x

Planlægning eller kaos – ny tv-serie om planlovens betydning for danskerne

Pressemeddelelse

9. oktober 2007

Hvorfor ligger der ikke hoteller, dyre lejlighedskomplekser og feriecentre langs hele den lange jyske vestkyst? Hvorfor kan man ikke bare bygge et højhus midt ude på en mark? Og hvem bestemmer om man må anlægge en carport foran sit hus? Svaret på alle tre spørgsmål er: Planloven. I otte tv-programmer sætter Danmarks Radio fokus på planlovgivningens betydning for vores hverdag. Realdania støtter projektet med 2,5 mio. kr.

Danmark ville se helt anderledes ud, hvis ikke vores land var planlagt. Nogle vil mene, det er for planlagt, mens andre synes, at byggematadorer, projektmagere og ambitiøse politikere har alt for let spil til at lave om på den verden, vi alle går rundt i til hverdag. DR-TV undersøger i otte tv-programmer, hvordan det står til med planlægningen i vores land.

For det er ikke nogen tilfældighed, at Danmark ser ud, som det gør. Det er resultatet af en meget lang tradition for grundig planlægning af næsten alt, hvad vi møder, når vi træder ud af vores huse – både i by og på land. Og ikke mindst af en planlovgivning, der bygger på det politiske ejerskab, retssikkerhed, zonelovgivning, dialog, decentralisering og borgerinddragelse. De otte tv-programmer kigger nærmere på, hvordan vores omgivelser – det fysiske miljø – bliver til. Hvem bestemmer f.eks. hvor vejen skal gå, eller hvor der må ligge sommerhuse? Og er det noget, som den enkelte borger har mulighed for at blande sig i?

”Denne serie af tv-udsendelser vil, ved hjælp af en lang række eksempler fra hele landet, prøve at beskrive, hvordan planlægningen bliver til – og hvordan vi hver især kan få indflydelse på den”, siger DR-programseriens redaktør Thorkild Nyholm og fortsætter, ”For der er jo en demokratisk dimension i planlægningen af vores omgivelser: Vi har faktisk alle sammen indflydelse på, hvordan vores land er indrettet. Det kan måske tage sig indviklet ud. Men hvis man ved, hvordan disse ting virker og er ude i tide, så kan man som borger i Danmark være med til at bestemme temmelig meget.”

Projektleder i Realdania, Karen Skou siger: ”Planloven, som ramme om den fysiske planlægning, er uhyre vigtig for udformningen af det byggede miljø. Netop nu – i en tid med nye kommunale strukturer og nye kommuneplaner på vej – er der behov for at udbrede kendskabet til planlægningens betydning, til planlovens arvesølv og til mulighederne for at borgerne engagerer sig i planlægningen.” Programserien har premiere på DR-TV i efteråret 2008 og bliver suppleret af et website på dr.dk, som også kan bruges til undervisning i folkeskolens ældste klasser og opefter.

{{ title }}

{{ description }}