x

Årsskrift fortæller om international arkitektur i Danmark

Pressemeddelelse 18. december 2003

Anerkendte udenlandske arkitekter sætter for tiden deres markante fingeraftryk på dansk byggeri. ”De skaber forundring og forandring”, vurderer arkitekten Steen Estvad Petersen. Han er aktuel med bogen ” Grænseløs arkitektur”, som netop er udgivet som Fonden Realdanias årsskrift.
 

Englænderen Norman Foster, franskmanden Jean Nouvel, irakisk fødte Zaha Hadid og den østrigske tegnestue Coop Himmelblau er alle verdenskendte udenlandske navne, og alle er de i øjeblikket ved at projektere store byggeprojekter i Danmark. Nu får de endnu en ting til fælles – de optræder side om side i arkitekten og forfatteren Steen Estvad Petersens nye bog ”Grænseløs arkitektur”.

 

Endelig udenlandske kræfter
Steen Estvad Petersen har sammen med udgiveren Fonden Realdania sat sig for at beskrive baggrunden for og betydningen af de udenlandske arkitekters indflydelse på dansk bygningskultur. Bogen indledes med et kort rids over hvordan udenlandske arkitekter prægede arkitekturen i Danmark frem til midten af 1700-tallet, og hvordan der efterfølgende har været et påfaldende fravær af udenlandske kræfter. I bogens anden del beskrives nogle af de nye internationale projekter, der er på vej. Steen Estvad Petersen gennemgår bl.a. Norman Fosters projekt til elefanthus Københavns Zoo, Jean Nouvels DR-koncertsal i Ørestaden, Zaha Hadids tilbygning til kunstmuseet Ordrupgaard samt Coop Himmelblaus forslag til Musikkens Hus i Aalborg.

 

Fjernt fra dansk mentalitet
Bogen placerer sig med sin beskrivelse af de nye internationale strømninger og baggrunden herfor midt i diskussionen om de nye impulser der strømmer over landets grænser i disse år. Steen Estvad Petersen ser en udfordring for fremtidens bygherrer. ” Der er en fare for, at det i visse tilfælde bliver en slags ”begivenhedsarkitektur, der har stor opmærksomhedsværdi, men som måske i mindre grad honorerer bygherrernes behov på lang sigt”, skriver Steen Estvad Petersen. I bogen sætter han dog fokus på nogle af de gode og exceptionelle projekter der nok ligger fjernt fra danskernes almindelige opfattelse af arkitektur, men som han mener vil skabe både forundring, forandring og begejstring.

 

Grænseoverskridende arkitektur
Adm. direktør i Fonden Realdania, Flemming Borreskov, tror også på det nyskabende element i den udenlandske arkitektur. ”Mange af de nye projekter fra udenlandsk hånd har et formsprog, der vil rykke ved vores opfattelse af god arkitektur, og projekterne vil med de nye impulser skabe inspiration og fornyelse, der kan bibringe kvalitet i det byggede miljø. I ”Grænseløs arkitektur” beskriver vi både baggrunden for de nye internationale strømninger og nogle af de nye  kapaciteter, der er grænseoverskridende både i forhold til landegrænser og arkitektonisk formgivning”, siger Flemming Borreskov.

Bogen kan købes gennem Arkitekturboghandlen i Dansk Arkitektur Center i København, den er på 48 sider og koster 75 kroner.

Yderligere oplysninger
Adm. direktør Flemming Borreskov, Fonden Realdania, tlf. 7011 6666