179 indstillede renoveringsprojekter har været en tur under luppen hos RENOVER prisens nomineringsudvalg, der nu for fjerde gang har udvalgt de seks bedste renoveringsprojekter i Danmark.
 
De seks projekter er:

 

  • Vigerslev Allé Skole, Valby
  • Konstabelskolen, København K
  • Magisterparken, Aalborg
  • Højbro Plads 4, København K
  • Kedelbygningen, Vejle
  • Ringkøbing Svømmehal, Ringkøbing

 

I arbejdet med at udvælge de nominerede projekter har nomineringsudvalget skullet vurdere projekterne i forhold til syv nomineringskriterier. Og nomineringsudvalgets formand, Gøsta Knudsen, er ikke i tvivl om, at det er de rigtige seks projekter, der er gået videre:
 
”Igen i år har vi oplevet et rekordstort felt og en stor spændvidde i de indstillede renoveringsprojekter. De nominerede projekter opfylder alle de kriterier, der kendetegner godt og eksemplarisk renoveringsarbejde, men de finder også hver især deres egne unikke spidskompetencer. Lige fra markant værdiforøgelse af udtjent industribyggeri til energitekniske finesser og blændende samarbejde under vanskelige forhold. Det er prisens formål at fremhæve ekstraordinær renovering til inspiration for andre, og der er masser at lade sig inspirere af blandt årets nominerede”, siger Gøsta Knudsen, formand for nomineringsudvalget og tidligere stadsarkitekt i Aarhus.

 


Et valgkollegie bestående af 70 udpegede personer fra byggebranchen skal nu udpege den endelige vinder ud af de seks nominerede. Henover sommeren vil kollegiets medlemmer stemme om, hvilket projekt der skal løbe med titlen som Danmarks bedste renovering 2016. Vinderen kåres ved en stor fest på Langeline Pavillonen i København d. 1. september. 

RENOVER prisen er stiftet af Realdania og GI med henblik på at anerkende renoveringsprojekter, der er med til at vise vejen for, hvordan vi bedst løser den store samfundsmæssige opgave, det er at få opdateret den eksisterende bygningsmasse i Danmark.

Læs mere om de seks nominerede projekter herunder. 

  • Indeklima og indlæring går hånd i hånd. Med forbedret lys og akustik er helhedsrenoveringen af Vigerslev Allés Skole et rigtig godt eksempel på, hvordan man skaber et optimalt læringsmiljø på en moderne og energioptimeret skole – uden at gå på kompromis med de oprindelige arkitektoniske kvaliteter.

     

    Med en vision om at skabe en skole, der indbyder til bevægelse i alle arealer og omgivelser, er renoveringen sket med fokus på aktivitet. Alle arealer indbyder til aktivitet – ikke kun i idræt, men som et gennemgående træk på skolen. Skolen har desuden fået nye læringsrum til kreative fag i en nedlagt og utidssvarende svømmehal.

     

    "Skolen er en af Københavns allerældste, og det skal man stadig kunne se. Men ikke desto mindre har vi fået nogle nye og lækre omgivelser, og det er dejligt, at det bliver anerkendt. Der er tit og ofte opmærksomhed omkring de største, nyeste og flotteste nybyggede skoler, så det gør os stolte, når vi kan få tilsvarende anerkendelse for det arbejde, vi har udrettet her," siger Jakob Buchvald Hansen, pædagogisk afdelingsleder/souschef, Vigerslev Allé Skole.

     

    Nomineringsudvalget har indstillet renoveringen med følgende begrundelse:

     

    Det er på eksemplarisk vis lykkedes skolens ledelse, lærerne, rådgiverne og håndværkerne at give et bud på en helhedsrenovering på en måde, der overbevisende kombinerer folkeskolereformens pædagogiske principper med bæredygtighed og arkitektur af høj kvalitet.

     

    Parterne bag projektet:

    Bygherre: Byggeri København, Københavns Kommune

    Totalrådgiver + Arkitekt: Nøhr & Sigsgaard

    Ingeniør: Esbensen + Sloth Møller

    Uderum: 1:1 Landskab
    Farvegrafiker: Caroline Krag

    Hovedentreprenør: Enemærke & Pedersen

     

    Kontaktperson: Stella Fuglsang, Børn og Ungeforvaltningen, Københavns Kommune, 26134025, zb53@buf.kk.dk

     

  • Det nye bykvarter på Margretheholm er blevet 84 moderne ungdomsboliger rigere. Den gamle, nedslidte teglstensbygning, som fra 1939 dannede ramme om Forsvarets Konstabelskole, er blevet renoveret ud- og indvendigt og indrettet til to- og trerumslejligheder til studerende.

    Tegnestuen Vandkunsten har med relativt lille budget tegnet en energirenovering med udvendig isolering, som tillader bygningens mest karakteristiske partier at fremstå uændrede. Den rå beton og de pudsede vægge er bevarede, og bygningens militære historie er afspejlet i bygningens farver, hvor blå, gul og grå repræsenterer henholdsvis søværnet, hæren og flyvevåbnet.

