x

I dag indvies Næstveds nye kræftrådgivning

Pressemeddelelse 7. juni 2013

Ro, lys og grønne gårdhaver præger den nye kræftrådgivning i Næstved. Huset er det første af i alt syv nye kræftrådgivninger, som Kræftens Bekæmpelse bygger sammen med Realdania i projekt Livsrum. Visionen er at skabe huse tæt på de store kræftbehandlende sygehuse, der føles hjemlige og rare, og som kan inspirere til kreativitet og nysgerrighed.

Man kan ikke undgå at lægge mærke til det hvide og meget anderledes hus på Ringstedgade 71, lige ved Næstved Sygehus. Huset har allerede tiltrukket mange nysgerrige blikke, og flere har kigget ind for at se, hvad det er for et hus.

–Vi har tilbudt rådgivning i 15 år i Næstved, men det er der ikke mange, der er klar over. Med vores nye hus er vi blevet synlige, og vi er også blevet mere tilgængelige, idet vi er flyttet helt tæt på sygehuset. Der er ikke noget næsten ved vores nye hus. Hver en detalje gennemtænkt, og huset giver os mulighed for i trygge og hjemlige omgivelser at tilbyde en lang række aktiviteter, fortæller Annette Rasmussen, leder af Kræftrådgivningen i Næstved.

De mennesker, der allerede har besøgt huset, beskriver, at de med det samme føler sig trygge og godt tilpas i huset - og mange siger, at de kommer igen! En patient gav udtryk for, at det var som om huset i sig selv var helende.

- Vi ser den nye kræftrådgivning i Næstved som et super eksempel på en åben rådgivning, hvor man kan føle sig hjemme uden at være hjemme. Det er blevet til et rigtig godt eksempel på, at arkitektur kan være med til at give en god støtte til både kræftpatienter og deres pårørende i en meget svær situation i livet, siger Hans Peter Svendler, direktør i Realdania.

Den nye kræftrådgivning i Næstved består af syv sammenhængende huse, med en varierende taghøjde. Stemningen i huset er inviterende. Man befinder sig lige op og ned ad hospitalet, men intet her i huset minder om et hospital.

- Det kræver de allerbedste betingelser at overvinde en kræftsygdom, og derfor bygger vi syv nye kræftrådgivninger, der alle ligger tæt på de store kræftbehandlende sygehuse. På den måde bliver det nemt for patienter, der er i behandling at kigge forbi, og det betyder forhåbentlig, at vi kan få kontakt til endnu flere patienter og deres pårørende – og gerne tidligt i deres forløb fortæller Laila Walther, afdelingschef for Patientstøtte og Lokal Indsats i Kræftens Bekæmpelse.

Brugerne af huset skal være med til at bestemme, hvilke aktiviteter kræftrådgivningen skal tilbyde. Man kan altid komme direkte ind fra gaden og få en snak med en rådgiver, men derudover kan aktiviteter være alt fra motion, yoga og mindfulness til malerværksted, gruppesamtaler, foredrag og netværksaftener.

Et tæt samarbejde med personalet på sygehuset skal sikre, at alle kræftpatienter tilbydes hjælp og støtte i rådgivningen. Det kan være med til at give kræftpatienter fra Sydsjælland og Sydhavsøerne et endnu bedre behandlings- og rehabiliteringsforløb.

Kræftens Bekæmpelse og Realdania bygger syv nye kræftrådgivninger i Næstved, Aalborg, Herning, Vejle, Odense, Roskilde og Herlev. Projektet kaldes Livsrum. Seks ud af syv byggerier er nu i gang. Rådgivningen i Næstved holder indvielse d. 7. juni 2013. Til oktober indvies rådgivningerne i Vejle og Aalborg. Kun Herlev mangler stadig at finde en egnet placering.

Husene tegnes af forskellige unge arkitekter. Tegnestuen EFFEKT, der har tegnet Næstveds nye kræftrådgivning, har netop vundet Nykredits Motivationspris 2013 på 100.000 kr. blandt andet med baggrund i opførelsen af Næstveds Livsrum. EFFEKT og huset i Næstved blev også nomineret til to internationale priser for sundhedsbyggeri: WAN Healthcare Award 2012 og WAF Healthcare award.

De nye rådgivninger kommer til at ligge tæt på de kræftbehandlende sygehuse, og nøgleordene for byggerierne vil være tryghed, hjemlighed, åbenhed og nærvær.

Realdania støtter projektet med 50 mio. kr. Støtten fra Realdania giver mulighed for at bygge huse af høj kvalitet, der giver kræftramte de bedst mulige rammer til at komme sig i. De penge, som Kræftens Bekæmpelse investerer i de nye kræftrådgivninger, kommer bl.a. ved salg af nogle af de nuværende rådgivninger.

Inspiration til Livsrum-konceptet er hentet fra de såkaldte ’Maggie Centre’s i England og Skotland. Læs mere om Maggiecentrene på www.maggiecentres.org.

Kræftens Bekæmpelse tilbyder i dag gratis rådgivning mere end 30 steder i landet. De større kræftrådgivninger huser som regel en bred vifte af aktiviteter, fra samtaler med professionelle rådgivere til møder med andre i samme situation eller kurser i motion, yoga og mindfulness.

I 2012 havde kræftrådgivningerne mere end 74.000 kontakter med kræftpatienter, pårørende og professionelle. Fire ud af fem mennesker, der besøger kræftrådgivningerne, siger efterfølgende, at de er blevet mere afklarede med deres situation.

Kræft er en folkesygdom. Hvert år rammes godt 32.000 danskere af en kræftsygdom, og omkring 210.000 lever med sygdommen eller følgerne heraf. Samlet set rammes hver tredje dansker af kræft i løbet af livet.

Læs mere om projektet på www.livsrum.dk