x

Nu bliver Danmarks Ægmuseum i Holbæk officielt indviet

Pressemeddelelse 5. september 2017

Danmarks eneste ægmuseum, Æglageret i Holbæk, bliver officielt indviet tirsdag 12. september.

Takket været et mangeårigt ihærdigt arbejde med indsamling af data og interessante rekvisitter af idemanden bag museet, Flemming Sylvest, kan museet, som formidler historien om æggets vej fra hønen til forbrugeren i perioden 1921-1980 i Danmark, nu slå dørene op for publikum. 

Æglageret – som var et ud af 25 ægpakkerier i Danmark - mistede sin oprindelige funktion i 1980 og blev siden hjemsted for en engageret gruppe ildsjæle, der står for at drive Æglageret som kunst- og kulturhus med udstillinger, kunstbutik - og ægmuseum. Huset er en væsentlig del af det lokale kulturtilbud i Holbæk, og brugerne lægger et stort arbejde i at sørge for, at det hele tiden udvikler sig som kulturhus. 

Med økonomisk støtte fra Holbæk Kommune, Realdania, Spar Nord, Nordea og Sparekassen Sjælland samt mange timers frivillig arbejdsindsats gennemgik bygningen i 2012 en omfattende renovering af fundament, døre og vinduer. Derudover blev en opgradering på formidlingssiden og den samlede udnyttelse af de fysiske rammer i huset gennemført. 

En stor del af den nye udstilling foregår i og omkring de 30 betonkummer, som oprindelig rummede de 3 mio. æg, der vinteren over blev opbevaret i kalkvand i karrene. Det var dengang man ikke vidste, at hønsene også kunne lægge æg om vinteren ved kunstigt lys, men troede, de kun lagde æg i sommerhalvåret. Derfor opbevarede man æggene i kalkvand vinteren over, så man altid havde æg til rådighed. 

Der vil være gratis entre til museet, som har åbent tirsdag – fredag 11-17, lørdag 11-14 og søndag 13-16.