    Hver bolig er indrettet med eget bad og køkken, og der er etableret fælles køkken og vaskerum og cykelparkering i kælderen. Ungdomsboligernes brugskvalitet har haft stor tiltrækningskraft hos de studerende, og tilflytningen af unge har pustet nyt liv og aktivitet i lokalområdet.

    "Det har været en udfordring at bibeholde så meget af det eksisterende hus, som vi har gjort. Så derfor er vi meget stolte af at være blevet nomineret, og det er en cadeau til alle, der har været med i projektet. Og folk i området er glade for, at der er bevaret en bygning med historie," siger Niels Andersen, projektchef Sjælsø.

    Nomineringsudvalget har indstillet renoveringen med følgende beskrivelse:

    Det er lykkedes projektet at lægge en helt ny facade uden på et eksisterende hus på en sådan måde, at man stadig kan se de gamle spor bagved. Kontrasterne imellem de oprindelige, rå materialer og de nye, forfinede materialer giver nogle boliger, som på en meget sjælden måde er fyldt med liv og oplevelser.

    Parterne bag projektet

    Bygherre: PKA
    Arkitekt: Tegnestuen Vandkunsten

    Ingeniør: Midtconsult A/S
    Opført af Sjælsø A/S


    Kontaktperson: Nikolaj Stampe, ejendomschef, PKA, 39454558 / 21475482, nst@pka.dk

  • Den almene boligbebyggelse Magisterparken i Aalborg led af betonskader, fugtindtrængning, dårlig isolering og kuldebroer, da Himmerland Boligforening besluttede at renovere. Siden har det omfattende renoveringsprojekt af den 13-etager store boligblok udviklet sig til en indsats, der har løftet byggeriet til helt nye højder og givet plads til en ny og mere mangfoldig beboersammensætning.

     

    Blandt andet har nye tilflyttere skiftet deres villa ud med en lejlighed i Magisterparken, der med nye facader er blevet både flottere, mere energieffektiv og mere moderne. Samtidig er flere af lejlighederne lagt sammen, og det har åbnet op for anderledes lejlighedstyper til flere forskellige behov.

     

    Udearealerne er også blevet opgraderet med nye beplantninger, aktiviteter og opholdsområder, og bygningernes stueetager har fået adgang til små haver og terrasser.

     

    "Nomineringen er virkelig noget, vi skal have kommunikeret ud til vores beboere, for det, tror jeg da, er en ekstra fjer i hatten for dem og et tegn på, at alle vores anstrengelser har båret frugt. Det er jeg stolt af," siger Elin Torp Jensen, der er afdelingsformand for beboerforeningen.

     

    Nomineringsudvalget har indstillet renoveringen med følgende begrundelse:

     

    Med samtænkning af arkitektur, energi og en social indsats viser Magisterparken på fornem vis vejen til en almennyttig sektor med oplevelsesrige boliger og et bedre image.

     

    Parterne bag projektet:

    Bygherre: Himmerland Boligforening

    Med støtte fra Landsbyggefonden

    Arkitekt: C.F. Møller

    Landskab: C.F. Møller Landscape

    Ingeniør: Moe & Brødsgaard

    Entreprenør: Fjelsø Entreprise

     

    Kontaktperson: Michael Knudsen, Himmerland Boligforening, 96315207, mk@abhim.dk

  • Hjørnebygningen til et af Danmarks travleste strøg har gennemgået flere ombygninger siden opførelsesårene i 1796-97. Fra boligblok til kontorlandskab og nu tilbage igen står Højbro Plads i dag som en visuel perle, der med 24 nye boliger er blevet et eksklusivt hotspot i hjertet af København.

     

    Det privatfinansierede renoveringsprojekt har krævet en stor indvendig ombygning i et logistisk udfordrende arbejdsmiljø. Alene det at få byggematerialer ind og ud af det centrale København har været en opgave i sig selv, men processen er gennemført i forbilledligt samarbejde mellem de involverede parter.

     

    Renovering har desuden haft stort fokus på klimastyring og energivenlige tekniske installationer, samtidig med at byggeriet er udført med stor respekt for ejendommens nyklassicistiske sjæl med bevaringen af blivende vægge og oprindelige strukturer.

     

    "Vi er meget beærede over, at vi overhovedet er kommet i betragtning til RENOVER prisen i år, og vi synes, vi har lavet et projekt, vi kan være stolte af. Vi er detaljeorienterede og passionerede i vores virksomhed og alle – både høj som lav – har bidraget positivt til det resultat, vi har nået i dag," siger Søren Aagaard Rasmussen, der er bygherre og totalentreprenør i Barfoed Group.

     

    Nomineringsudvalget har indstillet renoveringen med følgende begrundelse:

     

    Barfoed Group har som privat investor i et fint samarbejde med rådgiverne og håndværkerne leveret en imponerende indsats. Som Højbro Plads står smuk, lækker og tiltrækkende i morgenlyset, er der ingen tvivl om, at renoveringen har været hele besværet værd. 

