x

Agersø Mølle skal snurre igen

Pressemeddelelse 13. januar 2009

Snart bliver det igen muligt at se den smukke, gamle mølle på Agersø i funktion. Møllens vinger blev efter et uheld i 2008 nedtaget, og den står i dag helt uden vinger. Med hjælp fra Realdania kan møllen nu igen få et nyt sæt vinger, så den atter kan præsentere sig, som da den blev bygget i 1892.

Agersø Mølle, som ligger på Agersø ved Skælskør, er en ottekantet, meget velbevaret hollandsk vindmølle med et galleri eller "omgang", som det hedder på fagsproget. Den ligger på en bakke overfor havnen i Agersø og har altid været øens vartegn. Den har tidligere fungeret som sømærke. Fra møllen er der udsigt over Agersø Sund til Stigsnæs.
 
Ved afholdelsen af Dansk Mølledag den 15. juni 2008 knækkede den ene af møllens vinger, og vingerne blev derefter nedtaget. Det viste sig, at vingerne, som var lavet af Douglas gran, trods en alder på kun 14 år var rådnet op indefra.
 
I løbet af vinteren 2009 vil det være muligt at fælde de træer, der skal bruges til at fremstille nye vinger og krøjebjælke, som er den øverste bjælke, der ligger på tværs under møllens hat. Lærketræet, der skal bruges til vingerne, skal ligge til tørre i to år. I sommeren 2011 vil vingerne så kunne bygges og sættes op.

Krøjebjælken skal fremstilles af egetræ, og hvis det er muligt at skaffe tørt egetræ vil krøjebjælken kunne fremstilles allerede i løbet af sommeren og efteråret 2009.
 
Agersø Mølle malede korn for sidste gang i 1959. I årene 1984 til 2002 gennemgik møllen en omfattende restaurering, der startede, da Danske Møllers Venner restaurerede møllen i 1984. I 1994 fik møllen et helt nyt sæt vinger, og i 1995 blev et nyt krøjeværk monteret. Møllen fik i 2002 en ny møllesten, nye tænder på hat- og stjernehjul samt nye sejl og vindbrædder på vingerne, og den stod herefter færdigrenoveret.
 
I 2003 blev møllen overtaget af Agersø Møllelaug, som nu har ansvaret for vedligeholdelse og restaurering, og det er møllelaugets og museumsforeningens ønske at bevare Agersø Mølle som historisk og kulturelt samlingspunkt for det lille ø-samfund og som tiltrækning af turister.
 
"Agersø Mølle er ikke fredet, men vi mener, at møllen i høj grad er bevaringsværdig," siger projektleder Christian Andersen, Realdania. - "Den ligger udsædvanlig flot ved havnen sydøst for Agersø by, hvorfra den kan ses viden om - også fra vandsiden. Der er tale om en velbevaret mølle med stor lokal opbakning i form af det velfungerende møllelaug og museumsforeningen. Møllen har stor betydning for lokalsamfundet," siger Christian Andersen.  


Fakta

Galleri:
- Galleriet eller "omgangen", som det hedder på fagsproget, er en form for gangbro udenpå møllen ca. 1/4 oppe ad selve møllehuset. 

Krøjebjælke:
- De store bjælker, der sidder bag på en mølle kaldes krøjeværket. Krøjebjælken er den øverste store bjælke, der ligger på tværs under møllens hat. Krøjeværket bruges, når møllen skal krøje, hvilket vil sige, at møllehatten med vingerne på drejes op mod vinden. Det er nødvendigt, at vingerne står op mod vinden for at de kan rotere.

Hat- og stjernehjul:
- Hathjul og stjernehjul er begge dele af det værk, der driver møllen. 

Realdania støtter projektet med 100.000 kr.