x

Nyskabende anlæg til gadeidræt åbner i Herning

Pressemeddelelse 6. juni 2012

Gode faciliteter til gadeidræt hjælper ikke kun unge til at dyrke mere motion. Det fremmer også integrationen og samværet blandt unge i udsatte boligområder. Det ved man i Herning, Brøndby, Rødovre, Næstved, Horsens og Sønderborg. Søndag 10. juni sættes fart på processen, når det fjerde anlæg i Herning bliver indviet – ud af i alt otte gadeidrætsanlæg i hele landet. Anlæggene er resultatet af et samarbejde mellem organisationen GAM3 og Realdania.

Robuste, formstøbte og enkle moduler i beton og stål, der kan kombineres og farvelægges på et utal af måder – og både bruges til leg, sport og til ”at kigge på”. Det er konceptet bag de nye gadeidrætsfaciliteter, der nu skal få flere unge i udsatte boligområder til at bevæge sig mere i det daglige. Modulerne er udviklet af Primus Arkitekter i tæt samarbejde med Realdania og GAM3 samt PingOut-bordtennis og parkour-specialisterne Street Movement. Lokalt har Kulturama, Herning Kommune og Herning Parkour muliggjort realiseringen af projektet.

Søndag den 10. juni kl. 14.30 indvier formand for kultur og fritidsudvalget Johs Poulsen det nye gadeidrætsanlæg som optakt til dagens Street GAM3 event i Holtbjerg. Arrangementet finder sted på den nye facilitet ved Holtbjerg Boldklub på Valdemarsvej. Før snoren til anlægget klippes vil Tilde Kjær Kristensen (projektleder i GAM3) og Johs Poulsen sige et par ord.

De nye gadeidrætsfaciliteter skaber nye samlingssteder, som er åbne for alle - hele året. Når først det røde bånd er blevet klippet begynder årets Street GAM3 arrangement, med kvalifikation til DM i Street Basket, freestyle Dance Battle og Street Art workshop. Det hele bliver akkompagneret af toner fra nogle af landets dygtigste hiphop DJs.

”Ved at afholde kvalifikationsturneringen i boligområderne kan vi være med til at bygge bro mellem det etablerede klubmiljø og den selvorganiserede idræt, som de unge fra boligområderne dyrker. Det nye anlæg i Holtbjerg vil være den ideelle ramme omkring aktiviteterne. Med kombination af de unges energi og gadeidrætsanlæggets permanente karakter, er der tale om en nytænkning, som fremover vil sætte nye standarder for forankringen af græsrodsinitiativer på gadeplan,” fortæller GAM3’s direktør og medstifter, Simon Prahm.

”Gadeidrætsanlæggene er et fint eksempel på, hvordan man med enkle og gennemtænkte fysiske elementer kan skabe gode rammer for et sted at mødes og udfolde sig sammen. Forventningen er, at bedre faciliteter til gadeidræt ikke kun vil gavne de unge, som bruger dem. Det vil også kunne give mere liv i de udsatte boligområder, fordi aktiviteten ikke gemmes væk som i en traditionel sportshal. Det gør, at gadeidrætten kan bidrage positivt til hele boligområdet,” siger Astrid Bruus Thomsen, projektleder i Realdania.

"Det har været et spændende udviklingsforløb og vi glæder os meget til at se hvordan de nye byrum bliver indtaget, både af de arrangerede træninger og i det daglige liv. Det har været fantastisk at mærke engagementet i lokalområdet i forbindelse med udførelsen, hvor de mange forskellige aktører har arbejdet sammen på tværs af boligafdelinger. Vi håber at de nye byrum med deres varierede og uformelle opholdsmuligheder vil blive modtaget som en inkluderende social ramme om de fysiske aktiviteter," siger David Bülow, partner i Primus arkitekter.

Praktisk information:
Tidspunkt: Søndag den 10. juni kl. 14:30-19:00

Sted: Parkeringspladsen ved Holtbjerg Boldklub, Valdemarsvej 32, 7400 Herning

Program for Street GAM3 eventen:

14:30             Indvielse af gadeidrætsanlægget

15.00             DJ’s fyrer op for musikken
15.00-16.30   Street basket træning
15.00-17.00   Street dance freestyle battle
16.00-18.00   Street art workshop

16.30-19.00   Street basket turnering (DM kvalifikation)  

FAKTA:

Økonomi
Realdania støtter ”Your GAM3” med 2,7 mio. kr., som fordeles på:

- Opgradering af eksisterende gadefaciliteter i fem boligområder: 600.000 kr. (ekskl. moms og rådgivningsydelser)

- Nyetablering af gadefaciliteter i tre boligområder: 1 mio. kr. (ekskl. moms og rådgivningsydelser)

- Rådgivningsydelser i otte boligområder: 240.000 kr.

Om GAM3

GAM3 har siden 2002 har haft stor succes med at organisere gadeidræt blandt unge mellem 10-18 år. De unge, som frivilligt dyrker idræt gennem organisationen, kommer især fra udsatte boligområder. En gruppe, der typisk ellers ikke deltager i organiseret idræt i traditionelle klubber og foreninger. GAM3 uddanner også de unge til instruktører og ambassadører for gadeidræt i deres lokale boligområde - for på den måde få andre unge med på vognen. Midlerne til GAM3s arbejde kommer blandt andet fra Social- og Integrationsministeriets SATS-pulje samt involverede kommuner og boligselskaber, som frem til 2014 har bevilget 15,2 mio. kr. til organisationen.

GAMEDENMARK.org

Om Primus arkitekter
Primus arkitekter er grundlagt i 2008 af David Bülow. Tegnestuen arbejder blandt andet med indretning af byrum med fokus på uformelt ophold og social interaktion. For eksempel står de bag de midlertidige byrum på Carlsberg. Læs mere på http://primus.nu