x

International arkitektkonkurrence om øko-byggeri

Pressemeddelelse

28. oktober 2002

3,4 mio. kr. fra Fonden Realdania gør det muligt i Lystrup ved Århus at gennemføre et utraditionelt byggeri af 130 almene boliger. Projektet skal vise, hvordan det er muligt at forene miljøhensyn og bæredygtighed med høj arkitektonisk kvalitet.
Byggeriet i Lystrup lige nord for Århus lægger op til en nyfortolkning af den danske bolig, hvor funktion, æstetik og bæredygtighed samtænkes. En støtte på 3,4 mio. kr. fra Fonden Realdania gør det bl.a. muligt at indbyde til en international arkitektkonkurrence, hvor velestimerede danske og udenlandske arkitekter, som har gjort sig bemærket inden for bæredygtigt byggeri, inviteres til at deltage.
 

Projektgruppen bag byggeriet består af Boligforeningen Ringgården, Dansk Center for Byøkologi og den rådgivende ingeniørvirksomhed Carl Bro A/S.

Byggeriet vil komme til at bestå af tre boliggrupper: 40 boliger til børnefamilier, 40 familieboliger og 50 seniorboliger – alle opført af de mest miljørigtige og bæredygtige materialer og i bedst mulig kvalitet med vægt på et maksimum af velvære for beboerne i sunde og sollyse boliger og med brug af et minimum af energi både under byggeriet og i den efterfølgende drift. Men hver boligtype får sin egen særlige profil.

”Projektet er særdeles relevant, da det bæredygtige byggeri igennem flere år er blevet kritiseret for i for høj grad at negligere de arkitektoniske kvaliteter. Holdningen synes at være, at bæredygtighed og arkitektonisk kvalitet er to uforenelige størrelser. Derfor er der behov for en indsats for at udvikle nye løsninger, som på en gang både er bæredygtige, æstetiske og funktionelt tilfredsstillende,” siger fondschef Mette Lis Andersen, Fonden Realdania og tilføjer:

”Dette mål samt vægten på at få formidlet erfaringerne og resultaterne af dette byggeri til andre er i fuld harmoni med Fondens strategier for udvikling af det byggede miljø.”

”Vores mål med projektet er bl.a. at udfordre dygtige europæiske arkitekter til – uden konventionelle hensyn til traditionel dansk boligudformning – at skabe boliger af høj arkitektonisk kvalitet i en dansk sammenhæng,” siger Forretningsfører i Boligforeningen Ringgården, Palle Jørgensen.

Projektet indgår i et større internationalt udviklingssamarbejde med deltagelse af bolig- og andelsboligorganisationer fra Italien, Frankrig, Portugal og Danmark. Den internationale del af projektet er støttet af EU og gennemføres under titlen ”SHE – Sustainable Housing in Europe”. Projektet bygger desuden videre på erfaringer fra blandt andet udviklingsprogrammet Økohus ’99 og bebyggelserne Blangstedgård i Odense og Egebjerggård i Ballerup.

For yderligere informationer, kontakt:

Fondschef i Realdania, Mette Lis Andersen, tlf. 70 11 66 66

Forretningsfører, Boligforeningen Ringgården,
Palle Jørgensen tlf. 86 16 21 11 og på bf-ringgaarden.dk/