x

Realdanias digitale program for Folkemødet 2021

Vi har valgt at deltage med et digitalt program på årets Folkemøde, og vi glæder os til fem digitale samtaler, som alle kredser om det, vi arbejder med, nemlig at skabe livskvalitet for alle gennem det byggede miljø.

Vores digitale Folkemødeprogram

Overskriften for årets Folkemøde er ”Ideernes Folkemøde”, hvor tanken er at debattere, udvikle og spotte de bedste ideer til, hvordan samfundet kommer videre efter corona-krisen. Vores digitale deltagelse tager derfor afsæt i denne opfordring kombineret med de filantropiske dagsordener, som vi arbejder med i det daglige. 

Det digitale program løber af stablen i dagene den 17. og 18. juni 2021, hvor vi livestreamer fem samtaler om blandt andet liv i bymidterne og indeklima i såvel boliger som skoler. Og så har vi indbudt en række ildsjæle til at komme med deres bud på, hvordan man bedst muligt kommer videre med fællesskaberne efter corona. Alle kan se med online, og det er muligt at stille spørgsmål og kommentere undervejs. Se programmet her:

  Hvordan skal vi bo efter corona?

  Torsdag den 17. juni kl. 10.30 - 11.20

  Flytter vi ud af byerne? Og hvordan får vi indrettet boligen, så den også kan være arbejdsplads?

  Arbejdsplads ved spisebordet eller i soveværelset. Dagevis hvor vi stort set ikke er kommet uden for en dør. Små lejligheder, hvor det er umuligt at holde et teams-møde, når familien er hjemme. Corona har forandret hverdagen for mange, men hvordan kommer den til at forandre vores måde at bo på. Forlader vi storbyens mylder og små lejligheder til fordel for et liv på landet, nu hvor vi kan arbejde hjemmefra? Hvordan får vi hjemmet til også at være vores arbejdsplads? Er indeklimaet i huset egentlig godt nok til at være der hele tiden? Få den nyeste viden og bliv inspireret til, hvordan du kan leve dit liv efter corona.

  Mød Mette Mechlenborg, Seniorforsker, BUILD – Institut for Byggeri, By og Miljø Afd. By, Bolig og Ejendom, Helle Lohman Rasmussen, Viden- og udviklingschef, Dansk Facilities Management og Curt Liliegreen, direktør, Boligøkonomisk Videnscenter.

  Moderator: Steen Breiner.

  Optagelse af debatsamtalen:

  Hvordan skal vi bo efter corona?

  Bymidter i forandring

  Torsdag den 17. juni kl. 12.00 - 12.50

  Vi ser nærmere på to nye undersøgelser og diskuterer sammenhængen mellem byliv og handelsliv.

  Det ligner et paradoks: På de ene side klarer mange danske byer sig godt – danskerne bosætter sig i stigende grad i byerne, og det skaber økonomi og nye muligheder. På den anden side kæmper mange byer med butiksdød og tomgang i de historiske bymidter. Særligt i de mindre og mellemstore byer risikerer bymidterne at miste deres funktion som vigtigt ankerpunkt for handel, kultur, fællesskab og stedsidentitet. 

  Man kan se det som om, at bymidterne er under afvikling, men det tror vi ikke på. Vi ser det som en omstilling. Nye mønstre for bosætning, adfærd og indkøb vil stille nye krav og forventninger til byen – og samtidig er der potentiale for at skabe spændende, levende og robuste bymidter. For dem har vi brug for, også i fremtiden. 

  Med afsæt i to friske kortlægninger af butiksliv og byliv under corona undersøger vi, hvad vi ved om sammenhængen mellem byliv og detailhandel, og hvor vi skal sætte ind for at sikre leven de og robuste bymidter langt ind i fremtiden.

  Mød Jeff Risom, partner, Gehl, Ditte Marquard Jessen, partner, Urland, Søren Møller Christensen, leder af Udvikling og Plan, Bornholms Regionskommune og Björn Emil Härtel Jensen, projektchef, Realdania.

  Moderator: Niels Bjørn, urbanist og ph.d.

  Optagelse af debatsamtalen:

  Bymidter i forandring

  Godt indeklima gi’r kloge børn. Sådan gør vi!

  Torsdag den 17. juni kl. 14.00 - 14.50

  Flere kommuner arbejder med skolernes indeklima. Hvor langt er de, og haster det mere efter corona?

  Elever og lærere udfordres hver dag af klasselokaler, der er for kolde, for varme eller har dårlig ventilation. Det går ud over indlæringen. Et godt indeklima gør til gengæld børnene klogere, så hvordan får vi det? Hvad kan nemt forandres, og hvad er både sværere og dyrere? Realdania er sammen med 12 kommuner landet over ved at finde gode løsninger på skolernes indeklima. Hør hvor langt vi er kommet og få inspiration til, hvordan I selv kommer i gang.

  Mød Morten Høgsbro Holm, arkitekt og projektleder, Center for Ejendomme, Helsingør Kommune, Peter Haldor, distriktsskoleleder, Måløvhøj Skole, Ballerup Kommune og Nina Kovsted Helk, filantropidirektør, Realdania.

  Moderator: Steen Breiner. 

  Optagelse af debatsamtalen:

  Godt indeklima gi’r kloge børn. Sådan gør vi!

   

  Hvordan sikrer vi levende bymidter?

  Fredag den 18. juni kl. 12.00 - 12.50

  Nøgleaktører drøfter anbefalinger fra Partnerskab for levende bymidter.  

  Vores byer er i forandring. For selvom danskerne i stigende grad bosætter sig i byerne, kæmper mange bymidter med butiksdød og tomgang. Sværest ser det ud i de mindre og mellemstore byer, hvor de historiske bymidter risikerer at miste deres funktion som mødested og ankerpunkt for handel, kultur, fællesskab og stedsidentitet. 

