x

Pris til Tietgens Ærgrelse

Pressemeddelelse 8. december 2010

"Bygningen 'Tietgens Ærgrelse', St. Kongensgade 84, København K, er en meget respektfuld bygning. Med et både tidssvarende og tidløst enkelt og afklaret arkitektoniske udtryk, fyldt med forfinede nuancer, ikke bare indpasser bygningen sig den meget krævende bygningsmæssige og historiske sammenhæng, den bidrager også kvalitativt til hele det følsomme område i byen, med dets poetiske, positive og imødekommende arkitektoniske udsagn".

Med denne begrundelse fik bygningen på hjørnet af Frederiksgade og St. Kongensgade Foreningen til Hovedstadens Forskønnelses bygningsdiplom for 2010.

Foreningen til Hovedstadens Forskønnelse afholdt onsdag den 8. december 2010 sin årlige diplomering på Thorvaldsens Museum. Foreningen havde i år valg at præmiere Realeas nyopførte bygning "Tietgens Ærgrelse".

Henrik Terkelsen, næstformand i foreningen holdt tale ved diplomeringen og sagde:

"København er levende, fordi byen hele tiden udvikler sig. Der bliver bygget nye bydele både her og der, pladser og parker bliver renoveret, og store gamle bykvarterer er blevet byfornyet, tilpasset tidens krav til boliger indpasset i den historiske atmosfære. Alle steder i byen har sine historier, og netop udvikling af byen med respekt for historien, er et væsentligt element i en levende by. Derfor er det sørgeligt, når udviklingen af byen ikke tager afsæt i historien. Helt modsat og positiv er historien om den fine nye bygning på det superfølsomme hjørne af Frederiksgade og St. Kongensgade, og derfor har vi i Foreningen til Hovedstadens Forskønnelse besluttet at tildele denne vellykkede bygning årets bygningsdiplom".

Tietgen kan godt holde op med at ærgre sig
I gennem flere generationer har arkitekter igen og igen prøvet kræfter med denne hjørnegrund, dog uden held. I tidens løb har Københavnerne i stedet for haft glæde af blandt andet et stenhuggeri, et automobilværksted, en tankstation samt en yderst populær pølsevogn på dette følsomme sted.

"Men i 2005 kom der endelig skred i udviklingen, for da erhvervede Realea grunden. Ikke sådan at forstå at al diskussion hermed forstummede, for der blev naturligvis en livlig debat om først valget af arkitekten, som blev den engelske arkitekt Tony Fretton, (hvorfor ikke en dansk arkitekt?), og senere også om skitserne til byggeriet, og der indkom således ikke mindre end 29 indsigelser hos kommunen", sagde formanden og fortsatte:

"Ja, hvis vi skal være helt ærlige, så var vores forening faktisk heller ikke begejstret for planerne, men nu hvor vi har set resultatet, er vi ikke bange for at indrømme vores fejlopfattelse. Naturligvis ikke, for debat om byens udvikling kendetegner som nævnt en levende by. Nu giver vi naturligvis ikke denne bygning, foreningens bygningsdiplom for 2010, alene fordi grunden er blevet bebygget. Det gør vi, fordi vi synes, at dette byggeri på forbilledlig måde viser, hvilket fantastisk bygningsmæssigt resultat, der kan opnås, når vilje og de rigtige virksomheder og personer sættes sammen. Og her forfølger dette byggeri jo fint traditionen i Frederiksstaden".

Til at modtage prisen var fra Realea adm. direktør Peter Cederfeld og arkitekt og projektleder Per Troelsen.

Derudover var Tony Frettons danske underrådgiver: BBP Arkitekter A/S, Ingeniørvirksomheden Hansen, Carlsen og Frølund A/S og Københavns Byggestyring også tilstede.