x

Det Røde Klubhus i Skive får nyt liv

Pressemeddelelse

15. marts 2011

Det mere end 100 år gamle klubhus ved Skive Stadion skal renoveres, så det kan fortsætte som vigtigt samlingssted for idræts- og foreningslivet i Skive. Realdania støtter renoveringen med 425.000 kr.

test

Et klubhus er ikke altid bare et klubhus! Især ikke i Skive, hvor ”Det Røde Klubhus” siden 1908 har været et centralt samlingspunkt for byens idræts- og foreningsliv. Det er tegnet af den lokale arkitekt Erik V. Lind, og gennem alle årene har frivillige kræfter sørget for at holde det bevaringsværdige klubhus i live og ved lige.

Men siden det nye, store stadion i Skive blev bygget for otte år siden, har idrætten i Skive ikke brugt det ”Det Røde Klubhus”. Det ses på det gamle, to-etagers træhus. Malingen sprækker, og de fine, originale træudskæringer og metalornamenter er hårdt medtaget.

For halvandet år siden dannede en gruppe interesserede Foreningen ”Det Røde Klubhus”. Det er nu lykkedes foreningen at skaffe midler nok til en renovering. Nu er planen at revitalisere klubhuset ved at flytte det til en nærliggende grund, ejet af Skive kommune. Huset genopføres med samme materialer og i samme udformning som tidligere, så det igen kan komme til ære og værdighed. Arbejdet skal udføres af tømrer- og snedkerlærlinge fra Skive Tekniske Skole. Lærlingene får på den måde en unik chance for at prøve kræfter med gamle håndværksteknikker.

Formand for Foreningen ”Det Røde Klubhus”, Jørgen Skjøtt, glæder sig til renoveringen: ”Vi har mødt stor velvilje, lige meget hvor vi har spurgt om gode råd og frivillig hjælp. Mangen en idrætsmand eller -kvinde, der har benyttet huset gennem årene, har gerne villet hjælpe. Det bliver fantastisk spændende, den dag huset løftes op på blokvognen og køres til sin nye placering.” 

Projektleder i Realdania, Christian Andersen siger om projektet. ”Det Røde Klubhus er et godt eksempel på den mere ”ydmyge” del af vores bygnings- og kulturarv, som der også er behov for at gøre noget for. Det er også meget positivt, at det er lærlinge, som skal stå for den praktiske istandsættelse, og på den måde kan dygtiggøre sig i traditionelle håndværk. Den store lokale opbakning til projektet gør også, at der nok skal komme liv i Det Røde Klubhus igen.”

Det Røde Klubhus indrettes indvendigt med moderne faciliteter, så det fremover kan bruges som forsamlingshus for foreninger og klubber i området – både veletablerede og helt nye, som har brug for lokaler til at starte aktiviteter i. For eksempel til små koncerter og kunstudstillinger. I sommerperioden skal huset bruges til udstillinger om Skives idræts- og sportshistorie. Planen er også at bruge huset i forbindelse med arrangementer, der afvikles på den nærliggende dyrskueplads. For eksempel Skive-løbet og Skive festivalen.

Renovering og nyindretning af Det Røde Klubhus forventes at være færdig i løbet af 2011.

Realdania har bidraget med 425.000 kroner til projektet ud af et samlet budget på 1.146.000 kroner. Blandt de øvrige bidragydere er blandt andet Skive Kommune, Sparbank A/S, Salling Bank A/S og Tuborg-fondet.