x

Skab nye underværker med støtte fra Realdania

Pressemeddelelse

18. september 2018

Nu kan ildsjæle igen søge penge til at gøre projektdrømme i det byggede miljø til virkelighed. Det sker som led i Realdanias kampagne Underværker. Målet er at bygge nye fællesskaber og sikre et levende lokalsamfund. Frem mod ansøgningsfristen kan man få hjælp på fem idéværksteder.

Siden 2011 har Realdania målrettet støttet projekter i det byggede miljø, som er drevet af frivillige ildsjæle. Alt fra en nedlagt kirke over forsamlingshuse og biografer til folkekøkken, byhaver, skaterbaner og sågar et slagtehus har fået hjælp til et nyt liv gennem kampagnen. Erfaringerne viser, at ildsjælene finder nye løsninger og får øje på muligheder i lokalsamfundet. Og at det frivillige engagement skaber resultater.

Realdania har derfor valgt at forlænge kampagnen Underværker med yderligere 45 mio. kr. og tre ansøgningsrunder frem til 2020. Underværker er netop rettet mod aktiviteter, der skaber lokalt sammenhold, bygger nye fællesskaber og sikrer et levende lokalsamfund.

”I Realdania er vi begejstrede for ildsjælene, og det er derfor en særlig glæde igen at kunne støtte op om deres projekter. Ildsjælene er ofte de bedste til at se lokale muligheder, udfordringer og ’blinde pletter’, og med deres vedholdenhed skaber de nye fællesskaber i både land og by. Vi glæder os til at se deres gode idéer komme ind over de næste mange måneder,” siger programchef Per Schulze, Realdania.

Sådan er man med

Har man en god idé, skal man inden den 13. december 2018 have lagt den på www.underværker.dk og sikret sig mindst 200 likes. Kan man samle opbakning fra mere end 200 personer, går projektet videre til bedømmelse. 

Bedømmelsespanelet består af en række markante ildsjæle og iværksættere, som hjælper Realdania med at udvælge de bedste idéer.

Få hjælp på ideværksted

Frem mod ansøgningsfristen kan man møde Underværker og få inspiration og sparring på sin projektidé, når Realdania inviterer til fem idéværksteder rundt omkring i landet. Det sker den 22. oktober på Falster, den 24. oktober på Fyn, den 30. oktober i Aarhus, den 31. oktober i Holstebro og 1. november i København.

 • Siden 2011 har Realdania via kampagner støttet over 200 ildsjæleprojekter med mere end 90 mio. kr. Realdania har nu afsat 45 mio. kr. af til yderligere tre ansøgningsrunder frem mod 2020.

  Der kan maksimalt ansøges om 1.000.000 kr. til et projekt igennem kampagnen. Afhængig af projekternes størrelse og finansieringsbehov vil der blive lagt vægt på medfinansiering. 

  Formålet med Underværker er at hjælpe ildsjælenes gode idéer til at blive til færdige, realiserede projekter. Underværker bidrager både med økonomisk støtte og med netværk og hjælp til at udvikle og føre gode idéer ud i livet. 

  Til trods for, at det ofte er uprøvede kræfter, der står bag de støttede projekter, kommer så godt som alle projekter i mål. Samtidig viser erfaringerne, at støtten fra Realdanias Underværker er dén saltvandsindsprøjtning, der hjælper ildsjælene med at lykkes.

  Til at bistå Realdania i vurderingen af ansøgninger er nedsat et bedømmelsesudvalg, som består af:

  • Julie Takla Helsted, socialøkonomisk iværksætter og chef for Saxogade
  • Peter Sand, forretningsudvikler og direktør for Naturkraft
  • Balder Johansen, social entreprenør og leder af LOGIK & CO
  • Finn Jorsal, projektmager og tidl. præsident for Friends of Cold Hawaii
  • Ane Cortzen, arkitekt og kulturchef for Kähler-koncernen
  • Christian Andersen, projektchef i Realdania
  • Per Schulze, programchef i Realdania

   

  Den endelige beslutning om tildeling af støtte foretages af Realdanias direktion.

 • Underværker og lokale ildsjæle inviterer sammen indenfor til en række idéværksteder rundt om i landet. Her kan interesserede ildsjæle syreteste og videreudvikle deres projektidéer i dialog med repræsentanter for kampagnen, møde det nye bedømmelsesudvalg og få inspiration fra andre ildsjæle.

  Arrangementerne finder sted i efteråret 2018. Deltaljerede programmer om de enkelte arrangementer bliver løbende offentliggjort på www.underværker.dk.

  De fem idéværksteder:

  • Den 22. oktober 2018 kl. 16.00-19.00
   Mød Ane Cortzen, medlem af bedømmelsesudvalget, repræsentanter fra Underværker og de lokale ildsjæle bag projektet Ungdommens Højborg i Idestrup på Falster.
  • Den 24. oktober 2018 kl. 16.00-19.00:
   Mød Balder Johansen, medlem af bedømmelsesudvalget, repræsentanter fra Underværker og ildsjælene bag projektet Carl Nielsen Legepark nær Årslev på Fyn.

  • Den 30. oktober 2018 kl. 16.00-19.00:
   Mød Peter Sand, medlem af bedømmelsesudvalget, repræsentanter fra Underværker og ildsjælene bag projekterne Kulbroen og Skraldecaféen på Sydhavnen i Aarhus.

  • Den 31. oktober 2018 kl. 16.00-19.00:
   Mød Finn Jorsal, medlem af bedømmelsesudvalget, repræsentanter fra Underværker og ildsjælene bag projektet Kulturdivisionen i Holstebro.

  • Den 1. november 2018 kl. 16.00-19.00:
   Mød Julie Takla Helsted, medlem af bedømmelsesudvalget, repræsentanter fra Underværker og ildsjælene bag projektet Vi skaber fremtidens klubhus i København.

Kontakt

Projektleder Thea Krøyer, sekretariatet for Underværker, tlf. 28 72 70 24 

Programchef Per Schulze, Realdania, tlf. 70 11 66 66