x

Han Herred Havbåde – nyt kystkulturcenter ved Slettestrand i Jammerbugten

Pressemeddelelse

10. marts 2008

Den gamle kystlandingsplads ved Slettestrand i Jammerbugt Kommune genetableres samtidig med, at et nyt bådebyggeri bliver opført. Bag projektet står foreningen Han Herred Havbåde, der nu får støtte på 7 mio. kr. til restaurering og nybyggeri fra Realdania.

test

Hvem kender ikke billedet af de traditionelle gamle fiskerbåde, der pittoresk ligger trukket op på strandene i Jammerbugten? Et billede, der let kunne komme til at høre en svunden tid til, men som nu bliver bevaret med etableringen af Kystkulturcentret Han Herred Havbåde. Tanken er at skabe nyt liv i havklitterne ved Slettestrand gennem aktiviteter, som dels bevarer en levende bådebyggerkunst og stedets unikke kulturmiljøer, dels formidler kulturhistorie og giver både lokale og turister mulighed for spændende friluftsoplevelser.

Kystkulturcentret Han Herred Havbåde genetablerer kystlandingspladsen ved Slettestrand i Jammerbugten med sans for kystens bygningskultur og det sårbare miljø. Projektet omfatter både renovering af fiskepakhus og forfaldne spilanlæg samt etablering af et nyt bådebyggeri.

Miljøcenter Aalborg har givet en helt enestående dispensation til et kvalitetsbyggeri i tråd med traditionen og bygningskulturen, der med inspiration fra kystens kulturarv skal indpasses smukt i havklitterne midt i klitfredningszonen og samtidig give rum for en moderne, gæstfri og multifunktionel arbejdsplads, der er åben for offentligheden. Det nye bådebyggeri får plads til både vesterhavsfiskernes kystbåde og til at bygge store havbåde af egetræ til fiskeri, tursejlads og nye skibslav. Samtidig vil bådebyggeriet fungere som et åbent værksted.

Foreningen bag projektet, Han Herred Havbåde, blev stiftet i 2007 som et led i lokalbefolkningens kamp for at forhindre, at Danmarks sidste store kystlandingspladser og skibsflåden af klinkbyggede havbåde på stranden forsvinder.

"For Realdania er det en spændende udfordring at kunne bidrage til at opføre et smukt og funktionelt bådebyggeri på en åben strand. Samtidig er det en unik chance for at genoplive og bevare en enestående historie om fiskeri, håndværk og byggeskik ved vores kyster", siger Karen Skou, projektleder i Realdania.

Thomas Højrup, formand for Han Herred Havbåde, udtaler: "Realdanias tilsagn gør det muligt at sikre et bådebyggerhåndværk, der har været udøvet i tusinde år på Jyllands nordstrand, som en levende kulturarv til glæde for kystens fiskere, beboere og gæster. Med kystkulturcentret Han Herred Havbådebyggeri vil de klinkbyggede havbåde af ege- og lærketræ få de bedste vilkår for at blive vedligeholdt og bygget på ny i omgivelser, som vil være åbne og tilgængelige for alle, der interesserer sig for havboernes kulturarv på den åbne kyst."

Den lokale ebh-fond har stillet garanti for driften af kystkulturcentret. Egon Korsbæk, formand for ebh-fonden, siger: "Det er af meget stor betydning for ebh-fonden, at Realdania vil støtte Han Herred Havbåde. Det er et signal til fonden om, at vores idé med at støtte kystkulturcentret har en stor værdi for en meget bred offentlighed."

 

Yderligere oplysninger 
Projektleder Karen Skou, Realdania, tlf. 70 11 66 66  Thomas Højrup, formand for Han Herred Havbåde,  thomas@havbaade.dk, telefon 30 13 59 50 
Jens Sørensen, medlem af bestyrelsen for Han Herred Havbåde,  js@ebh-fonden.dk, telefon 21 34 54 01 
Kirsten Monrad Hansen, forsknings- og formidlingsmedarbejder,  pipsen@havbaade.dk, telefon 20 70 08 70.