x

Indeklima på Folkemødet 2016

Pressemeddelelse

8. september 2016

I år var indeklima tydeligt til stede i debatterne på Folkemødet. Indeklima er dermed landet på kortet over vigtige dagsordener i forhold til byggeri, forskning og politik.

test

I år var indeklima tydeligt til stede i debatterne på Folkemødet. Indeklima er dermed landet på kortet over vigtige dagsordener i forhold til byggeri, forskning og politik.

Realdania stod selv bag en debat om indeklima på børneværelset med udgangspunkt i rapporten ’Kemi i børneværelset’ fra Det Økologiske Råd, der viser skadelige partikler og forhøjet CO2 på børneværelserne i Danmark, og derudover var tal fra Bolius’ boligejeranalyse for 2016 også med til at give debatten et skub.

Det Økologiske Råds rapport Bolius’ boligejeranalyse 2016

Analysen underbygger blandt andet forældrenes udluftningsvaner på børneværelset, hvor der viser sig at være plads til forbedring. Derudover viser den, at de store syndere er madlavning, stearinlys og fugt, og panelet gav gode råd til, hvordan man bedst kan sikre sig ren luft i boligerne. Hjerneforsker Peter Lund Madsen var også på banen med en indsigt i, hvordan et forhøjet CO2-tal formodentlig hæmmer udviklingen af hjernerne hos børn.

Børn og indeklima

Underprioriteret emne
Dansk Arkitektur Center var også vært for en indeklimadebat, ’Sådan skaber vi sunde bygninger i verdensklasse’, om indeklima og byggeri, hvor blandt andet teknik- og miljøborgmester Morten Kabell fra Københavns Kommune deltog.

Han var enig i, at indeklimaproblemer i almene boliger, institutioner og skoler er et problem, men kunne meddele at han aldrig havde hørt indeklima og byggeri taget op som emne i Københavns Borgerrepræsentation – det vil som regel blive underprioriteret i forhold til andre og større emner, sagde han.

Dårligt indeklima – dårlig indlæring
I PFA Pensions telt på Allinge Havn havde Foreningen af Rådgivende Ingeniører sat indeklimaet i skolernes på dagsordenen med debatten ’Frisk luft i klassen – hvorfor halter indeklimaet i skolen?”

Debatten tog udgangspunkt i foreningens State of the Nation-rapport, der viser, at den manglende vedligeholdelse af offentlige bygninger går slemt ud over indeklimaet i daginstitutioner og skoler. Og det betyder igen, at der bliver dårligere betingelser for børnenes indlæring dermed også dårligere betingelser for lærernes undervisning.

State Of The Nation-rapport (Offentlige bygninger)

Her i Realdania pakker vi Folkemøde-bussen igen i 2017 – om vi tager indeklima-emnet med, vil tiden vise, så hold øje med hjemmesiden og indeklima-nyhedsbrevet.

 

 

Kontakt

Lene Wiell Nordberg
Projektleder
T: 29 69 52 85
E: lwn@realdania.dk