x

Collective Impact er kommet for at blive

Pressemeddelelse 24. juni 2016

De første erfaringer med Collective Impact i Danmark viser, at arbejdsformen kan give mærkbare resultater. Realdania gør status efter to års arbejde.

Collective Impact – eller kollektiv effekt – er en arbejdsform til at løse komplekse samfundsudfordringer i fællesskab. Realdania har som de første i Danmark afprøvet arbejdsformen.

Med hjælp fra det internationalt anerkendte non-profit konsulenthus Foundation Strategy Group (FSG) har vi netop samlet op på vores erfaringer, siden Realdania startede tre Collective Impact-grupper for knap to år siden. Konklusionen er, at Collective Impact er en arbejdsform, der som forventet har potentialet til samle parter på tværs omkring komplekse problemstillinger – og skabe resultater. Der er bred anerkendelse og opbakning i offentlige og private organisationer til at arbejde med Collective Impact i en tid, der kræver fælles løsninger på komplekse problemer.

Filantropidirektør Anne Skovbro siger:

"I Realdania er Collective Impact kommet for at blive som en central del af vores måde at arbejde på med problemorienteret filantropi. Derfor får vi nu tilknyttet en fast tværgående Collective Impact-funktion i filantropi, sådan at vi fremover er endnu bedre gearet til den slags samarbejder."

Realdania startede med tre bredt favnende grupper, og det har givet en masse spændende diskussioner om generelle udfordringer inden for tre problemfelter: Anvendelsen af det åbne land, social rummelighed og udvikling af bygningsarven i landdistrikterne. Det er en del af læringen fra vores første par år med Collective Impact, at mange udfordringer løses bedst, hvis man sætter ind konkret lokalt eller inden for et meget specifikt problemfelt.

I to af grupperne (’Bygningsarven i landdistrikterne’ og ’Rummelighed for alle’) flytter vi derfor fokus over på de lokale indsatser, der er skudt i gang på Lolland Kommune, i Faaborg-Midtfyn Kommune og i Kolding Kommune. Deres nationale Collective Impact-grupper fortsætter ikke efter den toårige projektperiode.

Collective Impact-gruppen ’Det åbne land som dobbelt ressource’ fortsætter både med et nationalt fokus og på lokalt niveau, hvor der foreløbigt er lanceret et multifunktionelt og nyskabende jordfordelingsprojekt i Skive Kommune, Ringkøbing-Skjern Kommune og Jammerbugt Kommune – med stor lokal entusiasme og politisk bevågenhed på grund af projektets potentialer.

Læs evalueringen

FSG’s evaluering 'Strategic Review of Collective Impact at Realdania

Collective Impact

Læs om Collective Impact som arbejdsform og om de faktorer, der skal til, for at den skaber resultater. 

collectiveimpact.dk

 

For yderligere viden om Collective Impact-arbejdet i Realdania - Kontakt projektchef for Collective Impact Mette Margrethe Elf på mobil + 45 4048 9410 eller mel@realdania.dk. Se også collectiveimpact.dk