Rosens Plads

Et af Samsøs mest markante bygningsværker, Anton Rosens hus i Tranebjerg, er blevet sat i stand. Samtidig er der omkring huset skabt et nyt byrum, som understøtter husets arkitektoniske værdier og giver byen et nyt samlingssted

Tranebjerg på Samsø er hjemsted for en arkitektonisk perle – et hus bygget i røde teglsten dekoreret med diagonale bånd af glaserede og farvede sten. Med kviste og gavle i bindingsværk og malede partier med solsikker og ugler i et formsprog inspireret af gammel nordisk ornamentik.

Bag huset, der er opført i år 1900 som teknisk skole, står Arkitekt Anton Rosen, der var blandt tidens førende arkitekter.  

Anton Rosens hus blev i 1966 indrettet til rådhus for den nye Samsø Kommune. I den forbindelse fik huset to lave tilbygninger, som siden har skæmmet det originale hus.

Nu er kommunens administration rykket ud, og huset rummer nu blandt andet byrådslokale, bryllupssal og mødelokaler for borgerne i Tranebjerg.

I den forbindelse er huset blevet ført tilbage til sin oprindelige stand, og de to tilbygninger revet ned.

Udenfor er der blevet etableret et helt nyt byrum, som fremhæver husets arkitektoniske værdier og fungerer som et nyt, grønt samlingspunkt for hele byen.

Det nye byrum er skabt af landskabsarkitekt Torben Schønherr. Huset er blevet omkranset af en enkel række træer, der fremhæver selve bygningen og den fine ornamentik. Den nye plads foran huset er blevet etableret med ny belægning og en særlig vandkunst.

Projektet er et eksempel på, hvordan bygningsarven og byens udvikling tænkes sammen.

Den samlede projektøkonomi er på 8 mio. kr., hvoraf Realdania har bidraget med knap 4 mio. kr. til det nye byrum.

Projektfakta

  • Påbegyndt
  • 2009
  • Afsluttet/forventet afsluttet
  • 2011
  • Støttebeløb
  • 4 mio. kr.
  • Partnere
  • Samsø Kommune

Kontakt

Christian Andersen Programchef

  • Kort

  • Nyheder

Kort

Anton Rosens Pl. 3

{{ title }}

{{ description }}