x

Energiparcel: Parcelhusejere ind i klimakampen

Pressemeddelelse 23. september 2009

Barack Obama, Connie Hedegaard og et hav af eksperter sætter i øjeblikket klimaforandringer og energiforbrug på den globale dagsorden. Men hvad kan den enkelte husejer gøre? Det giver Realea konkrete eksempler på i projektet Energiparcel

I Tilst ved Århus er håndværkere i disse dage i gang med en lille verdenssensation. De arbejder på at gøre fire klassiske 1970'er-parcelhuse energivenlige ved at isolere gulve og vægge, skifte vinduer og installere solcelleanlæg. Alt sammen med øje for miljøet. For beboerne er gevinsten klar. Spar 50 procent på energiforbruget. Besparelsen finansierer renoveringen. Dertil kommer et forbedret indeklima og bedre udnyttelse af husets plads.

Målet med projektet er dog ikke kun at gøre varmeregningen mere behagelig. Tanken bag er at nedbringe CO2-udslippet fra energiforbruget i de eksisterende boliger - en vigtig nøgle til, at Danmark kan overholde sine internationale forpligtelser. I Danmark stammer 40 procent af det samlede energiforbrug fra bygninger, heraf udgør boliger over halvdelen. Det er altså en god ide at få boligejerne til at tænke energivenligt, når de bygger om.

"En vigtig del af klimakampen skal ske i de danske hjem. Men det er svært for familien Danmark i parcelhuset på Lærkevej at se, hvordan de kan bidrage. Realeas Energiparcel giver konkrete eksempler på, hvordan parcelhusejere i landet kan halvere energiforbruget - uden den samlede boligudgift stiger", siger adm. direktør i Realea, Peter Cederfeld.

Realeas Energiparcel skal sikre uvildig, troværdig dokumentation og give inspiration til de knap 500.000 ejere af tilsvarende parcelhuse, både seniorer og børnefamilier. Husene skal stå færdige til december, når der afholdes klimakonference i København.

Udstilling om Energiparcel på Jarmers Plads
Der er mulighed for at se og høre mere om husene i Tilst og energirenovering, når Realea på Arkitekturens Dag holder åben udstilling om Energiparcel på øverste etage af kontorhøjhuset på Jarmers Plads 2 i København.
 
• Torsdag den 1. oktober 2009, kl. 17-21 på Jarmers Plads 2, 1551 København V
• Alle interesserede er velkomne
• Gratis adgang

Mød op, nyd udsigten og bliv klogere på energirenovering. Der er også mulighed for at se "pakkeløsninger" til energirenovering og få inspiration til sit eget hjem.

For yderligere oplysninger kontakt
Administrerende direktør Peter Cederfeld, Realea. Tlf: 70 11 06 06 / pc@re.dk
Projektleder Jørgen Søndermark, Realea. Tlf: 29 69 52 65/ jso@re.dk


Baggrund

Parcelhusene i Energiparcel energirenoveres i fire forskellige niveauer for at vise sammenhængen mellem energibesparelse og investering. De første besparelser opnår man billigere end de sidste, men grænsen for, hvornår en renovering betaler sig, ligger højere end forventet. 

I tre af husene reduceres energiforbruget mellem 30 og 50 procent, uden at den samlede boligudgift stiger. Renoveringerne spænder fra et beskedent indgreb med øje for seniorers udfordringer, til to grundigere indgreb, rettet mod børnefamilier. Ét med fokus på varme-besparelser, og ét som også omfatter elbesparelser via optimeret dagslys og solceller.
Den sidste af husene bliver Lavenergiklasse 1, og her sænkes energiforbruget med 80 procent, og der er kraftige forbedringer på indretning, indeklima og komfort. Udgifterne til denne energirenovering ligger lige under omkostningerne til at bygge nyt hus.


Case - Energirenovering: Kapløb mod tiden på Farøvænget 4

Mette, Lasse og deres søn Oliver på to er en af 'testfamilierne', som er flyttet ind i de fire huse i Energiparcel. Siden august har familien åbnet deres døre for de håndværkere, som arbejder med at energisikre hjemmet på Farøvænget 4. Samarbejdet med håndværkerne har været godt, og nu krydser familien fingre for at energirenoveringen er færdig til tiden i uge 41. Mette er nemlig gravid og sat til at føde ugen efter.
Lige nu er stuerne domineret af støvvægge, som skærmer mod nedbrydningen af pejs og skorsten. Men det kommende familiemedlem kan sammen med sine forældre og sin storebror glæde sig til et liv i et forbedret hus med ny loftisolering, solceller på taget, ovenlys i stuen, et ekstra værelse og et stort superlavenergi-vindue, hvor pejsen før var.


Resultater og tal
Efter energirenoveringen af huset på Farøvænget 4 vil energiforbruget være halveret. Den lavere varmeregning finansierer renoveringen, som koster 400.000 kroner.
Tre af husene energirenoveres for mellem 200.000 og 400.000 kroner. Ved disse investeringer reduceres energiforbruget 30-50 procent, og selv om den månedlige ydelse stiger opvejer energibesparelserne dette, så den samlede husleje ikke stiger.
I huset, hvor energiforbruget reduceres 80 procent, bliver der investeret to millioner kroner. Her forrenter energibesparelserne halvdelen af de månedlige omkostninger. 

Rådgivere
Bygherrerådgiver: Niras http://www.niras.dk/
Arkitekt, prototypehus: Pluskontoret http://www.pluskontoret.dk/  
Ingeniør, prototypehuset: Moe & Brødsgaard http://www.moe.dk/
Arkitekt, eksempelhuse: Ravn Arkitektur http://www.ravnarkitektur.dk/
Ingeniør, eksempelhuse: Rambøll http://www.ramboll.dk/