x

Calatravas verdensarkitektur til København

Pressemeddelelse

3. april 2006

Dansk Arkitektur Center har udsendt følgende pressemeddelelse: Dansk Arkitektur Center åbner d. 6. april 2006 særudstillingen Santiago Calatrava – World Architecture. Publikum vil få et sjældent indblik i en af verdens førende arkitekters arbejdsmetoder, hvor menneskets krop, øjet eller en fuglevinge typisk giver inspiration til Santiago Calatravas anerkendte arkitektur. Udstillingen, der er finansieret af Realdania, sætter fokus på otte af Calatravas mest imponerende broer og bygningsværker i form af originale skitsebøger, film og arkitekturmodeller – her i blandt Malmøs vartegn Turning Torso.

Santiago Calatrava – World Architecture er åben fra d. 6. april til den 10. september 2006 alle ugens dage fra kl. 10-17 i Dansk Arkitektur Center, Strandgade 27 B, 1401 København K.

 

”Vi er stolte over at være de første i Europa til at præsentere denne særudstilling om en af verdens absolut førende arkitekter, Santiago Calatrava”, siger Kent Martinussen, adm. direktør i DAC.

 

En plads i verdenseliten 
Den spanske arkitekt Santiago Calatrava regnes for at være blandt den absolutte verdenselite af nulevende arkitekter, og hans spektakulære værker efterspørges i hele verden. Calatrava har modtaget stor anerkendelse og et utal af priser for sine bygningskonstruktioner, der kombinerer naturens frie former med stramme geometriske linier og udfordrer den eksisterende arkitektur og teknologi til bristepunktet. Mest kendt er han for sine mange broer, der ligner fugle og harper, samt sine ekspressive bygninger, som bl.a. tæller kommunikationstårne, lufthavnsstationer og operahuse rundt om i verden.

 

I Danmark kender vi bedst Santiago Calatrava som arkitekten bag Sveriges højeste bygning, Turning Torso i Malmø. Bygningen er skabt med inspiration fra en drejende menneskekrop og er med sine 190 meter med boliger og erhverv blevet Øresundsregionens nye vartegn.

Inspireres af naturen

Santiago Calatrava skaber bygninger ud over det sædvanlige. Ved at blande sine studier i kunst med sin baggrund som arkitekt og ingeniør skaber han banebrydende og nyskabende byggerier og konstruktioner, som rækker ind i fremtiden. Inspirationen til sine enestående bygningsværker finder han i organiske former, naturlige bevægelser, mennesker og dyr. Med skulptørens og kunstnerens blik skaber han unikke vartegn rundt om i verden og bruger gerne materialer som glas, stål og beton på en nytænkende og enestående måde.

 

Otte udvalgte værker med originale arkitekturmodeller 
Hovedattraktionen i udstillingen er otte originale arkitekturmodeller i stor skala. Udstillingen går bag om værkerne, og viser, hvordan Calatrava skaber sine mesterlige bygninger ved at forfine skitser, mens han arbejder sig ind i sine værker. Publikum præsenteres for skitsebøger, skulpturer, modeller og film, der giver et indblik i Calatravas arbejdsmetode og inspirationskilder - lige fra skitserbøgerne til færdige konstruktioner.

 

”Den spanske arkitekt Calatrava er en kunstner og arkitekt ud over det sædvanlige. Han formår om nogen at løfte arkitekturen til uovertrufne højder. Calatrava er beviset på myten om den klassiske kunstner, der forener et personligt kunstnerisk geni med den nyeste teknologi. Resultatet er udfordrende og enestående bygningsværker af stor skønhed”, siger Kent Martinussen.

 

Læs mere på www.dac.dk og www.calatrava.com

SANTIAGO CALATRAVA – WORLD ARCHITECTURE er finansieret af Realdania og er udviklet af kurator Kirsten Kiser i samarbejde med DAC.

For yderligere information kontakt Stéphane Barbou des Places (DAC) på 32 64 54 57, sbdp@dac.dk eller kommunikationschef Johan Galster (DAC) på 5180 8044, jg@dac.dk. Pressebilleder i høj opløsning kan downloades på DAC's hjemmeside (kreditering med angivet billedtekst er nødvendig)

 

Program for udstillingsåbning

Onsdag d. 5. april kl. 16.00 i Dansk Arkitektur Center, Strandgade 27 B.

kl. 16.00  Velkomst ved Erik Ross Pedersen, bestyrelsesformand DAC 
Åbningstale ved Flemming Borreskov, adm. direktør Realdania 
Introduktion til Santiago Calatrava ved Kent Martinussen, adm. dir. DAC 
kl. 16.20  Kulturminister Brian Mikkelsen åbner udstillingen

Efterfølgende reception i café og udstilling.

Fakta om Santiago Calatrava 
Santiago Calatrava (f. 1951) er født og opvokset i Valencia, Spanien. Han er uddannet arkitekt fra Escuela Tècnica Superior de Arquitectura og udbyggede i 1979 sin uddannelse med en Ph.d. som civilingeniør fra Federal Institute Of Technology i Zürich, hvor han i dag har hovedkontor. Calatrava har siden 1983 taget aktiv del i udviklingen af moderne arkitektur og har især sat præg på sit hjemland, Spanien. I Valencia har Calatrava således tegnet det store kompleks, Ciudad de las Artes y las Ciencias, der rummer både Planetarium, Naturvidenskabeligt Museum og Operahus. Calatrava er blevet udpeget til at udforme undergrundsstationen ved World Trade Center, og med kontorer i Valencia, Paris og New York er Calatrava aktiv i hele verden. Han har endnu ikke realiseret et byggeprojekt i Danmark.

Blandt sine utallige udmærkelser og 13 æresdoktorater har Calatrava modtaget American Institute of Architects’ (AIA) guldmedalje, og med Turning Torso blev Calatrava tildelt ”best residential building” ved den netop overståede ejendomsmesse MIDIM i Cannes.

Fakta om udstillingens indhold 
Udstillingen sætter fokus på otte hovedværker af Calatrava, der alle illustreres gennem Calatravas originale skitsebøger, arkitekturmodeller og fotos, der viser bygningsværkernes tilblivelse fra ide til realisering. Fire videoer på udstillingen giver et indtryk af bygningerne og deres placering i området. I en dokumentarfilm produceret af BBC forklarer Calatrava selv sin arbejdsproces og de principper, der ligger til grund for hans arkitektur. Af dokumentarfilmen fremgår det, hvordan flere af udstillingens værker er blevet til. 
Udstillingen indeholder desuden eksempler på Calatravas skulpturstudier, der ligger til grund for ideerne til eksempelvis Turning Torso i Malmø.

 

Udstillingens otte værker

 • Lyon Satolas Lufthavnsstation  
  Lyon Satolas, Frankrig 1989 – 1994
 • Campo de Volantín Gangbro 
  Bilbao, Spanien 1994 – 1997
 • Ciudad de las Artes y las Ciencias 
  Valencia, Spanien 1991 – 2004
 • Milwaukee Kunstmuseum 
  Milwaukee, Wisconsin, USA 1994 – 2001
 • Tenerife Koncerthus 
  Santa Cruz de Tenerife, Spanien 1991 - 2003
 • En af tre broer over Hoofdvaart 
  Haarlemmermeer, Holland 1999 – 2003
 • Athens Olympiske Sportskompleks 
  Athen, Grækenland 2001 - 2004
 • Turning Torso 
  Malmø, Sverige 1999 – 2004 

{{ title }}

{{ description }}