x

I Realdania-kampagnen Underværker arbejder lokale frivillige over hele landet med byggeri for og til fællesskaber, fordi frivillige med kreative ideer kan løfte et lokalsamfund. Kampagnen bidrager både med økonomisk støtte, rådgivning og videndeling til at føre gode idéer ud i livet.

Den lokale, gode idé

Formålet med kampagnen er at støtte ildsjæle, der arbejder med det byggede miljø til gavn for lokalsamfundet. Gennem kampagnen ønsker vi at sænke barrieren mellem ildsjælenes gode idéer og de færdige, realiserede projekter. Kampagnen skal gøre den lokale og gode idé, der knytter sig til det byggede miljø, til virkelighed.

Siden 2011 har vi målrettet støttet projekter i det byggede miljø, som er drevet af frivillige, og erfaringerne viser, at ildsjælenes indsats skaber resultater i både land og by. Ildsjælene skaber nye løsninger og får øje på nye muligheder og mangelfulde pletter i lokalsamfundet – og de gør noget ved sagen! Altid med stor kærlighed til en bygning eller et sted. I alt har Realdania gennem Underværker støttet 332 ildsjæleprojekter over hele landet med 155 mio. kr.

Underværker skaber sammenhold og fællesskab

Nogle gange fører ildsjælenes engagement og foretagsomhed til nye bæredygtige løsninger, byhaver, mobile udekøkkener eller containerbyer. Andre gange til projekter med fokus på bevaring og formidling af den lokale bygningsarv. Og andre gange igen er det eksisterende bygninger eller steder, som bliver genopfundet til helt nye formål. Fælles for alle er, at ildsjælenes arbejde bidrager til nye og bedre rammer for frivillige aktiviteter, der skaber sammenhold, fællesskaber og levedygtige lokalsamfund.

Se eksempler på projekter der har fået støtte: 

Underværker.dk

Underværkers jury af ildsjæle og iværksættere

En jury bestående af ildsjæle og iværksættere hjælper Realdania med at vurdere de mange ansøgninger til Underværker. I juryen sidder:

  • Helle Langer, stifter og bestyrer af Kulturhuset 18b i Harboøre
  • Mia Maja Hansson, madpirat, direktør, underviser og iværksætter i Kitchen Collective i København
  • Peter Plant, professor emeritus i pædagogik, økologisk landmand, forfatter og foredragsholder, næstformand i Torupsfonden og formand for LAG Halsnæs-Gribskov m.m.
  • Sarah Jarsbo, leder af Sydhavnens bylivskontor, selvstændig i Y Factory og forkvinde i Foreningen Sydhavnen, Aarhus
  • Søren Vester, designer, tv-vært, foredragsholder og landdistriktsforkæmper, Thise

Den endelige beslutning om tildeling af støtte foretages af vores direktion på baggrund af bedømmelsesudvalgets indstilling.

Næste ansøgningsfrist er primo 2024.

 

Se flere videoer og find inspiration på Underværker.dk.
 

Fyn og øerne: 

I Glamsbjerg, Assens Kommune, har lokale frivillige skabt en bæredygtig borgerbutik, der styrker fællesskab og sammenhængskraft i byen. Nu skal butikken fremtidssikres og udvides med fællesrum på butikkens gamle loft.  
Projektejer: Ørsted Beboerforening 
Støttebeløb: 890.000 kr. 

På Strynø vil lokale undersøge, om Strynøs nordligste gård kan omdannes til et lokalt event space med livemusik, udstillinger og farm-to-table bistro (forundersøgelse) 
Projektejer: Stella Polaris 
Støttebeløb: 200.000 kr. 

Foreningen Andelsgaarde
 vil ombygge en gammel lade ved Nyborg til et regenerativt forsamlingshus. Forsamlingshuset får fokus på bæredygtige dyrkningsprincipper, fællesspisninger og byggeri i genbrugsmaterialer. 
Projektejer: Foreningen Andelsgaarde 
Støttebeløb: 1.000.000 kr. 

