x

Realdania By & Byg:
Land og rige rundt i ’Årbog 2017’

Nyhed 14. december 2017

For Realdania By & Byg blev 2017 et år med stor aktivitet både indenfor og udenfor landets grænser. I ’Årbog 2017’, som netop er udkommet, kommer læseren på en tur land og rige rundt til enestående dansk arkitektur, nybyggeri og byudvikling.

Højt mod nord, i den grønlandske bygd Ilimanaq, blev to 1700-tals-huse efter tre års restaurering indviet i sommeren 2017, og langt sydpå, i den sønderjyske by Højer, blev restaureringen af to historiske huse sat i gang. Begge projekter har fundet vej ind i ’Årbog 2017’, som netop er udkommet, og som i ord og billeder ser tilbage på årets gang i Realdania By & Bygs mange projekter.

I Højer har den forestående restaurering fokus på at bevare et fint eksempel på Tøndermarskens særlige byggeskik, marskgården, og samtidig fokus på at indrette gården til madlejr, så projektet derved også kan bidrage til at skabe arbejdspladser, liv og aktivitet i området.

Bliv klubmedlem og få 'Årbog 2017' gratis

I Grønland har den nyligt afsluttede restaurering sikret, at to fine huse fra kolonitiden nu er smukt bevaret og indrettet til formidlingscenter, restaurant, konferencelokale mv., og samtidig er restaureringen også et demonstrationsprojekt, der kan vise hvilke potentialer, der findes i de grønlandske bygder og vise, hvordan disse potentialer kan bidrage til at skabe økonomisk, social og miljømæssig bæredygtighed.

I en moderne sammenhæng

Trods deres forskellighed er de to restaureringsprojekter, i Højer og i Grønland, fine eksempler på en af Realdania By & Bygs fornemmeste opgaver, nemlig at bevare bygningsarven og sikre, at den også kan bruges meningsfyldt i en moderne sammenhæng.

Opgaven er den samme med de to nye ejendomme, som i 2017 blev tilføjet porteføljen af historiske huse: En lille gård på Sejerø med en sjælden type bindingsværk og en 100 år gammel ballonhangar i København, som er en af få tilbageværende i Europa. Her er opgaven også både at bevare bygningerne og sikre, at de lever videre som ramme om nye funktioner.

Stor interesse for fortid, nutid og fremtid

Fortid, nutid og fremtid skal med andre ord kombineres, og denne kombination er der stor interesse for, når Realdania By & Byg inviterer indenfor i de mange unikke ejendomme - enten ved særlige arrangementer for medlemmer af Realdania By & Byg Klubben eller ved store åbent-hus-arrangementer. I 2017 blev dørene til Kay Fiskers landsted i Snekkersten, Arne Jacobsens eget hus i Charlottenlund og Knud Friis’ villa i Brabrand slået op for offentligheden, og flere tusinde nysgerrige kiggede forbi.

Bliv klubmedlem og få 'Årbog 2017' gratis

Nysgerrigheden var også stor, da det i sommeren 2017 blev fejret, at det 160 år gamle Skagen Grå Fyr og fyrmesterboligen efter endt restaurering og nyindretning nu er omdannet til et fugle- og naturcenter i verdensklasse. Også en indvielse i det vestlige Danmark, nemlig i Holstebro, trak mange nysgerrige til. Her gjaldt nysgerrigheden dog ikke fortiden, men fremtiden. Med indvielsen af tre nyopførte, sunde boliger i Holstebro blev der nemlig inviteret indenfor i tre helt konkrete eksempler på, hvordan der i fremtiden kan bygges boliger med et bedre indeklima.

Fremtidens boliger er også omdrejningspunkt i de fire areal- og byudviklingsprojekter, som er i gang i Ringkøbing, Fredericia, Køge og Hedehusene. Alle fire steder udvikles der nye måder at bo på: Tættere på naturen, på vandet, på storbyen, på naboerne, på aktiviteterne osv.

Meget mere om det hele i ’Årbog 2017’

Læs meget mere om det hele i ’Årbog 2017’, som ser tilbage på et år, der også bød på mange særarrangementer for medlemmer af Realdania By & Byg Klubben. En klub for alle, som har lyst til at opleve enestående dansk arkitektur, byggeri og byudvikling over hele landet, lyst til at møde arkitekter og fagfolk og komme helt tæt på arbejdet med byudvikling, restaurering og nybyggeri.

Bliv klubmedlem og få 'Årbog 2017' gratis