x

Kanehøj Mølle har fået ny vinge

Pressemeddelelse 16. juni 2011

Kanehøj Mølle er en bevaringsværdig hollandsk mølle opført i 1881. I 1994 blev møllens ene vinge udskiftet, og med hjælp fra bl.a. Realdania er vinge nr. 2 nu udskiftet. Møllen kan derfor startes op igen til Dansk Mølledag søndag 19. juni.

Møllen var i funktion indtil midt i tresserne. Den var fra 1881 og frem til 1981 i privat eje, og leverede foder til områdets landmænd samt mel til det bageri, der opstod i forbindelse med møllen.

I 1982 overgav den daværende ejer Hans Kristiansen møllen til det velfungerende Mølle-

laug, der i dag står for drift og vedligeholdelse af Kanehøj Mølle. Møllelauget har ca. 100 medlemmer.

Møllen er en selvkrøjende mølle med sejl og vingebrædder på vingerne. Den bruges som arbejdende museum, hvor der fortsat uddannes møllersvende. Det er medlemmer af møllelauget, der uddannes til at vedligeholde og køre møllen, så den holdes i drift.

Møllelauget har et koncept som tilbydes skoler og institutioner hvor der tilbydes en historisk gennemgang af møllen kombineret med konkret at prøve at male korn til mel.

Møllen fremstiller i samarbejde med Borreby Gods specielle meltyper på eksisterende maskiner og kværne i møllen. Disse kværne og sigter er fuldt funktionsdygtige.

Fra 1. april til midt september er møllen åben for besøgende på fastlagte tidspunkter eller efter aftale. Møllelauget iværksætter flere aktiviteter årligt herunder Dansk Mølledag samt diverse rundvisninger for turister og andre interesserede på udvalgte dage.

På Dansk Mølledag søndag 19. juni holder Møllelauget åbent for gæster, og der vil være forskellige boder med salg af håndværksting og andet til støtte for møllen. Møllelauget er også i gang med at udskifte spåner på tre sider af møllen, og de besøgende kan følge med i den opgave, det er at udskifte ca. 10.000 spåner.  

Der holdes åbent fra 10.00 til 16.00, og der er fri adgang for alle. Møllen er beliggende på Kanehøj Møllevej i Eggeslevmagle.