Øhavets Restaureringscenter

Det Gamle Værft på Ærøskøbing Havn er blevet omdannet til et arbejdende kulturbevarings- og formidlingscenter, der samtidig fungerer som uddannelsestilbud for unge med særlige behov.

Før i tiden blev der hamret og svejset og nittet på Ærøskøbing Havn, men siden 2002 har skibsbyggeriet og -reparationerne ligget stille. Nu er en del af området genopbygget i form af Øhavets Restaureringscenter. Centeret skal skabe nyt liv på det gamle værftsområde og samtidig give unge et nyt, målrettet og indholdsrigt uddannelsestilbud.

Med Øhavets Restaureringscenter får Ærøskøbing Havn igen et reparationsværft, hvor stål- og træskibe kan få et eftersyn af fagfolk, der stadig kan det gamle håndværk.

Uddannelsestilbud for unge

Stedet bliver samtidig rammen om et uddannelsestilbud for unge der får mulighed for at lære det maritime håndværk.

Restaureringscenteret er blevet indrettet med værksteder, undervisnings-, kultur- og formidlingsfaciliteter, der – udover uddannelsestilbuddet – skal bruges til en lang række aktiviteter. Det er blandt andet tanken, at Ærø Museum kan have skiftende udstillinger på værftet, og at Ærø Turist- og Erhvervsorganisation kan holde forskellige arrangementer.

Øhavets restaureringscenter skal også være en turistattraktion for området. Her vil turister kunne opleve det gamle værftsareal og blandt andet se eleverne arbejde med at restaurere gamle nittede stålskibe.  

Projektet kombinerer social bæredygtig og nutidig anvendelse af den maritime og industrielle kulturarv, og samtidig er det et godt eksempel på et projekt, som styrker aktiviteten i et af Danmarks yderområder.

Partnere

Bag projektet står et partnerskab, som består af Udviklingsfonden, Realdania og Ærø Kommune. Udviklingsfonden er en almennyttig virksomhed, som er etableret med det formål at udvikle og drive aktiviteter på det tidligere værftsområde. Ærø Kommune er bygherre.

Økonomi

Den samlede projektøkonomi er på 25,5 mio. kr. Syddansk Vækstforum bidrager med 6 mio. kr., Ærø Kommune med 1,3 mio. kr. og Realdania med 18,1 mio. kr. 

 

Projektfakta

Kontakt

Karen Skou Projektchef

  • Kort

  • Nyheder

Kort

Ærøskøbing Havn 9
5970 Ærøskøbing

{{ title }}

{{ description }}