x

Et visionært byggeri med fokus på Isfjorden

Ilulissat ligger på Grønlands vestkyst ved Diskobugten - 250 km nord for polarcirklen. Isfjorden udgør et spektakulært sted med en helt enestående natur. Her har besøgende mulighed for at overvære en af verdens mest aktive kælvende gletsjere på helt tæt hold og med egne øjne opleve konsekvenserne af klimaforandringerne. Det er her i det unikke naturområde, som blev optaget på UNESCO's verdensarvsliste i 2004, at byggeriet af det visionære Kangiata Illorsua - Ilulissat Isfjordscenter gik i gang i 2019. Centret åbnede dørene for de første gæster i juli 2021.

Et område med store potentialer 

Ilulissat er Grønlands primære turistby, og i Grønland har der gennem mange år været et stærkt ønske om et formidlingscenter, der kan fortælle om Isfjorden, om den spektakulære natur, og om stedets helt særlige historie og kultur. Isfjordscentret er det første af fem planlagte visitorcentre rundt omkring i Grønland, som er en del af udviklingen af selvstyrets turismestrategi.

En analyse har vurderet, at etableringen af et isfjordscenter i Ilulissat rummer et stort potentiale i forhold til at videreudvikle isfjorden og Ilulissat som turistdestination. Isfjordscentret blev indviet i juli 2021, og fungerer som formidlingscenter der skal bidrage med at styrke udviklingen i Ilulissat og i Grønland.

Centret fortæller historien om is som forudsætning for områdets historiske- og kulturhistoriske udvikling og blandt andet sætte fokus på og skabe debat om klimaforandringernes lokale og globale betydning. Det forventes, at 25.000 gæster vil besøge centret hvert år – i normale år.

I 2004 blev isfjorden ved Ilulissat optaget på UNESCO's verdensarvsliste pga. sine unikke glaciologiske forhold og attraktive natur.

I 4400 år har mennesker levet sammen med isfjorden, der tilbyder store forekomster af fisk og havpattedyr. Fiskeri og fangst er stadig vigtige aktiviteter i området, men isfjorden er nu også mødested for verdens klimaforskere, for statsledere der ønsker at sætte klimaforandringer på dagsordenen, og for turister der tiltrækkes af det dramatiske og særegne sted.

Arkitektur

Ilulissat Isfjordscenter, fotograf Adam Mørk

Isfjordscentret er tegnet af arkitekt Dorte Mandrup og blev sat i gang i 2019, hvor hovedentrepriseaftalen blev indgået med KJ Greenland.  

Bygningen er tegnet som en enkel, vredet struktur, der skal ligge som et vingefang i landskabet, og arkitekterne beskriver poetisk deres inspiration som ”en sneugles flugt gennem landskabet”. 

Inde i centret kan besøgende tage på en rejse gennem tiden i centrets store udstilling ”Sermeq pillugu Oqaluttuaq – Fortællingen om is”, som er skabt af de prisvindende JAC studios. Her kan man bevæge sig gennem et landskab af isflager, hvor arkæologiske genstande og film udstilles i isprismer af glas. Centralt i udstillingen vises autentiske iskerneboringer hentet fra indlandsisen, der fortæller om kultur og klima fra i dag og tilbage til 124.000 år f.v.t. Man kan også opleve kunstinstallationerne ”Elleve bevægelser i islandskabet” af Louise Foo og ”Inde i Grønlands indlandsis” af Anna Domnick.

Isfjordscentret er på cirka 1.500 kvadratmeter. Omkring 900 kvadratmeter af bygningen er udstillingsområder.

Funktionerne i bygningen er disponeret som en art flydende øer med hologrammer og isborekerner, man kan bevæge sig imellem. Huset rummer udstilling, biograf, café og butik.

 

 
 

Økonomi

Det samlede budget for projektet var cirka 152,3 mio. kr.

Bidragsydere:

  • Grønlands Selvstyre og Avannaata Kommunia: 23 mio. kr.
  • Realdania: 108 mio. kr.

Udstillingen bliver finansieret af:

  • Nordea-fonden: 16,4 mio. kr.
  • Augustinus Fonden: 3,8 mio. kr.
  • Bloomberg Philanthropies: 750.000 kr.
  • OAK Foundation: 350.000 kr.