x

Lokal genoplivning

Langt inde i skoven ved Tolne, øst for Sindal i Nordjylland, ligger Tolne Skovpavillon. Her har den ligget siden 1908. Men efter at den i en periode har ligget mere eller mindre ubrugt og faldefærdig hen besluttede en gruppe lokale ildsjæle, at den skulle genoplives til glæde for de mange mennesker med tilknytning til Vendsyssel, der gennem årene har brugt Tolne Skovpavillon.

Restaureringen af Tolne Skovpavillon havde bred lokal opbakning, og var et initiativ som reddede en bygning med åbenlyse bevaringsværdier - og offentlig adgang. Ydermere har renoveringen givet mulighed for et historisk og kulturelt samlingssted for større arrangementer såsom koncerter, udstillinger, familie- og foreningstræf, møder og konferencer m.m.

Uddannelse til unge håndværkere

Foreningen Tolne Skovpavillon indgik en aftale med uddannelsesudvalgene ved EUC Nord i Hjørring, om at renoveringsarbejdet skulle gennemføres som såkaldt elevbyggeri ved hjælp af praktikelever på lærlingeuddannelsen indenfor bl.a. faggrupperne murer, tømrer og snedker. Eleverne blev tilknyttet en entreprenør, som forestod den overordnede ledelse af byggeriet.

Renoveringsarbejdet har bragt Tolne Skovpavillon tilbage til sin oprindelige udformning med bl.a. en åben veranda, som gennem årene var blevet lukket med vinduer, og de oprindelige træfacader, som var blevet beklædt med plader, er blevet frilagt. Derudover er der blevet etableret ny, centralt beliggende toiletkerne med handicaptoilet.

Nyt liv i tomme bygninger

Projektet er en del af initiativet Bygningsarven i landdistrikterne, som arbejder for at sikre den vigtigste del af bygningsarven for eftertiden, dels medvirke til at udløse bygningsarvens uudnyttede potentiale for at skabe samfundsmæssig værdi i landdistrikterne.

Initiativet Bygningsarven i landdistrikterne