I Svendborg Kommune
 får ildsjæle støtte til at skabe et kulturhus i et gammelt mejeri. 
Projektejer: Værkstedfællesskabet Aakilde 
Støttebeløb: 765.000 kr. 

Lokale i Aarup vil undersøge om den gamle Possementfabrik, som engang har produceret frynser, kvaster og tæpper, kan omdannes til kreative værksteder, hvor lokale på tværs af alder kan mødes om det gode håndværk. (forundersøgelse) 
Projektejer: Foreningen Possementen 
Støttebeløb: 250.000 kr. 

Nordjylland: 

I Vrå i Hjørring Kommune får ildsjæle støtte til at skabe et tingsted og en skaterbane, der skal samle områdets børn og unge. Projektet er stærkt forankret blandt unge og børn i byen. 
Projektejer: Vrå Beboer og Erhvervsforening 
Støttebeløb: 800.000 kr. 

I Aalbæk, Frederikshavn, får de støtte til at etablere et helårs-havnebad med sauna, der skal samle borgere og turister året rundt. 
Projektejer: Aalbæk Havnebad & Aktivitetsbro 
Støttebeløb: 750.000 kr. 

Midtjylland: 

I Bjerringbro får ildsjæle støtte til at undersøge, om de kan omdanne byens nedlagte DSB-bygning til Byens Hus – et mødested for byens borgere og lokale foreninger (forundersøgelse) 
Projektejer: Foreningen Bjerringbro Station - Byens hus 
Støttebeløb: 420.000 kr. 

I Stoholm i Viborg Kommune skaber ildsjæle et udendørs forsamlingshus som mødested for f.eks. koncerter og løb. 
Projektejer: Stoholm Borgerforening 
Støttebeløb: 1.000.000 kr. 

Vestjylland: 

I Vinderup, Holsterbro Kommune, skal der bygges et tidssvarende badehus, der er tilpasset Limfjordens blæsende natur og opføres i bæredygtige materialer. 
Projektejer: Handbjerg Marina Fonden 
Støttebeløb: 1.000.000 kr. 

 
Sjælland: 

I Ganløse, Egedal Kommune, får ildsjæle støtte til et klassisk foreningshus for lokalområdet i en bevaringsværdig ejendom, som byens borgere selv har købt. 
Projektejer: Liselund Ganløse ApS 
Støttebeløb: 1.000.000 kr. 


På Nørrebro i København får ildsjæle støtte til at renovere BUMZEN café og folkekøkken. Målet er et mangfoldigt mødested med plads til alle minoriteter – f.eks. folk med anden etnisk baggrund end dansk samt queer- og transpersoner. 
Projektejer: BumZen 
Støttebeløb: 1.000.000 kr. 


I Køge på Midtsjælland vil lokale ildsjæle skabe et brugerstyret kulturhus med kreative værksteder i det nedlagte vandværk. 
Projektejer: Vandværket 
Støttebeløb: 740.000 kr. 

Søg støtte

Du kan du oprette din ansøgning og arbejde videre med den frem til næste frist:

Søg støtte og læs mere om Underværker

Næste ansøgningsfrist er primo 2024.

Spørgsmål?

Spørgsmål?

Underværker har telefontid mellem kl. 10.00 og 14.00 på hverdage.

Kontakt Silke Kamilla Apostoli eller Susanne Rud fra kampagnens sekretariat på info@undervaerker.dk / eller telefon +45 22 19 70 75

Podcast

Hvad betyder ildsjælene for udviklingen af vores byer, byrum og fællesskab? Hvad er et Underværk? Og hvorfor har Realdania brugt over 90 mio. kr. på at hjælpe ildsjæle med at gøre projektdrømme i det byggede miljø til virkelighed? Lyt med og få svaret.

Hør vores andre podcasts:

Podcasts