x

FÆNGSLET i Horsens får ny kultur- og konferencesal og masser af nye muligheder

Pressemeddelelse 5. juli 2018

Udviklingen af FÆNGSLET som en af Horsens helt markante kulturinstitutioner fortsætter. Med Vestsalen får stedet et helt nyt rum, der kan rumme op til 1.400 stående gæster og huse bl.a. koncerter og arrangementer.

Siden Horsens Statsfængsel lukkede i 2006 og genåbnede i 2012 som FÆNGSLET, er det på rekordtid lykkedes at transformere en lukket verden til en åben oplevelsesvirksomhed. Et sted der byder på både overnatning, café, et prisbelønnet fængselsmuseum, iværksætteri og erhvervsudleje, mange forskellige former for koncerter og arrangementer, kunst- og kulturfestivaler og erhvervskonferencer.

FÆNGSLET er et centralt kulturtilbud i byen og en vigtig brik i den strategiske udvikling af Horsens. Med etableringen af Vestsalen, der er støttet af A.P. Møller Fonden, Realdania og den lokale Familien Hede Nielsens Fond, får stedet og byen en række nye muligheder.

”FÆNGSLET’s rå og historiske rammer giver unikke muligheder, som ikke findes andre steder i Danmark. For at forløse det potentiale er det nødvendigt at fortsætte udviklingen af den gamle bygning, og det gør vi ved at føje nyt til gammelt og i bogstavelig forstand åbne det massive bygningskompleks op. Gennem et helt unikt arkitektonisk greb skaber projektet et helt nyt rum, der inviterer det store kultur- og erhvervspublikum inden for til en bred vifte af oplevelser,” siger Henning Nørbæk, formand for fonden FÆNGSLET.

Borgmester i Horsens Peter Sørensen glæder sig over de nye muligheder for at videreudvikle stedet.

”Vi er umådeligt stolte og taknemmelige over den meget store støtte, vi her modtager fra Realdania, A.P. Møller Fonden og Familien Hede Nielsen Fond. Det er en stor anerkendelse af FÆNGSLET, af Horsens og af det visionære i projektet. Det er intet mindre end fantastisk for byen, at Vestsalen nu kan realiseres. Hele byen ser meget frem til den videreudvikling af FÆNGSLET som et fyrtårn, og projektet har stor opbakning både i befolkningen og politisk”, siger han.

Det nye projekt hedder Vestsalen. Helt konkret sker etableringen af salen ved, at facaden i FÆNGSLET’s vestlige fløj åbnes op, og en boks med et stort multianvendeligt rum skydes ind. Denne boks er designet i et moderne formsprog og materialer, der bidrager til et meget originalt og åbent udtryk, der understøtter transformationen af det tidligere statsfængsel fra lukket til åbent, sådan som det har været tanken med den hidtidige udvikling af stedet. 

A.P. Møller Fonden bidrager til Vestsalen med 40 mio. kr., og Realdania har samlet støttet forundersøgelser og etableringen af den nye sal med 40 mio. kr.  

”I Horsens har man med stor dygtighed brugt forvandlingen fra et lukket fængsel til en åben og mangfoldig kulturinstitution til at styrke byen. Vestsalen vil blive et væsentligt bidrag til den fortsatte udvikling af FÆNGSLET og betyde en række nye muligheder for Horsens,” siger direktør i A.P. Møller Fonden Henrik Tvarnø.

Adm. direktør i Realdania Jesper Nygård fremhæver, at FÆNGSLET er et helt særligt sted med et særligt potentiale.

”Med FÆNGSLET har man i historiske rammer med en helt særlig fortælling skabt en nutidig kulturinstitution og en central dynamo for området. Vi vil gerne hjælpe FÆNGSLET og byen videre med dette ved at etablere en ny sal, som skal supplere de eksisterende sale i Horsens,” siger Jesper Nygård.

Ud over Realdania og A.P. Møller Fonden bidrager den lokale Familien Hede Nielsens Fond med 3 mio. kr. til lys- og lydudstyr til Vestsalen. Formand Henrik Hede Nielsen udtaler:

”FÆNGSLET har en helt særlig position i Horsens – først som stor straffeanstalt gennem mere end 150 år og siden 2012 som kultur- og oplevelsesvirksomhed. Familien Hede Nielsens Fond er, som tidligere industrivirksomhed i Horsens, glad for at kunne bidrage til FÆNGSLETs fortsatte udvikling som kulturelt fyrtårn af internationalt format”.

Samlet set bliver Vestsalen på cirka 1.200 m2 og kan rumme op imod 1.300-1.400 gæster. Størrelsen er således sammenlignelig med regionale spillesteder som Vega i København og findes ikke i dag i Horsens-området. Salen er meget fleksibel og kan også deles op i to, så den er anvendelig til en bred vifte af arrangementer lige fra koncerter til møder for mindre grupper.