x

Fortid og fremtid mødes med Arkitektfirmaet C. F. Møller i Botanisk Have i Århus

Pressemeddelelse 15. januar 2009

Arkitektfirmaet C. F. Møller i samarbejde med Søren Jensen A/S er udpeget som vinder af projektkonkurrencen om et nyt væksthus i Botanisk Have i Århus. Det nye væksthus opføres med stor fokus på energibevidste løsninger. Det eksisterende væksthuskompleks, der renoveres og nyindrettes samtidig med nybyggeriet, er ligeledes opført af Arkitektfirmaet C.F. Møller – og dermed mødes fortid og fremtid i Botanisk Have i Århus.

Det har længe været et stort ønske for Det Naturvidenskabelige Fakultet ved Aarhus Universitet, at få væksthuskomplekset i Botanisk Have løftet op i den europæiske sværvægtsklasse. Væksthusene er beliggende i et smukt kuperet område tæt ved Den Gamle By og besøges årligt af hen ved 45.000 personer.

Aarhus Universitet besluttede i 2008 at udskrive en projektkonkurrence om opførelse af et nyt og større Palmehus samt istandsættelse og nyindretning af det eksisterende smukke væksthuskompleks, der er opført omkring slutningen af 1960’erne og tegnet af Arkitektfirmaet C. F. Møller.

Seks prækvalificerede teams har deltaget i konkurrencen, og de har alle med stor indlevelse og bearbejdning givet deres bud på en løsning af denne unikke opgave. Foruden de arkitektoniske aspekter, funktionelle og tekniske kvaliteter, har der i konkurrencen også været fokus på forslag, der tilgodeser energibevidste løsninger samt almen tilgængelighed.

Det vindende forslag bidrager i høj grad til at opfylde disse krav og ønsker, og det er en enig dommerkomite, der har udpeget forslaget fra C. F. Møller som den mest overbevisende løsning.

Dommerkomitéen skriver bl.a. om det nye væksthus: Forslaget arbejder med et nyt Palmehus, der integrerer botanik, nye teknologier og energibevidst formgivning i et stærkt, arkitektonisk markant udtryk. Det nye Palmehus indgår med det eksisterende væksthus i en samlet komposition og danner et smuk helstøbt anlæg. Nybyggeriet er samtidig smukt indpasset i forhold til det eksisterende anlæg, parken og Den Gamle By.

I det nye væksthus arbejdes der med en meget pædagogisk og illustrativ anskueliggørelse af energiforholdene og de bæredygtige teknologier. Der opbygges f.eks. et "teknorama", som anskueliggør vandbehandlingsanlægget trin for trin og viser energiforsyningsanlæggene som solvarme, solceller og grundvandsvarmepumpe.

Videnskabsministeriet er bygherre på projektet. Projektet gennemføres med støtte fra Århus Kommune og Realdania. Projektet forventes at stå færdigt i 2012.

Både vinderprojektet og de øvrige konkurrenceforslag er udstillet i Steno Museet i Århus frem til 1. april 2009 og efterfølgende i det gamle væksthus. 

Yderligere oplysninger
Projektleder Lone M. Petersen, Videnskabsministeriet,
Universitets- og Bygningsstyrelsen, tlf. 33 95 12 34
Bygningschef Bent Lorenzen, Det Naturvidenskabelige Fakultet, tlf. 89 42 47 17
Arkitekt Susanne Egelund, Århus Kommune, tlf. 89 40 64 02
Projektleder Karen Skou, Realdania, tlf. 70 11 66 66