x

BLOX styrker med sine broer og pladser ved Københavns havnefront byens rum ved at binde en sløje på udviklingen af Københavns Havn fra industrihavn til en havn for mennesker. En havn, hvor københavnere og byens gæster kan mødes og nyde livet ved vandet. Med BLOX er en tidligere øde del af København forvandlet til et levende byrum og mødested for alle. Med Lille Langebro er der skabt gode forbindelser for byens cyklister og gående. BLOX giver plads til byliv. 

BLOX er et nationalt og internationalt samlingspunkt, som engagerer mennesker i arkitektur, design og bæredygtig byudvikling. Det sker gennem udstillinger, events, forretningsudvikling og nye partnerskaber i hhv. Dansk Arkitektur Center og innovationshubben BLOXHUB. Her er dørene åbne for alle, der har lyst til at opleve, mærke og forstå livet i byer – og for alle, som vil deltage i professionelle netværk og dybe faglige miljøer, der udvikler fremtidens bæredygtige byer.

BLOX er finansieret af Realdania og tegnet af den internationale anerkendte hollandske arkitektvirksomhed OMA.

Store blokke, deraf navnet BLOX, er som byggeklodser stablet forskudt og danner en bygning, der bringer sanserne i spil. Et ikonisk, gennemsigtigt og inspirerende hus med kig til alle verdenshjørner, op mod den ældste del af byen, ned mod vandet og ud i havneløbet. De grønne glasfacader er inspireret af de grønne, irrede kobbertårne i København. Desuden referer de grønne nuancer til vandets farver, mens de hvide glaspartier refererer til skyernes toner.

Et eksempel på bæredygtig byudvikling og bæredygtigt byggeri

BLOX er en del af Realdanias filantropiske arbejde med at fremme udviklingen af bæredygtige byer og fremme sundt, effektivt og bæredygtigt byggeri. BLOX er et bæredygtigt byggeri og bidrager med en række bæredygtige byløsninger, såsom nye byrum, nye forbindelser/passager og en række tilbud både inde og ude, der er med til at skabe byliv og øget livskvalitet for københavnerne og byens mange besøgende.

  • BLOX er et nyt og levende mødested på havnefronten i København mellem Langebro og Den Sorte Diamant, hvor man kan gå på udstilling i Dansk Arkitektur Center, bo, lege, spise, træne, parkere og gå på arbejde. Husets mange aktiviteter og tilbud til borgere og besøgende både inde og ude skaber liv i og omkring BLOX døgnet rundt - på en del af havnen, som tidligere har ligget ubenyttet hen. Det nye byrum Bryghuspladsen er ramme om aktiviteter hele året, som fx musik, fællesspisning, spil, motionsløb, udstillinger og meget mere.
  • Etableringen er cykel- og gangbroen Lille Langebro for enden af Vester Voldgade, en mindre bro over Frederiksholms Kanal og en ny passage under BLOX har givet nye muligheder for at komme rundt i området og gør BLOX til et knudepunkt for især fodgængere og cyklister. De nye forbindelser bidrager desuden til at binde den historiske bymidte og havnen bedre sammen.
  • Fællesnævneren for en stor del af aktiviteterne i BLOX er byudvikling, byggeri, arkitektur og design. Der er spændende udstillinger i Dansk Arkitektur Center og så er der nytænkning, udvikling og internationalt perspektiv i BLOXHUB, der er et tværfagligt centrum for virksomheder og organisationer, der arbejder med bæredygtig udvikling af fremtidens byer. BLOXHUB ventes at få international betydning i forhold til den globale udvikling af gode bæredygtige løsninger for byudvikling. Mere end 300 danske og udenlandske aktører på dette marked er medlem af BLOXHUB.
  • BLOX er et eksperimenterende og bæredygtigt byggeri. Det er et højisoleret lavenergihus og udstyret med blandt andet solceller og fjernkølingsanlæg samt intelligent styring af husets installationer. Bygningen er også konstrueret med lang holdbarhed og stor fleksibilitet. Fx har bygningens blivende dele en levetid på over 200 år. Og med stor loftshøjde, flytbare vægge osv. kan huset blive tilpasset til ændrede behov i fremtiden.

BLOX er opført og ejet af Realdanias datterselskab Realdania By & Byg, som en del af selskabets arbejde med eksperimenterende nybyggerier.

Læs mere om

> Andre eksperimenterende nybyggerier
> Realdania By & Byg

Se en lille animation af den forvandling, som udviklingen af BLOX og Lille Langebro har skabt på Christians Brygge. Fra biler til byliv.

