x

Årbog 2022 er
lige på trapperne

Nyhed 29. november 2022

2022 er ved at rinde ud, og Realdania By & Bygs ’Årbog’ er traditionen tro lige på trapperne. I ord og billeder tager ’Årbog 2022’ læserne med rundt i hele landet: til historiske huse, enestående dansk arkitektur, udviklingsbyggerier og nye bydele.

Når Realdania By & Bygs ’Årbog 2022’ bladres igennem, springer et væld af landsdele, byer og bydele i øjnene, og ikke uden grund: 2022 blev et år, hvor Realdania By & Byg kom godt rundt i hele landet i forbindelse med åbent hus-arrangementer, køb af historiske ejendomme, igangsættelse af udviklingsbyggerier og hundredvis af rundvisninger i selskab med Realdania By & Byg Klubben.

I ’Årbog 2022’, som udkommer i løbet af december, sættes der ord og billeder på årets mange begivenheder og besøg rundt i landet.

Åbent hus på kryds og tværs i landet

Årets første åbent hus-arrangement fandt sted på Lolland i det lille husmandssted, Stines Hus, hvor corona tidligere havde sat en stopper for et større arrangement. I april 2022 lod det sig endelig gøre at byde indenfor i de lavloftede stuer. I maj blev der åbnet en stor egetræsport midt i Nyboder i København, hvor en omfattende og veloverstået restaurering indvendigt i den 160 år gamle Søetatens Pigeskole kunne fejres.

I august blev offentligheden inviteret til Hasselager udenfor Aarhus for at opleve den nyrestaurerede administrationsbygning Glasalstrup, som i 1965 blev støbt på stedet med en ny og banebrydende brug af beton og indrettet som et af landets allerførste søjleløse kontorlandskaber. I oktober var der kø i Korup nær Odense, da den nyrestaurerede Familien Jensens Gård tiltrak sig stor opmærksomhed i sin egenskab af en velbevaret mønstergård fra år 1900.

I det forgangne år fandt også to nye historiske huse vej ind i samlingen – det ene i Nakskov, hvor arkitekt Ejnar Ørnsholts eget hus fra 1918 nu er en del af samlingen af “Arkitekternes egne huse”, og det andet i Aabenraa, hvor et velbevaret industrianlæg, Marcussens Gård, nu supplerer den historiske samling. Anlægget med bygninger fra 1700-, 1800- og 1900-tallet huser Danmarks ældste orgelbyggervirksomhed.

Oplevelser med Realdania By & Byg Klubben

2022 bød således på mange besøg rundt i hele landet. Ikke blot i forbindelse med åbent hus og køb af historiske ejendomme, men også om forbindelse med igangsættelse af nye, eksperimenterende udviklingsbyggerier og ved besøg, byvandringer og naturoplevelser i de fire arealudviklingsprojekter, som Realdania By & Bygs udvikler i samarbejde med de involverede kommuner: Kanalbyen i Fredericia, Køge Kyst, Nærheden i Hedehusene og Naturbydelen Ringkøbing K.

Hertil skal lægges hundredvis af rundvisninger over hele landet i selskab med Realdania By & Byg Klubben, som på nærmeste hold – både via fysiske rundvisninger og online-rundvisninger - følger Realdania By & Bygs arbejde over hele landet.

Med Realdania By & Byg Klubben kommer medlemmerne på opdagelse i dansk bygningsarv gennem 500 år. De kommer indenfor i enestående historiske huse, følger igangværende restaureringer, oplever ny arkitektur og udviklingsbyggerier, besøger nye bydele og møder arkitekter og andre fagfolk i Realdania By & Byg, som fortæller historierne bag husene og projekterne.

Og sidst på året modtager medlemmerne årets Årbog som en lille julegave, der i ord og billeder ser tilbage på årets mange begivenheder.