Elefanthuset i København Zoo

I marts 2008 flyttede de største dyr i Københavns Zoologiske Have ind i deres nye hjem. Den verdenskendte arkitekt Norman Foster har tegnet bygningen, der har tilført København arkitektur i verdensklasse.

Projektet 

Det gamle tempelagtige Elefanthus i Københavns Zoologiske Have er en del af kulturarven for de fleste københavnere. Men som hjem for havens største dyr var det blevet utidssvarende. 

Udover at sikre en optimal dyrevelfærd har visionen for det nye Elefanthus været at give det så høj arkitektonisk kvalitet, at det bliver en lige så markant kulturel institution som det gamle. Huset skal som arkitektonisk nyskabelse give både Zoo og København et løft - og dertil udvide publikums oplevelser i og af haven. 

Elefanthuset er opført som en integreret del af et helt nyt anlæg til elefanterne i Københavns Zoo. Huset er på 3000 m² og delvis sænket ned i terrænet. Elefanternes to indendørs opholdsrum er overdækket af gigantiske glaskupler, der som det eneste er synlige over jorden. På grund af glaskuplerne kan publikum opleve elefanterne lige godt, om dyrene er inde eller ude. Elefantområdet er visuelt åbnet, og på den måde er den oprindelige forbindelse til Frederiksberg Have blevet genskabt.

Afgørende for Realdanias støtte er, at huset er tegnet af den engelske arkitekt Norman Foster. Målet med den verdensberømte arkitekts deltagelse har været at sikre, at København med elefanthuset får tilført en arkitektonisk verdensattraktion, som vil fremme den arkitektoniske standard i byggeriet generelt.

Projektfakta

 • Tradition for stjernearkitektur

  Med Norman Fosters Elefanthus fortsætter Københavns Zoo en tradition om at lade fremtrædende arkitekter og tegnestuer præge havens udvikling.

  Zoos direktør, Lars Lunding Andersen, fik ideen til at inddrage Norman Foster, da han under et besøg på British Museum i London så resultatet af arkitektens glasoverdækning af museet. Han allierede sig med kunstneren Per Arnoldi, som har udsmykket flere af Fosters værker. Med den danske kunstner som mellemmand lykkedes det i 2001 at få stjernearkitekten med på projektet.

  Norman Foster er verdensberømt for mange store bygningsværker, herunder den internationale lufthavn i Hong Kong, The Gherkin og Millennium Bridge i London, ligesom han forestod renoveringen af Reichstag i Berlin.

  Norman Fosters hjemmeside

  Have med en lang historie

  København Zoo er en af Europas ældste zoologiske haver. Den blev grundlagt i 1859 af den danske ornitolog, Niels Kjærbølling. Kongen gav ham lov til at låne en bid af Frederiksberg Have til formålet. Den første udstilling bestod af ørne, ugler, høns, ænder, kaniner, en ræv i en lænke, en sæl i et badekar og en skildpadde i en spand.

  Den ældste bygning, der stadig benyttes, blev opført i 1872-1873. Det er kamelernes bygning. De mest kendte bygninger i zoo er det 50 meter høje tårn fra 1905 og Elefanthuset, som fra 1914 husede alle tykhuder, indtil tapirer og flodheste fik deres eget.

  Forbindelsen til Frederiksberg Have genetableres

  Det nye elefanthus vil blive opført i et 12.000 m² stort nyt anlæg i den nordlige del af Zoologisk Have ud mod Frederiksberg Have. Dermed vil man fremover få frit udsyn til elefanterne og zoo fra Frederiksberg Have, og de to haver får igen en tæt forbindelse, som det var tilfældet oprindeligt. Overgangen mellem den romantiske have og zoo vil blive elefanternes ude-anlæg, udformet som et delvis udtørret flodleje. Elefanthusets omgivelser udføres af den danske landskabsarkitekt Stig L. Andersson.

 • Den samlede pris for anlægget er 240 mio. kr. Realdanias støtte er på 50 mio. kroner, som udelukkende går til rådgivningsomkostninger, herunder udgifter til arkitektrådgivning.

 • Kort

Kort

Roskildevej 32
2000 Frederiksberg

{{ title }}

{{ description }}