x

Drømmen om det gode sommerliv – ny bog og udstilling

Nyhed 26. juni 2018

En udstilling på Sophienholm og tilhørende bog undersøger feriehusets historiske udvikling fra Frederik 2.s lystslot til badehoteller og små, moderne shelters i naturen.

Ferie og fritid er et forholdsvist nyt fænomen for den brede befolkning. Frem til 1900-tallet var det kun aristokratiet og det højere borgerskab, der havde mulighed for at holde ferie. Det ændrede sig imidlertid i løbet af 1900-tallet, hvor større grupper af befolkningen nu også fik mulighed for at holde ferie – i takt med samfundsudviklingen og tilkæmpede rettigheder. Det betød også, at sommerlandet ændrede udseende. Fra store sommervillaer i retning af mindre feriehuse. 

Udstillingen 'Sommerlandets arkitektur. Drømmen om det gode liv' på Sophienholm og en bog af samme navn udforsker sommerlivets udvikling og viser, hvordan det også afspejler forskellige perioders og samfundsgruppers forestillinger om det gode sommerliv. 

I bogen kan man læse om 1700-tallets forfinede salonkultur og om udviklingen af borgerskabets landliggerkultur med store farverige sommervillaer og hoteller omkring 1900-tallet, efterfulgt af demokratisering af friluftslivet i form af kolonihaver, vandrebevægelsen og Dansk Folkeferies feriebyer. Bogen gennemgår også modernismens feriehuse og årtusindskiftets arkitektoniske eksperimenter i forhold til sommerlandets indretning og udformning.

Realdania har sammen med en række andre og bidragsydere støttet projektet, der er arrangeret af Sophienholm og kurateret af mag.art, Nan Dahlkild. 

Udstillingen kan opleves på Sophienholm fra 16. juni til 2. september 2018. På Faaborg Museum fra 17. november 2018 til 22. april 2019 og på KunstCentret Silkeborg Bad fra 11. maj til 29. september 2019.

Læs mere om udstillingen:

Sophienholm.dk: Sommerlandets arkitektur – drømmen om det gode liv
Bogen Sommerlandets arkitektur. Drømmen om det gode liv er udgivet på Museum Tusculanums Forlag.