x

Anders Lund Madsen portrætterer livet på landet i ny podcast

Nyhed 18. december 2020

Podcastserien ’Trods dårlige odds’ tager dig med på en rejse væk fra de store byer og ud på landet for at finde svaret på, hvorfor livskvaliteten er så høj hos folk, der bor i de danske yderområder og landdistrikter.

I Danmark er livskvaliteten højere på landet end i byerne – det viser flere undersøgelser fra Danmarks Statistik og Gallup. Dét undrer Anders Lund Madsen, der selv bor midt i København, hvor han ofte hører historier om fraflytning, lukkede skoler og forfald i de danske yderområder. Anders Lund Madsen tager derfor på roadtrip for at blive klogere på, hvad det er, der giver livet på landet kvalitet.

Anders Lund Madsens rejse er blevet til podcastserien ’Trods dårlige odds’, hvor du som lytter kommer med gennem åbne landskaber, ud i danske hjem og ind i fællesskaber, der ofte er knyttet sammen af fred, ro og rytmen fra naturen. Med på linjen har han Pia Heike Johansen, som er landdistriktsforsker på SDU og del af forskningsprojektet ’Livskvalitet i yderområder og landdistrikter’. 

”I Realdania synes vi, det er interessant, at menneskekenderen Anders Lund Madsen og landdistriktsforskeren Pia Heike Johansen sammen får tegnet et portræt af hverdagslivet og livskvaliteten på landet anno 2020. For hvordan kan det være, at livskvaliteten er så høj i yderområderne, når man mange steder er udfordret af fraflytning, en aldrende befolkning og lav økonomisk vækst? Det skal vi have skabt en bedre forståelse af, og det bidrager podcasten til gennem journalistisk reportage og forskerens perspektiver” fortæller Simon Harboe, projektchef i den filantropiske forening Realdania. 

Podcastserien består af i alt syv afsnit, som tager dig med til seks steder i Danmark, hvor forskningsprojektet ’Livskvalitet i yderområder og landdistrikter’ i har lavet feltarbejde. De syv steder er: Præstø, Odsherred, Norddjurs, Lyø, Avernakø, Fjaltring og Bornholm. Forskningsprojektet er støttet af Realdania, og det undersøger bl.a., hvad der giver livskvalitet i hverdagslivet, når man bor uden for de store byer. 

Serien er produceret og klippet af Zissel Astrid Kjertum-Mohr og Josefine Maria Hansen for Realdania, mens lyd og musik er udviklet af Ida Skovsgaard og Johan Knutz Haavik.

Find podcasten her

1. Præstø: Sorte Knud
I Danmark er livskvaliteten lidt højere på landet end i byerne. Det undrer Anders Lund Madsen, der derfor har valgt at gå i fodsporene på landdistriktsforsker Pia Heike Johansen. Hun er i gang med at undersøge, hvad der giver folk på landet deres høje livskvalitet i hverdagen. Anders’ første destination bliver Vordingborg og Præstø, som er nogle af de områder i Danmark med relativt størst fattigdom. Her bliver lærkebænken langs landevejen en nøgle til en verden af fortællinger om frivillighed, fællesskab og folk, der er flyttet fra byen. Og det bliver til historier om omsorg og respekt – også for eneboeren Sorte Knud.  

Vært:
Anders Lund Madsen
Medvirkende:
Pia Heike Johansen, Landdistriktsforsker ved SDU
Sofus H, pensioneret vejmand i kommunen
Bent Nielson, Pensioneret Jord- og betonarbejder
Birgitte Escherich, ejer af spisestuen Muldiverset

2. Odsherred: Fred og ro

Anders drejer bilen mod nord for at finde svar på, hvorfor unge mennesker og familier flytter til Egebjerg i Odsherred, og om det betyder noget for livskvaliteten, at man trods alt stadig bor i pendlerafstand til København. Anders tager opstilling ved økodagplejen, hvor han møder to gange Steffen. Noget tyder på, at livskvalitet her handler om lokalt fællesskab, fred og ro.  

Vært:
Anders Lund Madsen

Medvirkende:
Steffen 1
Steffen 2
Pia Heike Johansen, Landdistriktsforsker ved SDU
  
3. Norddjurs: Smølfen 
Anders Lund Madsen har vendt snuden mod Norddjurs, som har nogle af landets laveste huspriser og en høj andel af ung arbejdskraft fra de baltiske lande. Her fører den knaldblå bil Smølfen ham til den pensionerede syerske Birthe og flere kreative huse fyldt med hjemmegjorte prinsessekjoler, vraggods og søpindsvin. Her er al ting til salg for en meget lille mønt, for i Norddjurs handler det ikke om penge men om glæden ved at sy og samle i ro og mag. Jagten går herfra ind på unge mennesker, for hvad synes de om livet i Norddjurs? Sporet fører gennem Laredo Bar, højrehåndsrørt frikadellefars og store gårde med udenlandsk arbejdskraft.  

