x

Velkommen til Aarhus´ nye mødested

Pressemeddelelse

22. august 2017

Aarhus får et helt nyt mødested. På torsdag åbner de nye havnepladser mellem Dokk1 og Navitas. Det er samtidig afslutningen på Urban Mediaspace Aarhus, der er det største kommunale anlægsprojekt i byens historie.

På torsdag slutter mere end 10 års arbejde med at forvandle Aarhus Inderhavn fra et industriområde til et levende og aktivt område i byen. Her mødes byen og bugten, og her mødes aarhusianerne til en gåtur langs vandet, boldspil eller en tur på biblioteket eller i Borgerservice i Dokk1. Alt sammen elementer i det ambitiøse projekt Urban Mediaspace Aarhus, der er blevet til i et partnerskab mellem Realdania og Aarhus Kommune.
 
”Aarhus har fået en enestående oase. De nye havnepladser vil sammen med Dokk1 være et aktiv for rigtig mange mennesker. Vi har fået skabt en helt ny bydel, der forener noget af det smukkeste, vores by har at byde på indenfor viden, aktiviteter og natur, ” siger rådmand for Kultur og Borgerservice Rabih Azad-Ahmad.
 
Byens nye byrum strækker sig fra Europaplads via Dokk1 til Navitas. Pladserne skal trække byens pulserende liv ned langs vandkanten og skaber en tæt forbindelse mellem havnen og byen.
 
”Med færdiggørelsen af de nye pladser får vi endelig skabt fuld adgang til bugten fra Aarhus Ø i nord til Sydhavnen. Vi får genskabt byens historiske tilknytning til vandet til glæde for alle aarhusianere og byens gæster,” siger rådmand for Teknik og Miljø Kristian Würtz.
 
Mod byen er området afgrænset med havnehaver – steder med planter fra de danske kyster. Ideen med pladserne er at bringe bylivet tættere på bugten og udnytte Aarhus’ fantastiske placering ved havet. Den store havneplads bliver Aarhus' helt nye store opholdsrum ved havnen med en rå asfaltflade indrettet til en række aktiviteter og events, som boldspil, afslapning, vandaktiviteter og koncerter.
 
”Det er et stort og ambitiøst byudviklingsprojekt, som vi nu fejrer afslutningen på. Det kan inspirere andre byer, der på samme måde som Aarhus står med en industrihavn, som de ønsker integreret i bylivet som et levende og aktivt mødested for mennesker,” siger administrerende direktør i Realdania Jesper Nygaard.
 
Urban Mediaspace Aarhus er det største kommunale anlægsprojekt i byens historie. Havnepladserne er blevet realiseret gennem en donation fra Realdania på 164 mio. kr. Derudover har Realdania via datterselskabet Realdania By & Byg investeret mere end 550 mio. kr. i det fuldautomatiske parkeringsanlæg i Dokk1 - det største af sin slags i Europa. I kombination med letbanen udgør p-anlægget fremover et naturligt ankomstpunkt til Aarhus midtby. Projektet omfatter også klimasikring af midtbyen i forbindelse med åbningen af den sidste del af Aarhus Å.
 
På torsdag indvies de nye havnepladser, der er den sidste del af projektet. Det nye havnebyrum er tegnet af den lokale Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue ud fra tanken om at genskabe den oprindelige nærhed mellem by og vand, som den var tilbage i 1800-tallet.
 
”Jeg har arbejdet med projektet i 10 år, og jeg synes, det færdige resultat er blevet rigtig godt. Det klæder byen at komme i kontakt med vandet. I gamle dage var byen mere eksponeret mod vandet, og det er det, vi har prøvet at genskabe og på smuk vis forene byens fortid, nutid og fremtid,” siger arkitekt Kristine Jensen.
 
Hack Kampmanns Plads, der munder ud i Aarhus Katedralskole og Aarhus Domkirke, repræsenterer fortiden, mens Havnepladsen med flytbare træmøbler og multifunktionelle boldbaner danner rammen for en moderne fremtid med plads til aktivitet og afslapning.
 
Indvielsen af pladserne forgår på Havnepladsen ved Navitas, hvor Jeppe Heins springvand ”Endless Connection,” der er doneret af Salling Fondene, allerede er et populært udflugtsmål. Åbningen begynder klokken 13.00, hvor der tages hul på et tætpakket program med aktiviteter, der viser, hvad pladserne kan bruges til.
 • Projektet Urban Mediaspace Aarhus omfatter 

  • Dokk1
  • Automatisk p-anlæg med cirka 1000 pladser
  • Havnepladser
  • Frilægning af den sidste del af Aarhus Å
  • Omlægning af trafikken omkring havnen
  • Klimasikring af midtbyen
  • Forberedelser for letbanen

Kontakt

Rådmand for Kultur og Borgerservice Rabih Azad-Ahmad via Presse- og Kommunikationschef Michael Jaap
T: 40 22 87 99

Rådmand for Teknik og Miljø Kristian Würtz
T: 40 43 12 13

Adm. direktør i Realdania, Jesper Nygård, via pressechef Pia Møller Munksgaard
T: 29 69 52 49