x

Malteventyret i Ebeltoft

Fra midten af 1800-tallet og frem til årtusindeskiftet var Maltfabrikken i Ebeltoft en stolt produktionsvirksomhed og en vigtig arbejdsplads i byen. De monumentale røde fabriksbygninger vidner om et industrieventyr i en dansk købstad med eksport til landets bryggerier, Europa og sågar helt til Sydamerika. Fra Maltfabrikkens storhedstid og frem mod i dag er de industrielle aktiviteter aftaget. Nu bliver de historiske bygninger brugt som et centralt element i udviklingen af Ebeltofts bymidte. 

Nyt liv i de gamle industribygninger

Maltfabrikken er midtpunktet i udviklingen af Ebeltofts historiske bykerne, som rummer nogle helt særlige kvaliteter og potentialer.

Ny Malt, som stedet er døbt,  er byens mødested – et stykke levende kulturarv. Maltfabrikken er på en gang stedet med de mange brugerrettede faciliteter, men samtidigt et netværk, en dynamo og en formidler af aktiviteter og arrangementer. Stedets mange nye faciliteter inkluderer kulturhus, bibliotek, museum, ungekulturmiljø, Artists-in-Residence, klynge af kreative erhvervsdrivende, mikrobryggeri og meget mere. Samtidig er det planen, at Maltfabrikken skal være med til at binde midtbyens gamle købstadsmiljø bedre sammen med havnefronten.

Efter renoveringen huser Maltfabrikken:

  • M8 - arbejdsfællesskab
  • BMA - fusioneret bibliotek/museum/arkiv
  • LUNDBERGS SPISEHUS
  • BREWPUB/MIKROBRYGGERI med eget malteri
  • KULTURLOFT - spillested og moderne forsamlingshus
  • CHAMPAGNE PONY CLUB - designshop
  • Malt AIR - internationalt artist residency
  • VÆRKSTEDSLAUGET - træ- og metalværksted
  • SPIREN - madværksted
  • RAMPEN - ungdomskulturhus
  • Møde-, fest- og konferencefaciliteter

Ambitiøst projekt til 165 mio. kr.

De 165 mio. kroner det har kostet at gennemrenovere og videreudvikle Maltfabrikken kommer, foruden Syddjurs Kommunens 35 mio. kr. store investering, fra mange bidragydere – fra private donationer og salg af folkeaktier, til en række fonde med Realdania og A.P. Møller Fonden i spidsen med hhv. 44 og 29 mio. kroner. 

Bygherren, som består af Syddjurs Kommune og Fonden Den ny Maltfabrik, har gennemført en arkitektkonkurrence, som Praksis Arkitekter og Kristine Jensens Tegnestue har vundet. 

Stedets historie

Den oprindelige maltfabrik blev grundlagt af købmand Søren Buchtrup Lundberg i 1861 og siden videreført som S.B. Lundbergs Maltfabrik af flere generationer af Lundberg familien. Fra 1986 – 1998 var Maltfabrikken ejet af revisor Bent Fredberg. Helt frem til lukningen i 1998 blev der produceret malt på fabrikken.

Vores bygningskultur

Projektet er støttet gennem vores initiativ Vores bygningskultur, hvor målet er at fremme levende miljøer med en stærk bygningskultur over hele landet og styrke interessen for byggeskik, håndværk og bygningskultur i samfundet.

Læs mere:

Vores bygningskutur

Podcast

Skru op for Realdania Podcast og hør mere om Maltfabrikken i Ebeltoft. Vi møder en ildsjæl af en direktør, en arkitekt og lederen af arkitektskolens institut for bygningskultur og kunst og får tre forskellige perspektiver på, hvordan og hvorfor vi skal bygge på fortiden, når vi indretter vores byer til fremtiden.

 

Hør vores andre podcasts:

Podcasts