x

Gode råd om hvordan man kan flytte på landet på den moderne måde

Pressemeddelelse

30. november 2005

Et godt bud på, hvordan man bevarer en historisk gårdejendom og giver den nyt liv. I bogen "Skjødtgården" videregives de erfaringer, som er blevet høstet i forbindelse med den gennemgribende ombygning af en 1700-tals gårdejendommen i Vestrup ved Randers til 14 moderne familieboliger. Bogen er skrevet af Exners Tegnestue, der har stået bag ombygningen, og den er udgivet af bygherren Randersegnens Boligforening i samarbejde med Fonden Realdania.

test

Ligesom mange andre landsbyer rundt om i Danmark var Vestrup præget af en udvikling med nedlagte landbrug og affolkning. Men i efteråret oplevede Vestrup en fordobling af sit indbyggertal, da den gamle firlængede Skjødtgården blev ombygget til 14 moderne familieboliger. Ombygningen var med til at genskabe livet i byen - og samtidig gøre ny brug af et stykke bevaringsværdigt bygningskultur.

Om baggrunden for bogudgivelsen fortæller arkitekt Finn Larsen fra Exners Tegnestue: "Vi har fået en del henvendelser fra andre, der gerne vil vide, hvordan det kan lade sig gøre. Og de mange værdifulde erfaringer, vi har gjort os i løbet af ombygningsprocessen, vil vi gerne videregive".

Bogen følger projektets mange faser fra tegnebord til byggeplads. Den giver et indblik i de tanker, der ligger bag projektet. Det drejer sig ikke blot om at bevare en bygning men også om at udvikle en hel bondegårdskultur. Gårdens nye anvendelse bringer den ind i fremtiden ved at tilbyde familier at bo på landet - på den moderne måde.

"Ombygningen af Skjødtgården har været et usædvanligt vellykket projekt, og vi håber denne bog kan være til inspiration de mange steder i landet, hvor de står med lignende 'overflødige' gårdejendomme", siger projektleder Christian Andersen, Realdania.

"Det har været en stor udfordring at bibeholde gårdens autentiske stemning og samtidig skabe tidssvarende boliger. Det har været et spændende arbejde, som nu betyder, at Skøjdtgården igen står flot og fyldt med liv", siger forretningsfører Svend Aage Nielsen, Randersegnens Boligforening.

Bogen om det utraditionelle ombygningsprojekt kan rekvireres ved henvendelse hos Randersegnens Boligforening:

RandersBolig

Yderligere oplysninger
Arkitekt Finn Larsen, Exners Tegnestue, 8614 9500
Forretningsfører Svend Aage Nielsen, Randersegnens Boligforening, 8641 5611
Projektleder Christian Andersen, Fonden Realdania, 7011 6666