x

Har du radon i dit hjem?

Pressemeddelelse 10. november 2015

Det er præcis det spørgsmål vi her i Realdania vil prøve at få danskerne til at stille sig selv gennem en ny kampagne.

Blogindlæg af programchef Lennie Clausen, Realdania

Et af Realdanias store fokusområder er danskernes indeklima, og indtil nu har radon været et overset problem i Danmark. Hvis du har for meget radon i dit hus kan det være en medvirkende årsag til lungekræft, og Sundhedsstyrelsen anslår, at omkring 300 lungekræfttilfælde årligt kan relateres til radon. Det svarer til ni procent af alle nye lungekræfttilfælde.

Derfor vil vi nu sætte en oplysningskampagne i gang, der skal få danskerne til at blive klogere på radon og i sidste ende selv tage initiativ til at undersøge, om der er radon i deres kældre og huse.

Kampagnen består af tre dele:

1. Oplysning: Danskerne skal blive klogere på radon
2. Website: Vi opretter en platform, hvor folk kan hente oplysning og hjælp til, hvordan man foretager en måling
3. Uddannelse: Rådgiverbranchen skal skoles til at kunne rådgive inden for radon

Radon er en radioaktiv gasart, der findes i undergrunden, og den kan trænge ind i boliger gennem utætheder. Her kan gasarten koncentreres og på den måde påvirke indeklimaet. Radon er så alvorligt et problem, at myndighederne fra 1998 har krævet, at der i Bygningsreglementet står skrevet, at nyt byggeri skal sikres mod for meget radon fra undergrunden.

Undersøgelser tyder ifølge Sundhedsstyrelsen på, at 350.000 huse i Danmark har et for højt radonniveau, og derfor mener vi, at kampagnen er tiltrængt.

Den gode nyhed er, at radon ofte er relativt let at gøre noget ved. Hvis radonniveauet kun er lidt forhøjet, vil man kunne klare det ved at installere en bedre ventilation. Hvis niveauet er meget højt, skal der lidt større løsninger til.

Det er svært at sige noget generelt om, hvad det koster at sikre sig mod radon, for det er utroligt individuelt i forhold til undergrunden og huset stand. Og det er klart, at nogle boligejere vil få en større regning end andre, hvilket selvfølgelig er besværligt og i nogle tilfælde dyrt.

Men man skal jo hele tiden holde det op imod risikoen for at udvikle lungekræft, og her mener vi, at det er bedre at kende sine forhold i boligen end ikke at gøre det – det er godt at vide, hvor man står.

Besøg Radonfrithjem.dk og bliv klogere på radon, radonmåling og anbefalinger

Bliv klogere på Realdanias fokusområde om indeklima - 'Et godt indeklima'

Radonfrithjem.dk

Danskerne skal ind på hjemmesiden radonfrithjem.dk. Her kan de få alle oplysninger om, hvordan man bliver fri for radon i sit hus.

Besøg Radonfrithjem.dk