x

Klimatilpasning er byernes store chance – det kræver lederskab at gribe den

Pressemeddelelse 14. januar 2015

Den 16. januar samles en unik kombination af beslutningstagere fra danske kommuner og forsyningsselskaber til en konference, hvor de skal diskutere, hvad de kan gøre for at indfri potentialerne, når byerne skal klimatilpasses.

Vi skal klimatilpasse vores byer for milliarder. Det er en stor udgift for vores samfund, men gør vi det på den rigtige måde, kan vi ikke blot håndtere de stigende mængder regnvand, men også udvikle vores byer til at være mere rekreative, smukke og bæredygtige.

Vi er klar til at gribe chancen
Mere end 100 borgmestre, kommunalpolitikere samt direktører og chefer fra kommuner og forsyningsselskaber mødes den 16. januar på Dansk Arkitektur Center. De har sat hinanden stævne for at diskutere, hvordan de kommende års massive investeringer i klimatilpasning kan tænkes sammen med udvikling af vores byer, natur og landskaber. Beslutningstagerne er inviteret af Realdania, Lokale og Anlægsfonden samt Naturstyrelsen, som sammen står bag kampagnen VANDPLUS. De skal bl.a. høre om fire projekter i Viborg, Solrød, Gladsaxe og Frederiksberg, som alle har modtaget støttet fra VANDPLUS.

 

”De 4 VANDPLUS-projekter er et udtryk for, at man med kreativitet og god vilje kan gøre et klimaproblem til et aktiv. Projekterne viser, hvordan en innovativ tilgang kan føre til, at vi beholder vandet oven på jorden og får attraktive byrum ud af det – i stedet for bare at smide det ud i kloakkerne. Det er til gavn for hele samfundet,” siger direktør i Naturstyrelsen, Hanne Kristensen.

De såkaldte overfladeløsninger giver mulighed for, at de store investeringer i klimatilpasning ikke kun betaler for at håndtere regnvand, men tillige finansierer nye attraktive byrum. Samtidig vil overfladeløsningerne som oftest være billigere end traditionelle underjordiske projekter. Det store potentiale kan dog kun indfries, hvis kommuner og forsyningsselskaber formår at udvikle og finansiere projekterne i fællesskab. Det kræver et politisk og administrativt lederskab, som VANDPLUS vil sætte til debat på beslutningstagerkonferencen.

Jesper Nygård, administrerende direktør i Realdania, siger: ”Det er et imponerende felt af beslutningstagere, der har meldt sin ankomst til konferencen, hvilket viser noget om, hvor vigtig en dagsorden, klimatilpasning er rundt om i kommunerne og hos forsyningsselskaberne. Samarbejder på tværs er essentielle for at skabe vellykkede klimatilpasninger, og jeg ser frem til muligheden for at udveksle de erfaringer, vi allerede nu kan drage af de fire VANDPLUS-projekter.”

 

Bo Vestergård Madsen, analysechef og konstitueret direktør i Lokale og Anlægsfonden, siger om VANDPLUS: ”De fire faciliteter i VANDPLUS rummer store mængder inspiration for andre bygherrer. Faciliteterne, der kunne være endt som kedelige og utilgængelige områder, er i stedet blevet sjove og attraktive steder at opholde sig for borgerne. Det kan alle kommuner og forsyningsselskaber lære af, når de står foran at skulle anlægge nye klimatilpasningsanlæg.”

 

Tilmelding for presse

Presse kan tilmelde sig konferencen på vandplus@carlbergchristensen.dk. Der er tillige pressevisning i udstillingen den 16. januar kl. 10-11.

Konferencen afholdes i forbindelse med åbning af Dansk Arkitektur Centers nye udstilling 'Regnen kommer - Hvordan klimatilpasning kan give bedre byer'.

Udstillingen vises fra d. 16. januar 2015 til den 6. april 2015.

Udstillingsåbningen er åben for alle og finder sted fra 16.30-18.30 på Strandgade 27B, 1401 København K.