x

Arkitekt og professor Halldor Gunnløgssons eget hus på Rungsted Strandvej er et af dansk modernismes mest elegante og kompromisløse bud på et enfamiliehus. Huset er opført i 1958 på en grund lige ud til Øresund. Huset, som er fredet, blev erhvervet af Realdania By & Byg i 2006 og indgår i samlingen af arkitekternes egne huse, som danske arkitekter byggede i 1900-tallet. 

Halldor Gunnløgssons eget hus består af store vinduespartier fra gulv til loft, der er udspændt mellem to murede gavle. Et gennemgående grå-blåt marmorgulv danner underlag lige fra stuen til garagen og fyrrummet, mens lofterne er lyse fyrtræslister. Overalt er husets taktfaste skelet synligt. Det er sortmalet ligesom al træværk i huset med undtagelse af de to skydevægge, som efter behag kan åbne eller lukke til køkken og soveværelse og er holdt i en blålig nuance for at understrege deres funktion. Gunnløgsson lader rumlighederne flyde sammen og giver funktionen frit spil. Kun hoveddøren og døren til badeværelset får lov at bestemme en grad af privathed. 

De store vinduer lader omgivelserne interagere uforbeholdent med huset. Øresund danner et scenisk bagtæppe på husets ene side, mens en frodig have med græs og buske præger den anden. Til begge sider er vinduesrækken trukket en meter ind i facaden og efterlader en smal overgang mellem ude og inde – en arkitektonisk pause mellem den vilde natur mod øst og den tæmmede på husets vestside. 

Helt i modernismens ånd er husets simple konstruktion klart aflæselig. Valget er faldet på ganske få og nordiske materialer med en utrolig stoflighed. Huset er både i konstruktion og indretning forenklet til perfektion. Det er et konsekvent og et raffineret udtryk for Gunnløgssons talent og afspejler samtidig arkitektens ståsted og interesse for tidens strømninger fra Japan og USA. Det er samtidig en komplet opløsning af den borgerlige villa og som sådan et udtryk for sin tid.

Halldor Gunnløgsson

Halldor Gunnløgsson var med sit eget hus med til at præge 1950'ernes og 1960'ernes enfamiliehusbyggeri i Danmark under indflydelse af amerikansk og traditionel japansk arkitektur.

Hans eget hus er en del af Realdania By & Bygs samling af Arkitekternes egne huse.

Gunnløgsson var kendt for sin store intellektuelle begavelse og deltog ivrigt i aktuelle faglige debatter. Han var præget af den ’asplundske’ ånd med dens fokus på den overordnede arkitektoniske ide, funktion og tilpasning til omgivelserne, omhu for konstruktion og gennembearbejdede detaljer.

Halldor Gunnløgsson opførte i kompagniskab med arkitekt Jørn Nielsen, ejendomme i hele Danmark. Fiskeri og Søfartsmusset i Esbjerg (1966-68) og det nye udenrigsministerium på Christianshavn (1977-1980). Derudover tegnede de Gammel Holte Kirke (1977-78) samt højhuset "Præstevænget" i Ballerup (1963). Gunnløgsson var en god personlig ven af kollegaen arkitekt Erik Christian Sørensen - også deres egne huse er nært beslægtet.


Restaurering

Halldor Gunnløgssons villa på Strandvejen 68 blev fredet i 1989 og fremstod ved overtagelsen uden større behov for egentlig restaurering, da huset som helhed har været godt vedligeholdt gennem årene.

Arbejdet koncentrerede sig om grundig gennemgang af tagbelægningen samt udskiftning af enkelte vindskeder. Derudover blev alle udvendige overflader af træ- og murværk malet. 
Derudover er der lavet mindre justeringer i køkkenet, fx er en lille opvaskemaskine indpasset i de originale køkkenskabe. På badeværelset er der sat sorte glasplader op omkring badekarrets tre vægge i en komplet reversibel løsning. Det har dermed været muligt at installere en bruser.   

Enkelte nagelfaste møbler af Halldor Gunnløgsson findes endnu i huset som fx stuens reol og sofa. Huset og haven fremstår i det hele taget meget originalt.

Læs mere om Realdania By & Byg