Vært:
Anders Lund Madsen 

Medvirkende:
Birthe Thomasen, pensioneret syerske 
Inger Godballe, det kreative hus
Ruth Qvist Andersen, indehaver af Laredo Bar
Litauisk mand fra gården
Pia Heike Johansen, Landdistriktsforsker ved SDU


4. Lyø og Avernakø: Helikopteren kommer
Landdistriktsforsker Pia Heike Johansen sender Anders Lund Madsen til Lyø og Avernakø med en mission om at finde ud af, om livet har høj kvalitet, når man er gammel på de små øer i det sydfynske Øhav. Her viser det sig, at både havørnen og lægehelikopteren jævnligt kommer på besøg til stor glæde og tilfredshed for øernes beboere, og selv blinde Erna på snart 90 kunne ikke drømme om at flytte væk. Til gengæld er der ikke udelt begejstring for turister og centrale tiltag med gratis færgebilletter til alle danskere i en coronaramt sommer, for fred og ro er nu engang det bedste. 

Vært: 
Anders Lund Madsen

Medvirkende:
Pia Heike Johansen, Landdistriktsforsker ved SDU
John Hansen, Flaskedreng og Havnefoged på Lyø
Karsten Møllegaard, Sognefoged Lyø
Mona Lykke Enghuus og Lars Enghuus, Avernakø
Erna Vindeløv, Pensionist Avernakø

5. Fjaltring I: Postapokalyptisk landskab
Anders er på vej til Fjaltring ved den jyske vestkyst. Her er der er langt mellem husene, mens svinestaldene – ifølge Anders – ligger side om side som rumstationer i et næsten postapokalyptisk landskab. De åbne vidder, Vesterhavet og den lille by, tiltrækker dog mange godtfolk og på købmandsgården møder Anders varme iværksættere og frivillige med sans for roséløb og klangmassage. I Fjaltring fylder kreativiteten og kooperativet, friskolen og fællesskabet, og byens fortid som hjemsted for 70’ernes grønlandske Tukak Teater fornægter sig ikke. 

Vært: Anders Lund Madsen

Medvirkende:
Søren Mylund Pedersen, Fjaltring Købmandsgård  
Karl og Lis, frivillige på Fjaltring Købmandsgård
Karl, Pedel på Fjaltring friskole
Michael Andersen, tilflytter og tømrermester

6. Fjaltring II: Ornepølser 
Anders fortsætter jagten på børn og unge, der kan gøre ham klogere på, hvad der giver livet kvalitet, når man bor på landet. Vejen fører ham til Rikke, der er jordemoder og svinebonde. Det bliver til en snak om B&B i kornsiloer, uldsvin, ornepølser, bævere og hjemmefødsler i Vestjylland. Og om at vokse op og bo blandt mennesker, der ikke ligner én selv. Anders får også langt om længe kontakt til børn og unge, der måske kan gøre ham klogere på, om livet også er fedt på landet, når man er under 15.   

Vært:
Anders Lund Madsen

Medvirkende:
Pia Heike Johansen, Landdistriktsforsker ved SDU
Heino Smed Sørensen, Min Landsby 
Rikke, jordemoder og svinebonde
Ask, barn 1
Ronja, barn 2
Lyng, barn 3  

7. Bornholm: De hjemvendte 
Anders har fået en sidste mission af landdistriktsforsker Pia Heike Johansen: Han skal finde frem til Bornholmere, der er vendt tilbage til øen efter at være flyttet derfra. For hvorfor vender man tilbage til livet på landet, hvis man først har prøvet noget andet? Ligger ’de hjemvendte’ mon inde med svaret på, hvorfor livskvaliteten er lidt højere på landet end i byerne? Bornholm er det rigtige sted at lede efter svar, for øen har relativt mange tilbageflyttere. Anders har bare lidt svært ved at finde dem. Lyt med og hør, om Anders klarer missionen …

Vært:
Anders Lund Madsen

Medvirkende:
Pia Heike Johansen, Landdistriktsforsker ved SDU
Møllemanden
Julie, pigen i Brugsen
Mogens Olsen og kone, tingfinder Kunst Kuriosa
Kevin, amerikaner og dobbeltindvandre i Svaneke 
Kasper ’Koefoed’ Bajlum Müller, forpagter af Strandhotellet i Sandvig
Julius Koefoed