x

Byggefællesskab vil opføre Danmarks højeste træhus til 42 familier i Køge Kyst

Pressemeddelelse 25. september 2018

I Køge har 30 husstande i forening indgået købsaftale om en byggegrund midt i det nye byudviklingsområde Søndre Havn. Her vil de bygge og bo på en ny og billig måde i Danmarks hidtil højeste træhus - med fællesfaciliteter i højsædet og ejerlejligheder til alle familietyper. Foreningen Fællesbyg Køge Kyst søger nu beboere til de sidste 12 boliger, og her er både noget for det modne par, den enlige forsørger og børnefamilien.

Midt i den spirende bydel Søndre Havn i Køge Kyst er 30 husstande gået sammen om at opføre et bæredygtigt byggeri, som med sine 24 meter bliver Danmarks hidtil højeste hus med en bærende konstruktion i træ.

- Det glæder os, at mange kan se det attraktive i at bo i et spændende hus, med gode muligheder for fællesskab og mere indflydelse på boligen - og hvor man får mere for sine penge, fordi der ikke er en projektudvikler, der skal tjene penge på projektet, siger Christian Hansen, formand for foreningen Fællesbyg Køge Kyst.

Netop mere indflydelse og kontante besparelser er blandt hovedidéerne i byggefællesskaber – et koncept, som stadig er lidt ukendt herhjemme men meget udbredt i Tyskland. Undervejs i processen har medlemmerne fået rådgivning fra Selskabet for Billige Boliger, som blandt andet arbejder for at fremme byggefællesskaber.Det nye byggeri er skabt som en god ramme om fællesskaber, men som beboer bestemmer man selv, hvor meget man vil tage del i det fælles.

Billigere boliger til alle familietyper

Der er nu 12 ledige boliger tilbage, som præsenteres på hjemmesiden www.fællesbyg.net med priser, arealer og plantegninger. Foreningen arbejder netop nu på at finde de sidste beboere til lejlighederne, som spænder fra 102 til 142 kvadratmeter. 

- Huset er indrettet på en måde, så alle boligerne er attraktive, selvom de er forskellige. Det sikres blandt andet ved et godt lysindfald i alle lejligheder, og at alle lejlighederne i stueetagen får mere loftshøjde. Huset er disponeret, så der både er boliger til børnefamilien, det modne par og den enlige forsøger. Enkelte af boligerne er i to etager og meget velegnede til familier, som ønsker en etageadskillelse mellem de voksne og deres store børn, og som samtidig kan se idéen i den lette adgang til fællesskab og kontakt med andre beboere, siger Christian Hansen. 

Med en gennemsnitlig kvadratmeterpris på godt 30.000 kr. inkl. egen parkeringsplads i kælder ligger prisen omkring 15% under den gennemsnitlige pris for boliger i nybyggeri i projektsalg i Køge, hvor der er er indregnet omkostninger til en developer.

Med i købet får beboerne oven i købet en times arkitektbistand til indretning af den nye bolig. På grund af den valgte konstruktion med søjler og bjælker i træ er huset nemlig så fleksibelt, at det langt hen i processen er muligt at ændre på den enkelte lejligheds værelsesstruktur.

Vælger selv grad af fællesskab

Selvom Fællesbyg Køge Kyst lægger stor vægt på fællesfaciliteter, understreger foreningen, at man ikke flytter ind i et kollektiv. 

- Som beboer kan man vælge sin egen grad af fællesskab, og ingen er forpligtet til at deltage i bestemte aktiviteter, men mulighederne for at gøre det er gode. Og alle vil have fordel af fælles cykelrum og værksteder – og plantekasser og krydderurtebede, hvor man kan gå hen og plukke friske ingredienser til aftensmaden, fortæller Christian Hansen.

Hos byudviklingsselskabet Køge Kyst er der glæde over, at projektet nu er så langt, at der ligger en betinget købsaftale, at hovedparten af beboerne er fundet, og at også arkitekturen er faldet på plads i form af et skitseprojekt, som er godkendt af Køge Kyst.

