Lønstrup Gl. Redningsstation

I Lønstrup er en gammel redningsstation blevet sat i stand, så den kan fortælle byens historie om fiskeriet og redningsvæsenet, skudehandelen, turismen og byen i dag samt informere om og henvise til historiske steder i Lønstrup og Omegn.

Som en af de første i landet blev redningsstationen i Lønstrup oprettet i 1852. Den første båd havde et mandskab på 12, hvoraf de 10 roede. I 1927 fik man dog en motorbåd, og i alt er der reddet 260 mennesker fra Lønstrup redningsstation.

Det nuværende redningshus er opført i 1936 og blev anvendt som redningsstation indtil 1996, hvor Farvandsvæsenet besluttede at nedlægge stationen og overføre aktiviteterne til Hirtshals redningsstation.

Ejendommen blev overdraget Lønstrup Fiskeriforening og Lokalhistorisk Forening for Lønstrup og Omegn, som dannede Institutionen Lønstrup Gamle Redningsstation. Dens formål er at sætte bygningen i stand, vedligeholde den og bevare dens oprindelige udseende, at fortælle Lønstrups historie om fiskeriet og redningsvæsenet, skudehandelen, turismen og byen i dag samt informere om og henvise til historiske steder i Lønstrup og Omegn.

Der er tale om en karakteristisk redningsstation i den traditionelle klassiske udformning, som andre, der blev opført langs Vestkysten. Bygningen ligger centralt på stranden i Lønstrup og er et særdeles vigtigt kendetegn for stedet.

For at bevare den egnstypiske arkitektur og en vigtig del af det samlede kulturmiljø i området, har Realdania støttet en omfattende renovering af bygningen.

Projektfakta

  • Påbegyndt
  • 2012
  • Afsluttet/forventet afsluttet
  • 2013
  • Støttebeløb
  • 200.000 kr.

Kontakt

Christian Andersen Programchef

  • Kort

Kort

Kysten 10, 9800 Hjørring

{{ title }}

{{ description }}