Arkitekt

BLOX er tegnet af OMA (Office for Metropolitan Architecture) under ledelse af partner Ellen van Loon. På BLOX strækker byens ruter sig ind i bygningens hjerte og er med til at skabe forskellige interaktioner mellem bygningens forskellige funktioner og bylivet i området. Ved at række ind over den trafikerede Christians Brygge skaber BLOX ny forbindelse mellem byen og havnefronten samtidig med, at der er indkig og tværkig i det transparente hus. Huset vender front mod byen og inviterer mange ned til havnen. BLOX er tegnet og opført som et levende hus og tænkt aktivt ind i byens puls.

OMA, som er grundlagt af hollandske Rem Koolhaas, er blandt de ledende internationale tegnestuer, når det drejer sig om at forene teoretisk praksis med en legesyg, krøllet og dialogorienteret tilgang til arkitektur. BLOX har allerede opnået betydelig international opmærksomhed og vil blive en destination for både arkitekturturister og alle, der sætter pris Københavns mange tilbud ved havnen.

Valget af OMA er sket ud fra følgende tre kvalifikationer: De arkitektoniske visioner og kompetencer, de konkrete kvalifikationer hos de involverede nøglemedarbejdere samt Koolhaas/OMAs erfaringer fra sammenlignelige projekter.

Byggeri

Første spadestik til BLOX blev taget den 16. maj 2013. Her gik projektet ind i den mere aktive byggeperiode. Forud har ligget syv års arbejde med idéudvikling, programmering samt udarbejdelse af projektet, der startede da Realdania købte grunden i 2005.

Byggeriet blev formelt afsluttet den 22. december 2017. Den 2. januar 2018 blev nøglerne officielt overdraget til de primære lejere, Dansk Arkitektur Center og BLOXHUB. I weekenden den 4. – 6. maj 2018 blev BLOX officielt indviet.

Bæredygtigt byggeri
BLOX er et bæredygtigt byggeri. Det er et højisoleret lavenergihus og udstyret med blandt andet solceller og fjernkølingsanlæg samt intelligent styring af husets installationer. Bygningen er også konstrueret med lang holdbarhed og stor fleksibilitet. Fx har bygningens blivende dele en levetid på over 200 år. Og med stor loftshøjde, flytbare vægge osv. kan huset blive tilpasset til ændrede behov i fremtiden.

De har tegnet og bygget BLOX

  • Realdanias datterselskab Realdania By & Byg har været bygherre på BLOX og ejer bygningen. 
  • BLOX er tegnet af den verdensberømte hollandske tegnestue OMA – Office for Metropolitan Architecture
  • COWI og Arup har været ingeniører på BLOX
  • Züblin er hovedentreprenør på BLOX og har haft et stort antal kompetente underentreprenører til at bistå med arbejdet
  • Lödige har leveret det fuldautomatiske parkeringsanlæg
  • Metallbau Früh har leveret facaderne
  • Gehl Architects har udført adskillige byrumsanalyser, som har været værdifulde for udviklingen af BLOX som ny destination i byen

Bygherreprisen og Dansk Stålpris 2018

BLOX blev i 2018 præmieret med Bygherreprisen og Dansk Stålpris. Se baggrunden for priserne i nyhederne nedenfor.

> Bygherreprisen 2018
> Dansk Stålpris 2018

Oplev BLOX

BLOX rummer en række tilbud, som er åbne for alle:

  • Dansk Arkitektur Center byder på udstillinger, ture, events, designshop og café samt konferencefaciliteter og undervisning
  • BLOX EATS er et unikt, nyt madkoncept i to etager og med udeservering på Bryghuspladsen; drevet af Meyers
  • SATS driver træningscenter i to etager med direkte udsigt til havnen
  • BLOX Parkering er et fuldautomatisk, underjordisk parkeringsanlæg med 350 pladser. Det er drevet af Securitas og har indkørsel fra Vester Voldgade 129
  • Året rundt er der aktiviteter på Bryghuspladsen og i byrummene omkring BLOX, fx musik, udstillinger, fællesspisning, motionsløb, børneaktiviteter og meget andet.

BLOX rummer desuden et tværfagligt kontorfællesskab for global, bæredygtig byudvikling med 550 kontorpladser – BLOXHUB. Og på de to øverste etager er der 22 lejelejligheder med terrasser og flot udsigt over byen og havnen.

> Se mere på blox.dk