Mini-CO2 Husene: Upcycle House

Når man bygger huse, giver det giver god mening at tænke i at genbruge materialer, der så at sige allerede har betalt CO2. Eller endnu bedre: At udvikle processer, så skrald eller ubrugelige materialer kan upcycles og genanvendes til nye byggematerialer af højere brugsværdi, end den de oprindeligt havde.

Upcycle House er en del af et stort udviklingsprojekt; MiniCO2 Husene. Projektet omfatter i alt seks parcelhuse, som hver især illustrerer forskellige aspekter af reduktion af CO2-udledning i hhv. opførelse, drift og vedligeholdelse af et hus.

Upcycle House er koncentreret om, hvordan opkvalificerende genbrug kan spare ressourcer og CO2-udledning i forbindelse med opførelsen af et hus.

Upcycling betyder, at et affaldsprodukt genanvendes optimalt og forædles. Det ses fx i Upcycle House, hvor terrassebeklædningen består af kompositbrædder, der er lavet af plast- og træaffald, og hvor isoleringen mod terræn består af iturevet ’flamingo’ fra en møbelhandlers stor-emballage, ligesom isoleringen i væggene består et granulat af behandlet avispapir og køkkenets gulvbelægning af korkpropper i skiver.

I det store perspektiv og i en ressourceknap verden betyder upcycling, at der bruges færre ’jomfru-råstoffer’, produceres mindre og spares CO2-udledning. Dermed skånes klimaet samtidig med, at verdensressourcer udnyttes på en langt mere bæredygtig måde.

Om Upcycle House
Upcycle House’ grundkonstruktion er to brugte skibscontainere. De to containere er trukket så langt fra hinanden, at husets grundplan er blevet omtrent kvadratisk. Eksempler på upcycling og genbrug i Upcycle House:

Udvendig:

 • Fundament af genbrugte stålskruepæle
 • Terrænisolering af iturevet polystyren fra møbelemballage
 • Sokkel/rottesikringsplade af nylonplader fra skøjtebane
 • Facadebeklædning af plader, skabt af genbrugspapir og bio-harpiks
 • Facadebeklædning af aluminiumsplader med genbrugt aluminium fra øl- og sodavandsdåser
 • Vinduer i væksthus, som er genbrug fra en nedlagt skole, og vinduer i den varme klimaskærm af fejlproducerede trelags-ruder, der er anbragt uden på facaden og tætnet mellem glas og facade ved hjælp af gummifugebånd. På den måde skal ruden ikke have et bestemt mål for at kunne bruges, men bare være større end vindueshullet.
 • Terrasse af planker af genbrugt plastik og trægranulat
 • Belægninger med genbrugte fliser

Indvendig:

 • Gulvbelægning af korkpropper, gulvbelægning af limfri OSB-plader af overskudstræ fra møbelproducenter og gulvbelægning af afrensede, genbrugte teglsten.
 • Vægge beklædt med gipsplader, der indeholder 25pct. genbrugsgips; vægge af limfri OSB-plader samt en termisk masse væg, skabt af fyldte vanddunke i genbrugsplast.
 • Isolering af papiruld, lavet af danske aviser; isolering af glasskærver af genbrugsglas; isolering med træuldsplader samt isolering af granuleret flamingo af gamle frugtkasser.
 • Genbrugt køkken og badeværelsesmøbel

Besparelser
Upcycle House skaber betydelige CO2-besparelser, eftersom genbrugsmaterialer allerede bliver produceret i stor stil, er tilgængelige og sparer miljøet for mange tons CO2. CO2-udledningen fra Upcycle House’s materialeforbrug til konstruktionen er 86 pct. mindre end Referencehusets. Konstruktionen i Upcycle House udleder over en periode på 50 år kun 0,7 kg CO2/m2/år mod Referencehusets 5 kg CO2/m2/år. Forklaringen er den simple, at materialerne allerede indgår i kredsløbet og derfor allerede har ’betalt CO2-regningen’ én gang, da de blev produceret som nye. 

Byggeår: 2013
Bygningstype: PRIVAT BOLIG, ENFAMILIEHUS: Ét plan med stue, køkken/alrum, 4 værelser, bryggers, svalekammer og ét baderum
Areal: 129 m
2
Arkitekt: Lendager Arkitekter
Ingeniør: MOE
Entreprenør: Egen Vinding og Datter, Makvärket
Videnspartner: Statens Byggeforskningsinstitut AAU, Uretek Fundering, Gamle Mursten, Muncholm, Bleile Kork, Richlite

Læs mere
Du kan læse mere om Upcycle House i Realdania Bygs udgivelse
Upcycle House - genbrug fra inderst til yderst

Projektfakta

 • Galleri

 • Publikationer

 • Relaterede projekter

 • Kort

Galleri

Kort

{{ title }}

{{ description }}