Årbog 2022 er
lige på trapperne
2022 er ved at rinde ud, og Realdania By & Bygs ’Årbog’ er traditionen tro lige på trapperne. I ord og billeder tager ’Årbog 2022’ læserne med rundt i hele landet: til historiske huse, enestående dansk arkitektur, udviklingsbyggerier og nye bydele.
Når Realdania By & Bygs ’Årbog 2022’ bladres igennem, springer et væld af landsdele, byer og bydele i øjnene, og ikke uden grund: 2022 blev et år, hvor Realdania By & Byg kom godt rundt i hele landet i forbindelse med åbent hus-arrangementer, køb af historiske ejendomme, igangsættelse af udviklingsbyggerier og hundredvis af rundvisninger i selskab med Realdania By & Byg Klubben.
I ’Årbog 2022’, som udkommer i løbet af december, sættes der ord og billeder på årets mange begivenheder og besøg rundt i landet.
Åbent hus på kryds og tværs i landet
Årets første åbent hus-arrangement fandt sted på Lolland i det lille husmandssted, Stines Hus, hvor corona tidligere havde sat en stopper for et større arrangement. I april 2022 lod det sig endelig gøre at byde indenfor i de lavloftede stuer. I maj blev der åbnet en stor egetræsport midt i Nyboder i København, hvor en omfattende og veloverstået restaurering indvendigt i den 160 år gamle Søetatens Pigeskole kunne fejres.
I august blev offentligheden inviteret til Hasselager udenfor Aarhus for at opleve den nyrestaurerede administrationsbygning Glasalstrup, som i 1965 blev støbt på stedet med en ny og banebrydende brug af beton og indrettet som et af landets allerførste søjleløse kontorlandskaber. I oktober var der kø i Korup nær Odense, da den nyrestaurerede Familien Jensens Gård tiltrak sig stor opmærksomhed i sin egenskab af en velbevaret mønstergård fra år 1900.
I det forgangne år fandt også to nye historiske huse vej ind i samlingen – det ene i Nakskov, hvor arkitekt Ejnar Ørnsholts eget hus fra 1918 nu er en del af samlingen af “Arkitekternes egne huse”, og det andet i Aabenraa, hvor et velbevaret industrianlæg, Marcussens Gård, nu supplerer den historiske samling. Anlægget med bygninger fra 1700-, 1800- og 1900-tallet huser Danmarks ældste orgelbyggervirksomhed.
Oplevelser med Realdania By & Byg Klubben
2022 bød således på mange besøg rundt i hele landet. Ikke blot i forbindelse med åbent hus og køb af historiske ejendomme, men også om forbindelse med igangsættelse af nye, eksperimenterende udviklingsbyggerier og ved besøg, byvandringer og naturoplevelser i de fire arealudviklingsprojekter, som Realdania By & Bygs udvikler i samarbejde med de involverede kommuner: Kanalbyen i Fredericia, Køge Kyst, Nærheden i Hedehusene og Naturbydelen Ringkøbing K.
Hertil skal lægges hundredvis af rundvisninger over hele landet i selskab med Realdania By & Byg Klubben, som på nærmeste hold – både via fysiske rundvisninger og online-rundvisninger - følger Realdania By & Bygs arbejde over hele landet.
Med Realdania By & Byg Klubben kommer medlemmerne på opdagelse i dansk bygningsarv gennem 500 år. De kommer indenfor i enestående historiske huse, følger igangværende restaureringer, oplever ny arkitektur og udviklingsbyggerier, besøger nye bydele og møder arkitekter og andre fagfolk i Realdania By & Byg, som fortæller historierne bag husene og projekterne.
Og sidst på året modtager medlemmerne årets Årbog som en lille julegave, der i ord og billeder ser tilbage på årets mange begivenheder.

Realdania By og Byg Klubben
Bliv medlem og kom med på rundvisninger, ophold og foredrag over hele landet. Mød projektledere, arkitekter og andre fagfolk som fortæller de bedste historier fra projekterne. Kom med på nærmeste hold og få adgang til byudviklingsprojekter og enestående arkitektur og huse, der normalt ikke er åbne for offentligheden. Oplevelser med indsigt