x

53 kommuner vil være kulturarvs-kommuner

Pressemeddelelse 14. december 2005

Følgende pressemeddelelse er udsendt i samarbejde med Kulturarvsstyrelsen: Der er massiv interesse for at give kulturarven en mere central rolle, når det gælder udviklingen af de nye danske kommuner. Over halvdelen af Danmarks kommuner har søgt om at blive "kulturarvs-kommune". 53 ud af landets kommende 98 nye kommuner ønsker at være med til at afdække mulighederne for, at kommunerne kan bruge kulturarven som løftestang for udviklingen i det byggede miljø og til at tiltrække flere borgere, mere erhverv og flere turister.

Kulturarvsstyrelsen og Fonden Realdania har i fællesskab taget initiativ til forsøget, hvor tre kommuner bliver udpeget til "kulturarvs-kommune". De skal blandt andet give bud på, hvordan kulturarven kan indarbejdes som et strategisk element i kommuneplanen.

Forsøgskommunerne får støtte og tilskud til projektet af Kulturarvsstyrelsen og Fonden Realdania.

Direktør Hans Peter Svendler, Fonden Realdania:

"Det er et bredt og meget spændende ansøgningsfelt. Ansøgningerne viser, at mange kommuner virkelig har kulturarv i tankerne i udviklingen af de nye kommuner. Flere mener direkte, at kulturarven er det, der skal binde de gamle kommuner sammen til en ny helhed."

Også selve projekterne i ansøgningerne viser stor kreativitet, når det gælder om at udnytte den bestående kulturarv. Direktør Steen Hvass, Kulturarvsstyrelsen:

"Vi har ansøgninger fra store by-kommuner, der har gjort sig tanker om, hvordan de vil udnytte gamle industrianlæg til ny gavn for kommunen. Der er ansøgninger fra forstadskommuner, som ønsker at gøre deres forholdsvis nye historie til en del af kulturarven. Og der er landkommuner med projekter, der vil gøre dem tydeligere på landkortet. Vi skal nu vælge nogle kommuner ud, der tilsammen repræsenterer et så bredt felt, at de øvrige kommuner efter forsøgsperioden får mest mulig glæde af det".

Forsøget finder sted på baggrund af den fælles rapport fra Kulturarvsstyrelsen og Fonden Realdania med titlen: "Kulturarv en værdifuld ressource for kommunernes udvikling". Rapporten viser, at kulturarven udgør et stort uudnyttet potentiale i kommunerne.

Ud af de 53 ansøgere vil der blive valgt mindst ti kommuner, der går videre til næste runde. De tre endelige kulturarvskommuner bliver udpeget i marts.

De 53 nye kommuner, der ønsker at blive kulturarvs-kommuner, er:

Assens, Dragør, Esbjerg, Fanø, Favrskov, Faxe, Fredericia, Holbæk, Frederikssund, Frederiksværk–Hundested, Faaborg-Midtfyn, Gladsaxe, Haderslev, Hillerød, Hjørring, Holstebro, Hvidovre, Høje-Taastrup, Kalundborg, Kerteminde, Kolding, Køge, Langeland, Lejre, Lemvig, Lolland, Lyngby-Taarbæk, Morsø, Norddjurs, Odense, Randers, Rebild, Ringkøbing-Skjern, Ringsted, Roskilde, Rudersdal, Rødovre, Skanderborg, Slagelse, Svendborg, Syddjurs, Sønderborg, Thisted, Tønder, Varde, Vejle, Vesthimmerlands, Viborg, Vordingborg, Ærø, Aabenraa, Aalborg og Århus. 

 
Yderligere oplysninger
Direktør Steen Hvass, Kulturarvsstyrelsen, tlf. 7226 5100, mobil 4046 7508
Direktør Hans Peter Svendler, Fonden Realdania, tlf. 7011 6666
De nærmere retningslinjer for forsøget fremgår af Kulturarvsstyrelsens hjemmeside www.kulturarv.dk eller ved at klikke her