x

Møns mangfoldige natur

Skovområder og moser, kridhvide klinter og turkisblåt hav. Gravhøje og underjordiske borge, historiske slag og fejder. Møn er hjemsted for varierede naturlandskaber og er rig på historiske fortællinger og kulturhistoriske spor.

Men øen er også præget af de samme udfordringer, som mange andre yderområder oplever: fraflytning, forladte huse og faldende beskæftigelse.

Oplevelsesrige vandreruter der skaber sammenhæng

Formålet med Camønoen har været at skabe en vandrerute, der binder samfundet på øen og dets tilbud mere sammen. Eksisterende stier og ruter er blevet forbedret, shelters er opført, og ikke mindst er der anlagt en række 'Camøno-kryds', hvor folk kan mødes på deres færden rundt på øen. Herudover er der udviklet skiltning af ruten foruden indretning af en butik på Møns Museum.

Formålet med projektet har været at skabe nye oplevelser på den 175 kilometer lange vandre- og pilgrimsrute, hvor gæster kan bevæge sig og få viden og oplevelser inden for kulturhistorie, gastronomi, eventyr og natur. Idéen har været at samle alle lokale aktører om én samlet mission: At skabe kongerigets venligste vandrerute.

Møn har været omdrejningspunktet for projektet, men ø-samfundene omkring - Bogø og Nyord - er også en del af ruten og den samlede oplevelse.

Styrket livskvalitet i yderområderne

Vi har støttet projektet gennem kampagnen Stedet Tæller, som har til formål at udvikle og udnytte de enkelte steders potentialer, som kan bidrage til at styrke livskvaliteten i yderområderne. Projektet viser, hvordan mindre lokalsamfund kan samarbejde om at formidle et yderområdes natur og kultur - og samtidig skabe en samlet destination.

Podcast

Tag med på vandretur på Camønoen, hvor det pibler frem med store og små projekter langs den nye 175 km lange vandrerute, som er skabt i samarbejde mellem Møns Museum, Vordingborg Kommune og lokale borgere.

Hør vores andre podcasts:

Podcasts

 

Bevæg dig kun med livets hastighed

’Bevæg dig kun med livets hastighed’, står indgraveret på det armbånd, som Anette Maria Syska bærer til daglig. Indgraveringen er inspireret af Bowie og Strunge, men er efterhånden blevet både hendes eget og Camønoens mantra. Anette var projektleder og en af de mange kræfter bag netop Camønoen, der også kaldes kongerigets venligste vandrerute. Den 175 km lange vandre- og pilgrimsrute åbnede i sommeren 2016 og er blevet et kæmpe hit. Vi har stillet Syska tre hurtige spørgsmål om Camønoens kendetegn og betydning. 

Anette Maria Syska , Camønoen

Hvorfor skal man vandre på Camønoen og ikke et hvilket som helst andet sted?

Da vi skulle i gang med at skrive ansøgningen til Realdania, startede jeg med at researche på vandreruter rundt omkring for at finde ud af, hvad de havde at byde på. Alle havde billeder af smuk natur, dejlige mennesker og professionelt vandreudstyr. Men da jeg havde set på de første femten, kunne jeg ikke længe-re adskille dem fra hinanden. Så hvad kunne få Camønoen til at skille sig ud? Svaret var ildsjælene. Dem, der har ild i øjnene. Camønoen skulle være konge-rigets venligste vandrerute. Og ildsjælene vores værter. På Camønoen møder du Brit, der har etableret en lille teltplads og laver mad til vandrere ved sin B&B og William, der laver varme og lindrende fodbade til hullede hæle. Der findes kun én Brit og én William, og de findes her: På Camønoen. 

Hvad har overrasket dig mest ved projektet?


For det første har det overrasket mig, hvor mange elementer der skal til for at lave en vandrerute. Hvis man tror, det handler om at slå ti orange streger på et kort og derefter gå ud og slå ti skilte i jorden, så kan man godt tro om igen. Jeg overvejer faktisk at udgive en bog til andre, der står overfor at skulle lave en vandrerute.

For det andet er jeg overrasket over projektets enorme succes. Jeg har netop haft en kvinde i røret fra Montreal. Hun ville gerne gå på Camønoen og skulle bare lige høre, hvordan hun kom til Møn. Det siger lidt om rækkevidden. Og dertil kommer mængden. Vi havde en rådgiver på projektet, der vurderede, at det ville tage ti år at nå op på 10.000 vandrere. Vi havde 9000 på de første 2½ måned af Camønoens levetid. 

Hvad har været den største gevinst lokalt?

Det er svært at pege én ting ud. Men det har jo virkelig givet os noget at samles om lokalt. Og en ny egnsforståelse. Mange er glade og stolte over at bo i Camønoens land. Og der er også kommet tilflyttere.