x

Ildsjæle inviterer

Pressemeddelelse

10. august 2016

Frivillighed og fællesskab er i fokus, når 14 ildsjælegrupper over hele landet inviterer lokalsamfundet indenfor med støtte fra Underværker – Realdanias kampagne for ildsjæle i det byggede miljø. Første arrangement løber af stablen på lørdag, når Ungdomskulturhuset Vognporten i Ballerup inviterer til familiekoncert – og alle er velkomne.

Ildsjæle skaber lokale underværker

Fælles fejring af de sociale foreningers arbejde i Greve på Midtsjælland. Høstfestival med lokale fødevarer i Sdr. Bork i Vestjylland. Eller musik og brunch i en nyistandsat sulelænge i Magtenbølle på Fyn.

Hele 35 ildsjælegrupper tog udfordringen op, da Underværker før sommerferien bad ildsjæle i det byggede miljø om at byde ind med idéer til arrangementer, der bidrager til lokal glæde og livskvalitet, viser ildsjælenes projekter frem og skaber en anledning til at møde kampagnen Underværker.

Nu er 14 idéer udvalgt til støtte, og alle er velkomne til den perlerække af sprudlende, ildsjælebårne arrangementer, som er på vej over hele landet:

”I Realdania har vi længe støttet byggeriets ildsjæle i at skabe bygninger og steder, der kan bruges som ramme om lokale fællesskaber. Med ’Ildsjæle inviterer’ vil vi gerne bidrage til, at ildsjælene får de bedste muligheder for at skabe lokal begejstring om deres projekt - og måske inspirere andre til også at føre deres idéer ud i livet,” siger Christian Andersen, programchef i Realdania.

Selvom idéerne er vidt forskellige, har de det til fælles, at de samler lokalsamfundet om en bygning, et sted, en sag.

En del af ildsjælene bag de udvalgte arrangementer har tidligere fået støtte til byggeprojekter gennem Underværker-kampagnen og kan nu vise resultatet af deres anstrengelser frem. Og andre har brugt ansøgningsmuligheden til at skabe opmærksomhed om den sag, de brænder for – det være sig bevaring af bygningsarven, kunst og kreativitet, lokale fødevarer eller socialt arbejde. 

Ved alle arrangementer vil der være mulighed for at høre mere om, hvordan man kan gøre sin idé til virkelighed gennem kampagnen Underværker.

Frivilligheden fejres over hele landet

Allerede på lørdag den 13. august slår de første ildsjæle dørene op, når Ungdomskulturhuset Vognporten i Ballerup inviterer til familiekoncerten ’Live på Dragebakken’. 
De øvrige arrangementer finder sted løbende henover sensommeren og efteråret. Et samlet overblik kan findes på Underværker.dk

Arrangementerne støttes hver med op til 10.000 kr. 
 
 • Realdanias kampagne Underværker støtter ildsjæleprojekter i det byggede miljø over en treårig periode. Kampagnen blev lanceret i 2014, og indtil videre har 45 ildsjæleprojekter fået støtte til realisering. 

  Hertil kommer de 14 udvalgte arrangementer under ’Ildsjæle inviterer’.

  Har man en god idé til et projekt, der nytænker og udvikler bygninger og steder til gavn for den lokale livskvalitet, kan man søge støtte ved at lægge sin idé op på hjemmesiden www.underværker.dk

  Projekter bedømmes og udvælges løbende.
   
  • 13. august: Live på Dragebakken, Ballerup
   Familiearrangement med professionelle musiknavne i samspil med talenter fra ’Mere Monitor’, Ballerups musikprogram for unge.

  • 20. august: Idékreativ lørdag ved Karl E, Frederiksværk
   En dag med kreative aktiviteter på det brugerdrevne værested, Karl E.

  • 27. august: Ildsjæle har også maver, Ebeltoft
   Festival med lokale fødevareproducenter, eksotiske kokke, boder og musik. Dagen formidler også historien om ildsjæleprojektet ’Det grænseløse køkken’.

  • 27. august: Saxogadefest, København
   Minifolkemøde til årets gadefest med fokus på socialt udsatte, frivillighed og samspil mellem uhomogene grupper og fællesskaber.

  • 28. august: Kulbroen – den aktivistiske by
   Ildsjælene bag projekt Kulbroen inviterer til ildsjælefortællinger og minikoncert i forbindelse med Aarhus Festuge.

  • 3. september: Madfestivalen, Food Rue Event, Morud
   Oplæg om ildsjæleprojektet Kulturmejeriet, økologisk fødevaremarked samt musik, underholdning og fællesspisning.

  • 6. september: Åbent Inspiratorium, Roskilde
   Arrangement, hvor deltagerne introduceres til den frivillige organisation INSP. Åben samtale om, hvordan erfaringerne herfra kan leve videre i lokalsamfundet.

  • 10. september: Errindlevs Andelsmejeri, Errindlev
   Åbent hus med fokus på lokalområdets fælles bygningsarv. Oplæg, marked, ostesalg, byvandring og en bustur rundt i området.

  • 16. september: Alken Købmand, Alken
   Ildsjæle fortæller om projekt Åben Købmand og viser rundt. Miniguide til, hvordan andre kan starte lignende projekter præsenteres også.

  • 24. september: Smag på Marsken, Højer
   Ved projekt Højer Vandtårn præsenteres lokale fødevarer. Smagsprøver, boder og konkurrencer.

  • 25. september: Naturens Høstfestival, Sdr. Bork
   Høstfestival med lokale og regionale fødevarer. Aktiviteter, som fremmer samvær og fællesskab.

  • 30. september: Frivillig fredag i Greve
   Fejring af sociale foreningers engagement. Ungdomskultur, idræt, foreninger, markeds-plads, debat er bl.a. på programmet.

  • 1. oktober: Sulelængens Venner, Magtenbølle
   Musik og brunch. Arrangement med bl.a. oplæg fra ildsjælene bag istandsættelsen af en historisk sulelænge.

  • Efterår, dato ikke fastsat endnu: PixelArt åbner huset, Øster Vrå
   Åbent Hus og foredrag om tilblivelsen af PixlArt. Paneldebat, let servering, workshop og netværk.
   

Kontakt

Programchef Christian Andersen,
Realdania
T: 70 11 66 66

{{ title }}

{{ description }}