  Spørgsmålet er: Hvad skal skabe liv i vores bymidter i fremtiden? Hvilken rolle skal bymidten spille i vores hverdag? Og hvorfor er bymidten værd at kæmpe for?

  Det seneste år har et partnerskab mellem erhvervsliv, detailhandel, interesseorganisationer, ejendomsejere, foreninger, stat og kommuner arbejdet med de her spørgsmål. Resultatet er en helt ny rapport fra Partnerskab for levende bymidter med anbefalinger til, hvordan vi sikrer levende bymidter i vores mindre og mellemstore byer. Vi diskuterer rapportens hovedkonklusioner og anbefalinger med en række af de aktører, der står med nøglen til at sikre levende og robuste bymidter langt ind i fremtiden.

  Mød John Wagner, adm. direktør, De Samvirkende Købmænd, Laila Kildesgaard, direktør, KL, Sigmund Lubanski, konst. direktør, Bolig- og Planstyrelsen, Søren Steen Andersen, borgmester, Assens Kommune og Jesper Nygård, adm. direktør, Realdania.

  Moderator: Lisbeth Knudsen, strategidirektør, Altinget & Mandag Morgen.

  Optagelsen af debatsamtalen:

  Hvordan sikrer vi levende bymidter?

  Kickstart jeres fællesskab – post corona

  Fredag den 18. juni kl. 14.30 - 15.30

  Få inspiration til kickstart af dit fællesskab, når fem seje fællesskaber pitcher hver deres ide til genstart efter corona.

  Mere end nogensinde før er der behov for stærke fællesskaber, men hvordan kommer der gang i fællesskaberne igen efter mere end et års nedlukning? 

  Kom med og hør fem seje fællesskaber pitche hver deres ide til, hvordan de vil kickstarte deres fællesskab efter corona-nedlukningen. De fem fællesskaber dyster om en præmie til at kunne realisere deres ide. Og din stemme bliver afgørende! Afgørelsen sker nemlig ved publikums-afstemning og på baggrund af votering i en jury.

  Udover inspiration fra fællesskabsdysten får I indsigt i, hvad status er i fællesskaberne i Danmark: Hvilke udfordringer præger fællesskaberne? Hvad har fællesskaberne lært af corona? Og hvad tager fællesskaberne med sig i fremtiden?

  I Realdania støtter vi projekter, der styrker de fysiske rammer for fælles mødesteder, der fremmer sociale relationer og stærke fællesskaber. Med denne Folkemøde-dyst er vi med til at sætte fokus på vigtigheden af, at få gang i fællesskaberne igen efter corona-nedlukningen.

  Mød fem ildsjæle fra stærke fællesskaber i Danmark, Kasper Sand Kjær, kulturordfører for Socialdemokratiet, Christine Ravn Lund, næstforkvinde i DUF, Susanne Rud, BARK, seniorrådgiver, Helle Langer, stifter og bestyrer af Kulturhuset 18b i Harboøre og jurymedlem på Underværker og Jesper Nygård, adm. direktør, Realdania.

  Moderator: Kristian Krog, ildsjæl og direktør på Maltfabrikken i Ebeltoft.

  Optagelse af eventet

  Kickstart jeres fællesskab – post corona

  Udover vores egne digitale debatter, deltager vi også i nedenstående debat:

  Act local, think global: Danskere og svenskere skal engageres i den grønne omstilling med nye og smarte energiløsninger.

  Fredag den 18. juni kl. 13:00 - 13:50

  Greater Copenhagen

  Skal løsningerne på den globale klimakrise findes i nye typer af samarbejder mellem kommuner, virksomheder og borgere? Hvordan engageres både almindelige mennesker og virksomheder i den grønne omstilling, så løsningerne findes? Og hvordan kan vi udnytte kommuner og regioners muskler til at hjælpe den grønne omstilling på vej?

  Greater Copenhagen Green er den politiske retning for arbejdet med grøn omstilling mellem Danmark og Sverige. Her udstikkes den fælles politiske retning og gør det muligt for Greater Copenhagens 85 kommuner og 4 regioner i Sydsverige og Østdanmark at varetage fælles interesser, bidrage lokalt til den grønne omstilling og udnytte de kommende års grønne milliardinvesteringer til at øge vækst og jobs.

  På baggrund af et nylanceret initiativ, ”Innovations-Hub for Intelligente og Fleksible Energiløsninger i Greater Copenhagen”, vil vi spørge, hvordan kommuner, regioner, borgere og virksomheder kan skabe de bedste forudsætninger for den grønne omstilling?

  Deltagere
  Pelle Lind Bournonville, Projektchef, Realdania
  Steen Christiansen, Borgmester, Albertslund Kommune
  Benedikte Kiær, Borgmester, Helsingør Kommune
  Torben Vognsen, Forfatter og grundlægger, Magasinet INPUT

  Link til livestreaming:

  Altinget Folkemøde 2021

Verdensmålenes Plads

Verdensmålenes Plads, som er en fysisk scene på Folkemødet, skal bidrage til at accelerere den handling, der skal til for at nå FNs Verdensmål for bæredygtig udvikling. Pladsen gør målene konkrete ved at afholde en bred vifte af events og præsenterer også konkrete projekter. 2030beyond står bag Verdensmålenes Plads. 

På Verdensmålenes Plads står Verdens Bedste Nyheder bl.a. for to arrangementer om Vores mål-projektet – den danske baseline for FN’s Verdensmål, som vi har støttet.

 

Se programmet for alle arrangementer på Verdensmålenes Plads:

Verdensmålenes Plads