x

Kronborgs fæstninger igen klar til kamp

Pressemeddelelse 13. maj 2013

Kirkeklokker, skibssirener, værftsfløjter, færgehorn og Kronborgs kanoner giver en enestående koncert, når Kulturhavn Kronborg indvies i Helsingør. Det sker ved en farverig folkefest lørdag 25. maj kl. 11.00-15.00 på området omkring Kronborg og Helsingør Havn.

Programmet for indvielsen er klar, og alle er velkomne til festen, der byder på ca. 40 forskellige indslag så som sortsmuskede pirater, DJ Lulu Rouge, jazz, filmby, færgesejlads med dampskibet SS Bjørn, krudtskytter og marsvinetur på Øresund.

Det er sandsynligvis første gang i Danmark, at kirkeklokker, skibsfløjter og kanontorden bevidst spiller sammen i en slags moderne lydkor, der officielt åbner Kulturhavn Kronborg – et nyt kulturområde, som byder sig til omkring Kronborg og Helsingør Havn.

Kulturhavn Kronborg er et landskabsprojekt, der fremhæver Kronborg enestående placering på kanten af Øresund. Flere af de historiske fæstningsanlæg er genskabt – for eksempel den gamle voldgrav og ravelinen i en moderniseret form i havnen og glaciset vest for slottet. Det styrker Kronborgs placering på UNESCOs liste over Verdensarv.

Samtidig er Helsingør Havn blevet moderniseret – blandt andet med nye kajanlæg, nye belægninger, siddetrappe ned mod vandet og en stor Værftsplads.

Byggeriet af Kulturhavn Kronborg gik i gang i 2008 og koster knap 300 mio. kr.

Området bliver et nyt kulturelt kraftcenter, hvor der både bliver plads til koncerter, friluftsteater, markeder, festivaler og sportsbegivenheder, mens den moderniserede havn kan tage imod blandt andet sejlende turister og måske museumsskibe.

Værterne ved åbningsfesten lørdag 25. maj er partnerskabet bag byggeriet: Realdania, Helsingør Kommune og Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme. Hovedtaler bliver kulturminister Marianne Jelved, der officielt indvier det nye område. Kulturministeren foretager den officielle åbning kl. 12.00 på Værftspladsen foran Kulturværftet, Allegade 2, Helsingør.

Det er partnerskabet i et samarbejde med landskabsarkitekt, Jeppe Aagaard Andersen, der har skabt projektet.