x

Det rigtige hjem til den tredje alder

Pressemeddelelse 1. november 2017

Når vi bliver ældre, vil vores behov til boligen ændre sig. Alligevel får rigtig mange af os ikke taget stilling til, hvor og hvordan vi skal bo i årene efter arbejdslivet. Med sitet ’Hjem til den tredje alder’ vil foreningen Realdania og Bolius klæde Danmarks seniorer på til at træffe det gode boligvalg i god tid.

Spørger man boligejerne, er det kun hver femte, der planlægger at flytte, når de rammer pensionsalderen. Resten vil blive boende der, hvor de er – tæt på venner og familie i et lokalområde, de kender. Det viser en undersøgelse, som Gallup har foretaget for Bolius Boligejernes Videncenter.

 

Selvom der kan være gode argumenter for at blive boende, er det dog ikke sikkert, det er en god plan for alle. Økonomi og helbred kan hurtigt ændre sig, og hvis man ikke får planlagt for fremtiden, kan hverdagsting ende med at blive en udfordring.

 

Undersøgelser fra VIVE – Det Nationale Forskningscenter for Viden og Velfærd – viser samtidig, at ensomhed er et stigende problem blandt ældre. Men når ældre bor sammen med andre – f.eks. i seniorbofællesskab – stiger deres livskvalitet, og de føler sig mindre ensomme.

 

“For mange venter for længe med at tage stilling til, hvordan de vil bo, når de bliver ældre. Men vores behov forandrer sig gennem livet. Det skal vi huske på for at bevare livskvaliteten og modvirke ensomhed. Derfor støtter jeg varmt Realdania og Bolius’ initiativ, der skaber opmærksomhed om netop dette med at tage valg i god tid, så man i tryghed kan glæde sig til den tredje alder,” siger ældreminister Thyra Frank.

På det nye website ’Hjem til den tredje alder’ – lanceret af Realdania og Bolius – kan man tage en test, som kortlægger de præferencer, man selv har til årene efter, man bliver pensioneret. Ud fra de resultater, der kommer ud af testen, kan man få præsenteret forskellige ligestillede seniorers valg og læse om, hvordan de har forberedt sig på tilværelsen, efter arbejdslivet er slut. Nogle er flyttet i bofællesskab eller i sommerhuset, og andre har valgt at blive boende.

 

”Målet med sitet er ikke, at brugerne skal guides i retning af det ene eller det andet, men i stedet at man kan hente inspiration til sin fremtidige boligsituation, hvad end man vil blive boende eller vælger at flytte. Vi er alle sammen forskellige, og vil også have forskellige behov til vores bolig på forskellige tidspunkter i vores liv. Med det nye site vil vi skabe incitament til, at alle, der står på tærsklen til et nyt liv, træffer gode boligvalg, der er tilpasset det liv, de gerne vil leve. F.eks. når de går på pension, eller efter at ungerne er flyttet hjemmefra.  Det er vigtigt at få planlagt efter egne behov, og det må gerne være i god tid,” siger filantropidirektør i Realdania, Anne Skovbro.

 

’Hjem til den tredje alder’ er et helt nystartet website, og Realdania og Bolius håber, at platformen vil blive til gavn for mange, og vil gerne samarbejde med andre organisationer om den videre udvikling.

 

”Websitet skal gerne skabe noget engagement og få seniorerne til at involvere sig selv i problemstillingen – det ville være fantastisk i første omgang at få dem til at tale om det, men også at tage stilling til deres eget liv i den tredje alder,” siger adm. direktør i Bolius, Ulrik Heilmann.

 

Det nye site, ’Hjem til den tredje alder’, kan ses her:  www.tredjealder.dk