- Fællesbyg Køge Kyst er et stærkt bidrag til det socialt og visuelt mangfoldige byområde på Søndre Havn, som hele tiden har været visionen. Det nye hus bliver en fantastisk ramme om beboernes dagligliv, og jeg er sikker på, at vi også får nogle særlig engagerede og initiativrige borgere, som kan præge livet i hele bydelen, siger Køge Kysts projektdirektør Tove Skrumsager Frederiksen.

Flere af lejlighederne i Fællesbyg Køge Kysts byggeri ligger direkte ud til en grøn alminding. Almindingerne bliver et særkende ved Søndre Havn, hvor den nærliggende strandengsnatur ”trækkes ind” i boligområdet.

Træhus godt for klima og beboere

Selvom fællesskabet er frivilligt, er arkitekturen skabt, så rammerne inviterer til fællesskab, og derudover gavner trækonstruktionen både klimaet og beboernes sundhed og velbefindende, fortæller Jan Albrechtsen fra Tegnestuen Vandkunsten:

- Det er stadig lidt uvant med så store bygninger opført i træ, men huset skal opføres med en teknik, der er velkendt, særligt i vores nabolande, og trækonstruktionen har flere fordele. Det gavner klimaet ved at lede mindre CO2-ud, det giver et betydeligt bedre indeklima, fordi materialerne kan ånde – og så er det meget fleksibelt, da huset bæres af søjler i træ, så man faktisk kan flytte rundt på væggene senere hen.

Kun trappetårnene i huset skal opføres i beton og etagedækkene med en kombination af træ og beton, men derudover er det planen, at hele huset skal opføres i træ. Fællesbyg Køge Kyst forventer, at byggeriet af det nye hus går i gang i foråret 2019, og at beboerne flytter ind i slutningen af 2020.

Åbent hus hver uge

Indtil videre kan alle interesserede høre mere om projektet ved at lægge vejen forbi Fællesbyg Køge Kysts ”åben hus-campingvogn” ved byggegrunden på Søndre Molevej i Køge. Her er åbent 1-2 gange om ugen, og man kan se præcis hvornår på www.fællesbyg.net/event.

Fakta om boligerne - Fællesbyg Køge Kyst

Fakta om boligerne - Fællesbyg Køge Kyst

Fællesbyg Køge Kyst har 12 ledige boliger til salg.

• Areal: Fra 102 til 142 m2
• Pris: Fra ca. 3,2 til ca. 4,5 mio. kr.
• Alle lejligheder har vinduer mod syd og/eller vest
• Stuelejlighederne har 3,1 m til loftet og større vinduesareal, egen terrasse og direkte og niveaufri adgang til gården
• Grunden er højtbeliggende: 3,9 meter over dagligt vande
• Nogle af lejlighederne har udsigt over roklubben og havnen

Derudover er det også muligt at skrive sig op på venteliste til de boliger, som allerede er reserveret.

Se boligerne på www.fællesbyg.net 

Fællesbyg Køge Kyst

Initiativet til et byggefællesskab på Køges Søndre Havn blev søsat i foråret 2017 af et partnerskab bestående af Selskabet for Billige Boliger, Tegnestuen Vandkunsten og Køge Kyst. I slutningen af året tog de første boligkøbere over og stiftede foreningen Fællesbyg Køge Kyst. I løbet af 2018 er medlemsskaren gradvist vokset, og byggeriet har taget form på tegnebrættet.

Byggefællesskaber

Et byggefællesskab er en gruppe mennesker, der går sammen om at opføre et byggeri i fællesskab – typisk med det formål at bo i byggeriet. Konceptet er inspireret af de tyske ”Baugruppen”. 

Blandt de typiske grunde til at indgå i et byggefællesskab er:
• ønsket om at få mere for pengene, fordi projektudviklerleddet springes over
• ønsket om at få mere indflydelse på boligen og på de ydre rammer
• ønsket om at få gode rammer for både det individuelle og det fælles

Kontakt Fællesbyg Køge Kyst

Alle, som overvejer at blive en del af det nye byggefællesskab i Køge, er velkomne til at kontakte foreningens formand Christian Hansen på tlf. 21 47 51 50.

Man kan også kontakte Fællesbyg Køge Kyst på mail: faellesbygkoege@gmail.com og se mere på hjemmesiden www.fællesbyg.net.