x

Lolland får nyt kunstmuseum af internationalt format

Pressemeddelelse

8. januar 2003

Et tilsagn fra Fonden Realdania på 50 millioner kroner gør det nu muligt at opføre et nyt kunstmuseum og dermed realisere første etape i etableringen af Kulturcenter Fuglsang på Lolland. Det nye kunstmuseum bliver på ca. 3.000 kvadratmeter, og det kommer til at rumme den enestående samling fra Storstrøms Kunstmuseum i Maribo.
 

Idéen med Kulturcenter Fuglsang på herregården Fuglsang mellem Nykøbing F. og Nysted er, at samle kunst, musik, fordybelse og naturoplevelser i et kulturcenter, der bliver noget ganske særligt bl.a. i kraft af den historiske herregård, af den specielle natur og af den store og vidtfavnende kunstsamling, som hermed endelig kan komme til sin ret.

Storstrøms Kunstmuseum er det 4. ældste i provinsen oprettet i 1890, men på grund af små og dårligt placerede lokaler, har museet aldrig opnået den opmærksomhed, som samlingens kvalitet tilsiger.

Kunstmuseet er det eneste i Storstrøms Amt, og det rummer en bred samling af guldalderkunst, ældre og nyere landskabsmalerier, en fornem repræsentation af kunstnere fra 1920’erne og 30´erne og ikke mindst en værdifuld samling af ca. 2.700 værker af kunst på papir, som i dag ikke kan vises frem. Med nye og lyssikre lokaler vil denne samling imidlertid placere museet blandt de førende inden for disse kunstarter.

”Kulturcenter Fuglsang bliver Fonden Realdanias flagskib i Storstrøms Amt. Vi satser på at udvikle et projekt, der kan blive et godt kulturelt tilskud og en ny attraktion af internationalt format og dermed være med til at styrke hele regionens udviklingsmuligheder,” siger adm. direktør Flemming Borreskov, Fonden Realdania.

Amtsborgmester Ivan Olsen er heller ikke i tvivl om kulturcenterets betydning: ”Skal vi gøre os håb om at udvikle landsdelen, er en af de vigtigste forudsætninger et levende kultur- og fritidsliv. Her er et kunstmuseum ikke bare en vigtig del – det er en forudsætning,” siger han.

Det er aftalt, at der udskrives en arkitektkonkurrence, der omfatter det samlede kulturcenter Fuglsang samt det nye kunstmuseum.

Fuglsang har i århundreder været et kulturelt mødested. Her havde H.C. Andersen, Carl Nielsen, Edvard Grieg, Richard Wagner, Niels V. Gade og mange andre deres gang. Og her hentede maleren Olaf Rude inspiration til sine berømte billeder i Folketingssalen.

”Vi ser frem til, at den store og betydningsfulde kunstsamling, som Storstrøms Kunstmuseum besidder, får de omgivelser, den fortjener - et nyt kunstmuseum med smukke og rummelige udstillingslokaler, og samtidig store og attraktive lokaler til særudstillinger,” siger formanden for museets bestyrelse, Henrik Drachmann.

Første fase i etableringen af Kulturcenter Fuglsang er beregnet til at koste godt 80  mio. kr. Uddelingen fra Fonden Realdania dækker 50 mio. kr. af anlægsudgifterne under forudsætning af, at de resterende godt 30 mio. kr. kan bringes til veje gennem bidrag fra amtet og landsdelens kommuner. Det Classenske Fideicommis stiller grund og eksisterende bygninger til rådighed og forestår den fremtidige drift og vedligeholdelse af hovedbygning, landskab, have og park.

Yderligere oplysninger hos:

Adm. direktør Flemming Borreskov, Fonden Realdania, 70 11 66 66