x

Jagten på Landlivet – en dokumentaristisk roadmovie om landdistrikterne

Pressemeddelelse

17. april 2007

Danmarkskortet forandrer sig radikalt i disse år. Væksten sker i de større byer og byregioner, mens de mere perifere landsdele står over for afvandring og negativ vækst. Et nyt filmprojekt med titlen "Jagten på Landlivet" vil fortælle om landdistrikternes problemer og muligheder. Realdania støtter projektet med 720.000 kr.

Den tiltagende globalisering, af-industrialisering og ændring af landbrugets produktionsvilkår medfører et direkte fald i befolkningstallet i hver tredje kommune og det giver problemet et meget konkret udtryk: Man skønner, at der i dag er 100 millioner kvadratmeter tomme bygninger rundt om landet - mange af dem i yderdistrikterne. De fleste ubenyttede ejendomme stammer fra nedlagte landbrug, mens resten er tomme boliger, butikker og småværksteder.

Realdania bidrager sammen med Socialministeriet til filmprojektet "Jagten på Landlivet", med finansiering og videndeling. I samarbejde med DR TV's undervisningsafdeling optager produktionsselskabet Documentary.dk i de næste måneder en dokumentaristisk roadmovie til DR i seks afsnit. Samtidig underbygges "Jagten på Landlivet" med et service-website samt en undervisningsguide om landdistrikternes problemer og muligheder med bygningsmassen som afsæt.

"Realdania har iværksat en række initiativer - eksempelvis projektet "Landsbyer & Landdistrikter" og kampagnen "Bevaringsværdige gårdejendomme - nye anvendelses-muligheder" - omkring ændringerne af levevilkårene i landdistrikterne, og med "Jagten på Landlivet" får vi sat fokus på mange af de problemstillinger som udkantsområderne kæmper med", siger projektleder Karen Skou, Realdania.

I de to seneste år har Documentary.dk arbejdet intensivt med kulturhistorien på landet. Sidste år udkom dokumentarprojektet "Landliv Nu - mennesker i landbruget" med en bog, et website på dr.dk og otte film. I november blev serien fulgt op af tre film om de truede ildsjæle i lokalpolitik under titlen "Den politiske Original", og nu starter optagelserne til "Jagten på Landlivet". Alle tre produktioner er lavet i samarbejde med DR Undervisning.

"Med en afstikker til vore nabolande kører vi de egne af Danmark tyndt, som plages af befolkningsflugt og slum i de forladte bygninger. Vi skal se problemets omfang og besøge folk med bud på, hvordan de egne, der oplever befolkningsflugt, undgår slum og socialt armod," siger tv-producent Flemming Helsted Juul fra Documentary.dk.

Heidi Korsgaard researcher og tilrettelægger serien, der også støttes af Indenrigs- og Sundhedsministeriets Landdistriktsmidler og Fællesfonden. Instruktør på optagelserne og A-klipper er Jens Lohmann. Fotograf er Lasse Egeskov. DR-redaktør er Thorkild Nyholm.

Documentary.dk efterlyser i øvrigt folk med kendskab til meget udsatte landssamfund eller bud på gode eksempler på løsninger. Henvendelse til redaktionen på "Jagten på landlivet", landlivet@documentary.dk. Telefon: 62 68 22 11.

Yderligere oplysninger
Producent Flemming Helsted Juul, Documentary.dk ApS, tlf. 62 68 22 11
Projektleder Karen Skou, Realdania, Tlf. 70 11 66 66