x

Bill Clinton skal inspirere til debat om filantropiske fonde og foreningers rolle

Pressemeddelelse 24. august 2011

USAs tidligere præsident Bill Clinton skal sammen med forfatteren og erhvervsredaktøren ved ugemagasinet The Economist, Matthew Bishop, være med til at sætte gang i en dansk debat om filantropiske fonde og foreningers rolle i samfundet. Det sker på Realdania-konferencen "Civilsamfundets filantropiske stemmer" i København onsdag 2. november 2011.

Bill Clinton er fortaler for en særlig måde at drive filantropisk virksomhed på. Gennem fondene ’William J. Clinton Foundation’ og ’Clinton Global Initiative’ er han gået til angreb på mange af verdens mest genstridige problemer. Og det sker gennem partnerskaber og en effektiv og strategisk tilgang til filantropien.

”Bill Clinton vil kunne bidrage med værdifuld viden og erfaring til den danske debat, og de filantropiske fonde og foreninger kan blive inspireret af de principper, han arbejder efter i sin filantropiske virksomhed. Bill Clinton ’en netværker’ par excellence og inspirerer mange forskellige mennesker verden over til at arbejde sammen,” siger Flemming Borreskov, adm. direktør i Realdania.

Bill Clinton har blandt andet fortalt om sit filantropiske engagement i bogen: ’Giving. How each of us can change the world’.

Filantro-kapitalister

En anden af konferencens hovedtalere er erhvervsredaktøren ved det britiske ugemagasin The Economist, Matthew Bishop, der har skrevet den anmelderroste bog: ’Philanthrocapitalism: How Giving Can Save the World’.

Matthew Bishop er optaget af begrebet ’filantro-kapitalisme’. En praksis hvor man kombinerer ’hjerte med forstand’. Nøgleordene er engagement, risikovillighed, innovation og samfundsmæssig udvikling. Blandt eksemplerne er Bill Gates, der oversætter sine erhvervserfaringer til strategisk filantropi. Ideen er at få hver en investeret filantropisk krone til at mangfoldiggøre sig flere gange og skabe endnu større værdi til gavn for samfundet. I stedet for alene at give til værdigt trængende, praktiserer den filantropiske virksomhed princippet om hjælp til selvhjælp. Samme drivende princip som i sin tid lå til grund for de danske sygekasser og realkreditforeninger.

Forskningsprojekt

Konferencen byder blandt andre også på indlæg af erhvervskvinden Stine Bosse, borgmester Anker Boye og professor, dr. phil. Anker Brink Lund. Sidstnævnte står i spidsen for en forskningsbaseret kortlægning af filantropiske fonde og foreninger i krydsfeltet mellem stat og marked.

Kloge penge

Baggrunden for initiativet til konferencen er, at Realdania nu har eksisteret som filantropisk virksomhed i mere end 10 år. Gennem de år har Realdania engageret sig aktivt og direkte i mere end 1600 projekter og bidraget med mere end 11,6 mia. kr. til filantropiske projekter. ”I Realdania føler vi en stor forpligtelse til at arbejde med ”kloge penge”, hvor vi kombinerer penge med viden – i netværk og med stor faglighed - målrettet, strategisk og effektivt. Vi opfatter os som én af samfundets aktører og aktive stemmer. Jeg tror, vi i de kommende år vil se, at de filantropiske fonde og foreninger kommer til at spille en mere aktiv rolle som en tredje mulighed i balancen mellem samfundet på den ene side og erhvervslivet på den anden,” siger Flemming Borreskov.