     

    Parterne bag projektet:

    Bygherre/Totalentreprenør: Barfoed Group

    Arkitekter: Bertelsen & Scheving Arkitekter

    Rådgivning: Klaus Nielsen A/S og OBH-gruppen A/S

    Projektledelse: Status Consult ApS

     

    Kontaktperson: Kontaktperson: Søren Aagaard Rasmussen, Barfoed Group, 30171890, sar@barfoedgroup.dk


     

  • Unge, kreative iværksættere i Vejle har fået et nyt, internationalt og inspirerende miljø at boltre sig i. Efter 60 års tro tjeneste genopstod Kedelbygningen på Spinderigade i 2010 som kreativt vækstcenter for design-, kommunikations- og kulturvirksomheder fra hele egnen.

     

    Kedelhallen og det historiske industrikompleks Spinderihallerne, der i årtier var hjemsted for byens største arbejdsplads, var for længst sygnet hen og gået i forfald, da transformationen begyndte. Med det 1.200 kvadratmeter store renoveringsprojekt af Kedelbygningen har Vejle fået 20 nye studios og et visuelt vartegn for innovation og forretningsudvikling i hele regionen.

     

    Renoveringen er udført ud fra filosofien om at bevare industribygningens karakter og rå udseende kombineret med nye elementer i et moderne formsprog, der kontrasterer det gamle. Den oprindelige kedel, rummeligheden og højden til loftet er bevaret. Selv graffitien på væggene er blevet hængende, og det rustikke udtryk sætter perfekt scenen for kreativ aktivitet.

     

    "Vi er super glade - det er en stor anerkendelse og en måde for os at give tilbage til de lokale politikere, der har investeret i bygningen. Vi er stolte over at være nominerede, fordi det bekræfter vores eget indtryk af renoveringsprojektet," siger Katrine Holm Kanstrup, Innovation og Entreprenørskab Komstab Vejle Kommune.

     

    Nomineringsudvalget har indstillet renoveringen med følgende begrundelse:

     

    Renoveringen af Kedelbygningen i Vejle er et eksemplarisk bud på en visionær transformation af en bevaringsværdig bygning fra rå industri til forfinet erhverv. Modtagelsen af 6.125 besøgende gæster i 2015 er et vink med en vognstang om, at kedelbygningen ud over at fungere som et markant fikspunkt for Vejle også på fornem vis har brudt koden, når det handler om banebrydende idégenerering, innovation og start af nye virksomheder.

     

    Parterne bag projektet:

    Bygherre: Vejle Kommune med støtte fra Realdania

    Arkitekt: Schmidt Hammer Lassen Architects

    Ingeniør: Rambøll

    Alufacadeentreprenør: HSHansen A/S

     

    Kontaktperson: Tina Andersen Mølby, Teknik og Miljø, Vejle Kommune, 20145593, tinmo@vejle.dk

  • De danske svømmehaller fra 1970’erne bliver brugt mindre og mindre. Men i Ringkøbing er de to almindelige bassiner blevet opgraderet til fleksible vandaktivitetsområder med forskellige dybder og kvaliteter og unik udsigt over Ringkøbing Fjord. Renoveringen har udvidet antallet af brugere markant.

     

    Der er blevet plads til både vandleg og til hårdere fysisk idræt og en række nye muligheder, der gør turen i svømmehallen til en ny og større oplevelse for gæster i alle aldre.

     

    Renoveringen har også givet plads til to saunaer og en tyrkisk hammam, der byder på afslapning og massage. En indskudt etage er indrettet som multisal til bl.a. fitnesscenter, der er kommet varmtvandsbassiner til de mindste, og vandoplevelserne er gjort ekstra lettilgængelige for gangbesværede. Der er med andre ord blevet plads til alle i svømmehallen.

     

    "Vi indstillede for to år siden, så det kom som en stor, positiv overraskelse, at vi pludselig var kommet så langt, at projektet er blevet nomineret. Det betyder meget for os, og det betyder meget for Ringkøbing-Skjern Kommune, fordi svømmehallen er et lokalt vartegn. Det ville være fantastisk, hvis den kunne gå hen at vinde RENOVER prisen," siger Mark Lund Andersen, totalrådgiver, Bascon.

     

    Nomineringsudvalget har indstillet renoveringen med følgende begrundelse:

     

    Ringkøbing Svømmehal er et fint eksempel på et godt samarbejde mellem bygherren, rådgiverne, håndværkerne og brugerne og en fornem visionær gentænkning med noget på hjerte. Stigningen i det ugentlige besøgstal fra 3.000 til 3.700 og et bedre tag i de 12- til 18-årige taler for sig selv.

     

    Parterne bag projektet:

    Bygherre: Lokale og Anlægsfonden (LOA), Ringkøbing-Skjern Kommune

    Arkitekt: C.F. Møller

    Ingeniør: Bascon

     

    Kontaktperson: Kristian Ahle, Kultur- og Fritidsudvalget, Ringkøbing-Skjern Kommune, 97364374, kristian.ahle@rksk.dk

     

Kontakt

Pressekontakt:
Marie Louise Plenborg

T: 5372 7453
M: marie.p@renover.dk

www.RENOVER.dk

 

{{ title }}

{{ description }}