x

Silkeborgs nye europæiske højskoleprojekt får støtte

Pressemeddelelse

10. december 2003

Planerne for Silkeborgs nye europæiske højskole for musik, dans og teater ”Performers House” er nu tættere på realisering med et tilsagn på 20 mio. kr. fra Fonden Realdania. Bæredygtighedsrapport slår fast, at skolen med sit utraditionelle koncept vil have gode chancer for at blive en succes.

Højskolen ”Performers House” skal være en ny type højskole der i særlige arkitektoniske og kulturhistoriske rammer skal være i tæt kontakt med Silkeborgs kulturliv og være et vindue til Europa for kreative unge fra Danmark og andre lande. Næsten hver anden af skolens elever skal være fra udlandet. Og så skal skolen tilbyde efteruddannelse af professionelle kunstnere og være platform for samarbejde mellem erhverv og kultur.

Et stort netværk
I slægt med Filmskolen i København er Performers House indbygget i en overordnet strategi for Silkeborgs og regionens kultur- og erhvervsliv: ”Ud over samspillet med Silkeborg og de mange forskellige kursusudbud er højskolen funderet på sit store internationale netværk. Vi har kontakt til mange udenlandske personligheder og institutioner inden for kultur og erhverv, som bakker op om skolens realisering og udvikling”, siger Lars Illum fra projektgruppen bag Performers House.

Den gamle papirfabrik
Performers House skal realiseres på den gamle papirfabrik fra 1844 i Silkeborg. Papirfabrikken ligger smukt ned til Gudenåen og tæt på byens midte. Skolen indrettes i den gamle kedelbygning suppleret med nybyggeri. Den centrale placering på den gamle papirfabrik gør det muligt at sætte højskolens mini-verden i spil med områdets øvrige kultur- og erhvervsinstitutioner og byens liv i bred forstand.

”Performers House vil være en vigtig brik i at fuldende integrationen mellem erhverv, kultur og boliger på den gamle papirfabrik, og samtidig skal den gamle dampkedelbygning, med sin kulturhistoriske værdi, det markante industrielle udtryk og nye indhold afspejle samspillet mellem kulturarv og nutid i en arkitektonisk spændende kombination”, siger fondschef i Fonden Realdania Hans Peter Svendler. Dampkedelbygningen er bevaringsværdig, og den har en skorsten, der er designet af Anton Rosen.

Rapport gav grønt lys
Fonden Realdania har tidligere støttet projektet med en evaluering af projektets kulturelle og økonomiske bæredygtighed. Analysen viste, at projektet er kulturelt bæredygtigt, og at der er gode forudsætninger for lokalt og regionalt samarbejde, hvis elevgrundlaget viser sig at være i orden.

Yderligere oplysninger  Fondschef Hans Peter Svendler, Fonden Realdania, tlf. 7011 6666  Projektansvarlig Lars Illum, Performers House, tlf. 2612 2074

Fakta:
Performers House skal primært drives som en højskole med danske og udenlandske fastboende elever og egne fagspecifikke undervisningslokaler.

Performers House vil rumme:

  • Undervisning i fagområderne teater, dans og musik
  • Masterclasses tænkt som efteruddannelse af professionelle kunstnere
  • Businessclasses tænkt som en selvstændig platform for samarbejde mellem erhverv og kultur.
  • Reflection Lab, et videncenter for æstetiske læringsprocesser og kompetence udvikling
  • Inter Class skal støtte international netværksuddannelse
  • Kulturkedlen skal udvikle og berige regionens kulturliv